«Εθνικές ευαισθησίες» έπιασαν ξαφνικά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του χρησιμοποιεί έναν συκοφαντικό και αστήρικτο ισχυρισμό πως η «κυβέρνηση ασκεί μυστική διπλωματία» στα εθνικά θέματα, ακολουθώντας τη γραμμή της Ελληνικής Λύσης και του Κυριάκου Βελόπουλου.
Η ανακοίνωση ξεκινάει με μία γενική επίθεση για την οικονομία, προφανώς να «δείξει» πως υφίσταται ακόμα ως κόμμα, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ο "καλπασμός" του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ είναι ένα νανούρισμα για πολύ λίγους και η οικονομία ένας εφιάλτης για τους πολλούς», προσθέτοντας πως αυτό «επιβεβαιώνεται συνεχώς μέσα από την καθημερινότητα των πολιτών».
Όπως σημειώνει, «οι ρυθμοί αύξησης μπορεί να ανοίγουν την όρεξη στα συμφέροντα, αλλά δεν τρώγονται από τους πολίτες. Το να τους επικαλείται η κυβέρνηση, ενώ δεν επιτυγχάνουν τις αναγκαίες συγκλίσεις σε μισθούς, κοινωνικές παροχές και αγοραστική δύναμη, είναι ανώφελο. Κι απ’ ό,τι δείχνουν όλα τα στοιχεία, αυτό δεν συμβαίνει».
«Αντιθέτως, η ελληνική κοινωνία βιώνει μια καταλυτική υπονόμευση του κράτους πρόνοιας, μέσα σε ένα περιβάλλον βασανιστικών πληθωριστικών πιέσεων χωρίς τέλος», αναφέρει η Κουμουνδούρου.
«Αμετροεπές να επιλέγει τη σιωπή, όταν ο Σαμαράς μιλά για "μαγειρέματα"»
Σχολιάζοντας δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «πλέον σε αυτά τα θέματα που φέρνουν σε αμηχανία τον κυβερνητικό εκπρόσωπο προστέθηκαν για να μείνουν η αναποτελεσματικότητα στο μεταναστευτικό και στα εθνικά θέματα».
Και χαρακτηρίζει «αμετροεπές, ο κ. Μαρινάκης να επαινεί την κυβέρνηση για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, την ίδια ώρα που αυτή ασκεί μυστική διπλωματία για τα ελληνοτουρκικά θέματα και επιλέγει τη σιωπή όταν μέσα από τους κόλπους της ο κ. Σαμαράς μιλά για "μαγειρέματα" και λύσεις-"πακέτο" στο Αιγαίο και στην Κύπρο».
«Και εξίσου αμετροεπές αλλά επιπροσθέτως και επικίνδυνο», προσθέτει, «είναι να επαινεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Π. Μαρινάκης, την κυβέρνηση της ΝΔ ως αποτελεσματική στο μεταναστευτικό. Όταν αφενός ο κ. Μητσοτάκης καλοβλέπει τα στρατόπεδα της Μελόνι, κλείνοντας το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο, και αφετέρου εστιάζουν αποκλειστικά στον αριθμό όσων διαμένουν στην Ελλάδα αυτήν την περίοδο, ενώ δεν είχε καταφέρει να καλύψει ούτε τις ανάγκες για εργάτες γης για τη χειμερινή περίοδο».
«Ειλικρινά πρωτόγνωρη η άγνοια κινδύνου γι’ αυτές τις μεθοδεύσεις σε αυτό το κυβερνητικό επίπεδο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Παύλος Μαρινάκης για την οικονομία
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «μια καλή είδηση», εξηγώντας πως «μετά την αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ, η χώρα μας την περίοδο 2020 – 2023 είναι με βάση τα στοιχεία της Eurostat πρώτη χώρα σε ρυθμούς αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ».
Και σχολίασε πως «αυτό είναι που λέμε η άλλη μισή αλήθεια, από τη δύσκολη άλλη μισή που πράγματι ακούμε σε αυτή τη χώρα, που πράγματι έχουμε ακόμα απόσταση να καλύψουμε ως προς τα εισοδήματα. Η άλλη, λοιπόν, μισή αλήθεια, υπάρχει και ο σχετικός πίνακας, λέει ότι αυτά τα χρόνια η Ελλάδα μειώνει την απόσταση. Δηλαδή, αναπτύσσεται, άρα αντιστοίχως και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με τον μεγαλύτερο ρυθμό στην Ευρώπη, ούτως ώστε να μειώσει το χάσμα».
Για τις σκληρές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά
Κληθείς να απαντήσει στις σκληρές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως «εμείς δεν θα μπούμε ποτέ σε μια διαδικασία, να μπούμε σε μια διαμάχη με έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ηγηθεί της παράταξης και της χώρας. Σεβόμενοι πλήρως τη διαδρομή του και τις απόψεις του, οι οποίες είναι γνωστές. Όμως, έχουμε υποχρέωση – υπάρχουν κάποια όρια και αυτά τα όρια έχουν να κάνουν με ζητήματα εθνικής σημασίας. Τα εθνικά μας θέματα, η διαχείριση του μεταναστευτικού…».
Διευκρίνισε, πάντως, πως τα «όρια» στα οποία αναφέρθηκε δεν αφορούν στον πρώην πρωθυπουργό, αλλά «την προπαγάνδα από κάποια Μέσα. Υπάρχει όριο ως προς το τι μπορεί να προσάψει κανείς σε μια κυβέρνηση. Δημοκρατία έχουμε, ό,τι θέλουμε λέμε, αλλά η αντίδρασή μας θα είναι πολύ πιο έντονη όταν κάποιος προσπαθεί έναν υπουργό Εξωτερικών, όπως τον κ. Γεραπετρίτη, που νομίζω ότι με τις ενέργειές του ενισχύει τη χώρα, ισχυροποιεί τη χώρα, να τον λένε κάτι μεταξύ ‘ενδοτικού’ και ‘προδότη’. Αυτά είναι αδιανόητα και όταν ειδικά είναι ένας υπουργός Εξωτερικών, που μόνο θετικά μπορεί να πει κανείς ότι έχει κομίσει στη χώρα», όπως είπε.
Για το μεταναστευτικό
Όσο για το μεταναστευτικό, υποστήριξε πως «κάθε φορά που βγαίνουμε εκτός Ελλάδος και βλέπουμε τι λένε στην Ευρώπη για τις άλλες χώρες για το μεταναστευτικό και τι συζητάμε στην Ελλάδα, αυτή η πολιτική, η φύλαξη των συνόρων, οι διαφορετικές διαδικασίες απονομής ασύλου, η ρητορική μας εκτός συνόρων, έχει οδηγήσει μια Ελλάδα, που είχε πιεστεί και είχε φτάσει να έχει 93.000 διαμένοντες, να έχει 23.000. Αυτά όλα δεν θα τα χαρίσουμε σε καμία άκρα Δεξιά, όχι γιατί είναι κάποιο γινάτι. Είναι γιατί όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας επιτυχούς πολιτικής. Κάποιοι βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση στον Έβρο και αναφέρομαι στις γυναίκες και τους άντρες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Κάποια κυβέρνηση – όχι τυχαία – η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τη διαδικασία ασύλου. Από τις 130 δομές πήγαμε στις 30. Ανάσαναν, ανέπνευσαν τα νησιά. Αυτά έγιναν αυτά τα χρόνια», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.