Την πεποίθησή του ότι έπραξε σωστά να υπερασπιστεί το «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια» του Στέφανου Κασσελάκη, ακόμη κι εφόσον διαφωνούσε, εξέφρασε το στελεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα, ρωτήθηκε για το ξέσπασμα που είχε πριν από μερικές ημέρες, όπου είχε πει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης τους ξεφτίλισε, καθώς και ότι τους έβαλε να υπερασπιστούν πράγματα που δεν πίστευαν. Ο κύριος Ζαχαριάδης είπε ότι όφειλε να το κάνει. Επιχειρηματολογώντας περαιτέρω, ο Κώστας Ζαχαριάδης είπε ότι «γιατί το όφειλα; Γιατί εμείς, είμαστε στην πολιτική γιατί έχουμε κάποιες απόψεις και έχουμε συγκροτήσει ένα κόμμα. Στην ηγεσία αυτού του κόμματος, βρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης. Αντί λοιπόν εγώ να βγω ένα - ενάμισι μήνα πριν τις Ευρωεκλογές και να πω "τι πράγματα είναι αυτά; Καμία σχέση με την Αριστερά δεν έχει το σύνθημα Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια. Άλλα είναι τα δικά μας συνθήματα: Ελευθερία-Ισότητα-Αδελφότητα, εργαζόμενοι όλων των χωρών ενωθείτε, Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, αυτές είναι οι παραδόσεις μας", έκανα σιωπή».
Στο σχόλιο της δημοσιογράφου ότι ήταν δικό του λάθος, ο κύριος Ζαχαριάδης απάντησε ότι «όχι, δεν είναι δικό μου λάθος, δικό μου σωστό ήτανε. Γιατί δεν έπρεπε να χτυπηθεί η ηγεσία εκείνη την περίοδο. Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Λέει ας πούμε, "με υπονόμευσαν από την πρώτη στιγμή". Μα συγγνώμη, εσύ μας υπονόμευσες. Όταν έλεγες "ΣΥΡΙΖΑ και Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια", δεν είναι - ή αυτά με τα λάδια και τα λοιπά. Ε, εντάξει τώρα, δηλαδή. Δεν υπονομεύει αυτό, τον ορθολογισμό;». Εδώ βέβαια προκύπτει ένα μεγάλο ζήτημα: ο κύριος Ζαχαριάδης στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη, σε κάτι το οποίο τον έβρισκε αξιακά αντίθετο. Είναι σαφές και θεμιτό εντός ενός κόμματος, η πλειοψηφούσα άποψη να στηριχθεί και από όσους διαφωνούν. Αλλά όχι σε αξιακά ζητήματα.
Αν ήταν για παράδειγμα μια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, για το πόσο θα πρέπει να είναι ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο κύριος Κασσελάκης έλεγε 0%, ενώ ο κύριος Ζαχαριάδης πίστευε ότι θα έπρεπε να ήταν στο 10%, θα ήταν απολύτως θεμιτό να στηρίξει τη θέση του προέδρου. Και μάλιστα, ακριβώς για τους λόγους τους οποίους περιγράφει. Όμως, εδώ πρόκειται για καθαρά αξιακό θέμα, το οποίο μάλιστα ουδέποτε τέθηκε σε κάποιο αρμόδιο όργανο, προκειμένου να αποφασίσει ότι πρόκειται για θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Μια ωραία πρωία, αποφάσισε ο Στέφανος Κασσελάκης ότι -καλώς, ή κακώς- το συγκεκριμένο σύνθημα εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ερώτημα μοιραία είναι το εξής: για τον ίδιο λόγο άραγε, δε μίλησαν και τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος; Και αν ναι, πόσες άλλες τέτοιου είδους αξιακές διαφωνίες «έκαναν γαργάρα», προκειμένου να «μη χτυπηθεί η ηγεσία του κόμματος»; Επίσης, αυτό αφορά μονάχα την περίοδο του Στέφανου Κασσελάκη, ή μήπως και του Αλέξη Τσίπρα; Είναι πραγματικά τρομακτικό, το πώς προκειμένου να μην υπάρχει πολιτικό κόστος, κάποια στελέχη είναι διατιθέμενα να κάνουν «γαργάρα» την αντίθεσή τους σε αξιακά ζητήματα. Πόσο ασφαλής μπορεί να αισθάνεται ο πολίτης, αν σε μια «δεύτερη φορά Αριστερά» -κούφια η ώρα που τ' ακούει-, θελήσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μια πολιτική ενέργεια, η οποία είναι τραγικό λάθος (λ.χ. Συμφωνία των Πρεσπών), αλλά ουδείς έχει το σθένος να εναντιωθεί, προκειμένου να μην υπάρξει πολιτικό κόστος; Υπήρξαν άραγε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούσαν, αλλά υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, για να μη «χτυπηθεί η ηγεσία»;
Αν δεν αποσύρει το εξώδικο ο Κασσελάκης, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος
Σαφής ήταν ο Κώστας Ζαχαριάδης για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, εφόσον δεν αποσύρει το εξώδικο. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «μπορεί να είναι υποψήφιος, ένας άνθρωπος ο οποίος θέλει να μηνύσει το κόμμα του και να το στείλει στα δικαστήρια; Εγώ αυτό ρωτάω. Μπορεί;». Πάντως, ο κύριος Κασσελάκης έχει ήδη πει ότι «δεν πρόκειται να ποτέ να ταλαιπωρήσω νομικά τον ΣΥΡΙΖΑ», ασχέτως εάν δεν έχει αποσύρει το εξώδικο - για το οποίο είπε ότι το περιεχόμενό του έχει ήδη ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.
