Για «κρίσιμη κατάσταση την οποία διέρχεται το κόμμα», για την οποία «υπεύθυνος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης», έκανε λόγο ο Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews, σε μια βολική ανάγνωση της κατάντιας που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή καταγράφεται και στη συνείδηση του κόσμου. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε επίσης στην ανάγκη ανασυγκρότησης του χώρου κάνοντας ειδική αναφορά στη Νέα Αριστερά. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος πριν από ένα χρόνο, απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι περισσεύει κανένας. Πρέπει να σεβαστούν όλοι έναν γενικό κανόνα, "τα εγώ κάτω από τα εμείς". Αυτό δεν σέβεται ο Στ. Κασσελάκης γι αυτό δεν μπορεί σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή να είναι υποψήφιος και μετά να κοιτάξουμε να ανασυγκροτήσουμε τον χώρο και όχι να τον διαλύσουμε».

«Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα σε κρίση και είναι σαφές ότι κάνουμε μια προσπάθεια να την υπερβούμε αυτή την κρίση. Πολλοί κομματικοί σχηματισμοί και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει μικρές και μεγαλύτερες κρίσεις. Αλλά εγώ επειδή έχω εμπιστοσύνη και στο στελεχιακό δυναμικό και κυρίως στην κοινωνική μας βάση, την οποία την έχουμε πληγώσει και την έχουμε ταλαιπωρήσει, εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε», είπε αρχικά ο Κώστας Ζαχαριάδης, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα που συμβαίνουν το τελευταίο μεγάλο διάστημα στο κόμμα.

Μιλώντας για τις έντονες αντιπαραθέσεις της Πολιτικής γραμματείας με τον Στέφανο Κασσελάκη τόνισε ότι «ο προσανατολισμός μας και η τροχιά μας δεν πρέπει να είναι να τσακωνόμαστε μεταξύ μας. Η τροχιά μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, οι προτάσεις, η ανάδειξη των ζητημάτων».

Αναφορικά με τον χρόνο διενέργειας του συνεδρίου για την ανάδειξη νέου προέδρου και το εάν θα συμμετάσχει ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: «Σκοπός είναι η έγκριση των υποψηφιοτήτων, οι οποίες θα έχουν κατατεθεί μέχρι τις 24 του μήνα και η διεξαγωγή των εκλογών. Εάν το συνέδριο μπορεί να εγκρίνει ή να αποφασίσει τα πάντα, δεν χρειάζεται ούτε έγκριση υποψηφιοτήτων προηγουμένως, ούτε κριτήρια».

Ο Κώστας Ζαχαριάδης αναφέρθηκε επίσης στο εξώδικο που έστειλε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και στους βαρύτατους χαρακτηρισμούς όπως κουκουλοφόροι και πραξικοπηματίες, που είχε χρησιμοποιήσει. «Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους, κατά τη γνώμη της Κεντρικής Επιτροπής, με μεγάλη πλειοψηφία δεν μπορεί να μετέχει στη διαδικασία διεκδίκησης της εξουσίας», απάντησε. Στο ερώτημα αν φοβάται ότι μπορεί να κερδίσει ο Στέφανος Κασσελάκης, απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι αν ίσχυε κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος. «Είδαμε ότι δεν έχει στόχο να κάνει το ΣΥΡΙΖΑ μια δύναμη η οποία να ανακτήσει τα κυβερνητικά του χαρακτηριστικά, αλλά δημιουργεί διαρκώς εσωτερικούς εχθρούς. Φτιάχνει μέτωπα, χρησιμοποιεί μια ορολογία ξένη προς τον πολιτικό χώρο, τον οποίο έρχεται να υπηρετήσει», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την ιστοσελίδα «ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ» του Στέφανου Κασσελάκη, ο Κώστας Ζαχαριάδης εκτίμησε ότι μέσω αυτής πάει να δημιουργήσει βάση δεδομένων για να δημιουργήσει το δικό του κόμμα.

Ερωτηθείς εάν τον προβληματίζουν τυχόν αποχωρήσεις βουλευτών σε περίπτωση αποκλεισμού της υποψηφιότητας Κασσελάκη για την προεδρία του κόμματος απάντησε: «Όλοι όσοι έχουν εκλεγεί αυτή τη στιγμή βουλευτές εκλέχτηκαν το καλοκαίρι του ’23 και κατέβηκαν με ένα κόμμα το οποίο πήρε 17,8% με πρόεδρο τότε τον Αλέξη Τσίπρα. Όλοι έχουμε συζητήσει ότι πάνω από όλα είναι η συλλογικότητα. Θυμίζω τον οξύ καταγγελτικό λόγο, ο οποίος είχε υιοθετηθεί (σ.σ. κ. Κασσελάκη) γι αυτούς, οι οποίοι αποχώρησαν με τη Νέα Αριστερά. Θυμάστε τους χαρακτηρισμούς τότε όπως αποστάτες και 5η φάλαγγα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος, ο οποίος έλεγε 11 μήνες αυτά τα λόγια στις τηλεοράσεις και υπάρχουν αναρτημένα τα βίντεο, θα διαφοροποιήσει τη θέση του τη σημερινή ημέρα».