Είναι προφανές ότι σε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή, νομική ενέργεια κατά του ΣΥΡΙΖΑ δεν υφίσταται. Απλώς, είναι ένα πολύ ωραίο πρόσχημα για την πλευρά των «87» προκειμένου να βρουν μια φόρμουλα, υπό την οποία θα αποκλειστεί η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Από την άλλη, ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης ίσως και να επιδιώκει μια ρήξη σε αυτό το επίπεδο, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι θα ηρωοποιηθεί. Κυρίως, εφόσον επικρατήσει το σενάριο, το οποίο θέλει την εκλογή προέδρου να μετατίθεται για τις αρχές του 2025, τον βολεύει ιδιαιτέρως. Και τούτο, διότι η πίεση που θα ασκηθεί στους «87» -και όχι μόνο- στην περίπτωση που αποφασιστεί ο αποκλεισμός του, θα είναι τεράστια. Μέχρι αύριο, θα φανεί το ποιος θα κάνει τελικά πίσω σε αυτό το «σκληρό πόκερ» της Κουμουνδρούρου.
Η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη
Θανάσης Φουσκίδης: «Λέγατε ότι "εγώ έβγαινα και υπερασπιζόμουν τον Κασσελάκη ως μη όφειλα, για πράγματα που δεν πίστευα". Ποιος σας εμπόδισε όμως; Δηλαδή, θέλω να πω ότι μετά τα 18 είμαστε υπεύθυνοι εμείς για τις πράξεις μας».
Κώστας Ζαχαριάδης: «Όχι "ως μη όφειλα", ως όφειλα. Γιατί το όφειλα;».
Θανάσης Φουσκίδης: «Ως οφείλατε, μπράβο. Αλλά δεν το θέλατε. Δε σας έβαζε κανείς το μαχαίρι στο λαιμό, να υπερασπιστείτε τον Κασσελάκη».
Κώστας Ζαχαριάδης: «Γιατί το όφειλα; Γιατί εμείς, είμαστε στην πολιτική γιατί έχουμε κάποιες απόψεις και έχουμε συγκροτήσει ένα κόμμα. Στην ηγεσία αυτού του κόμματος, βρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης. Αντί λοιπόν εγώ να βγω ένα - ενάμισι μήνα πριν τις Ευρωεκλογές και να πω "τι πράγματα είναι αυτά; Καμία σχέση με την Αριστερά δεν έχει το σύνθημα πατρίς-θρησκεία-οικογένεια. Άλλα είναι τα δικά μας συνθήματα: ελευθερία-ισότητα-αδελφότητα, εργαζόμενοι όλων των χωρών ενωθείτε, ψωμί-παιδεία-ελευθερία, αυτές είναι οι παραδόσεις μας", έκανα σιωπή, γιατί -»
Στέλλα Γκαντώνα: «Άρα, ήταν δικό σας λάθος».
Κώστας Ζαχαριάδης: «Όχι, δεν είναι δικό μου λάθος, δικό μου σωστό ήτανε. Γιατί δεν έπρεπε να χτυπηθεί η ηγεσία εκείνη την περίοδο. Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Λέει ας πούμε, "με υπονόμευσαν από την πρώτη στιγμή". Μα συγγνώμη, εσύ μας υπονόμευσες. Όταν έλεγες "ΣΥΡΙΖΑ και πατρίς-θρησκεία-οικογένεια", δεν είναι - ή αυτά με τα λάδια και τα λοιπά. Ε, εντάξει τώρα, δηλαδή. Δεν υπονομεύει αυτό, τον ορθολογισμό;»
Στέλλα Γκαντώνα: «Αν ο κύριος Κασσελάκης δεν αποσύρει το εξώδικο μέχρι την κεντρική επιτροπή, θα είναι υποψήφιος;»
Κώστας Ζαχαριάδης: «Μπορεί να είναι υποψήφιος, ένας άνθρωπος ο οποίος θέλει να μηνύσει το κόμμα του και να το στείλει στα δικαστήρια; Εγώ αυτό ρωτάω. Μπορεί;»