Κατά των αποκλεισμών των υποψηφίων τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ένα λογικό επιχείρημα, να αποκλείεται ένας υποψήφιος». Στο στόχαστρο του έβαλε την πλευρά των «87» για τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη, ως υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, λέγοντας ότι «ήμουν απ' τους πρώτους, ο οποίος είπε μετά τις Ευρωεκλογές ότι ο Κασσελάκης έκανε λάθη. Και ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό. Και ότι είχε τελειώσει η περίοδος χάριτος για όλους. Αφενός. Αφετέρου όμως, πρέπει να αναμετρηθούν όλοι οι υποψήφιοι. Να μπουν στην κρίση του κόσμου. Να γίνει ντιμπέιτ μεταξύ Κασσελάκη, Φάμελλου, Φαραντούρη, Πολάκη, Γκλέτσου, για να βγάλει ο κόσμος τα συμπεράσματα, ποιος είναι ικανός, ποιος έχει την επάρκεια και ποιος έχει το σχέδιο ώστε να οδηγήσει στην άνοδο τον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς όμως, τι βλέπουμε; Βλέπουμε τον μικρόκοσμο των κομματικών, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα της κοινωνίας. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνεται στην κοινωνία. Δεν μπόρεσε να απευθυνθεί στην κοινωνία». Με τη συγκεκριμένη αποστροφή του, ο κύριος Κόκκαλης επιβεβαιώνει την κατηγορία ότι πράγματι, ο εσωτερικός πόλεμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά τους ψηφοφόρους του κόμματος, αλλά τη νομενκλατούρα, για τη νομή της εξουσίας.

Ο καυγάς γίνεται για το ΑΦΜ

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση του κυρίου Κόκκαλη, ότι ο όλος καυγάς γίνεται για τη διαχείριση του ΑΦΜ. Συγκεκριμένα, ο κύριος Κόκκαλης είπε πως «τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε. Θέλει αλλαγή ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αλλαγή δεν είναι απαραίτητο να είναι με τον Στέφανο τον Κασσελάκη. Θέλει αλλαγή. Σήμερα δεν υπάρχει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ΑΦΜ. Υπάρχει ΑΦΜ». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν ο καυγάς γίνεται για το ΑΦΜ, ο κύριος Κόκκαλης είπε ότι «γίνεται για τη διαχείριση του ΑΦΜ. Δεν μπορέσαμε να απευθυνθούμε στην κοινωνία. Υπάρχει ένα κόμμα για να απευθύνεται στην κοινωνία, αυτός είναι ο σκοπός του κόμματος».

Επιβεβαιώνεται και το άλλο σενάριο, το οποίο θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να «σφάζεται» στο εσωτερικό του, προκειμένου να μπορέσει μια από τις δυο πλευρές να ελέγξει το ΑΦΜ του κόμματος. Το οποίο σημαίνει, την κρατική χρηματοδότηση και τα ακίνητα που έχει το κόμμα. Δηλαδή, όλο αυτό που γίνεται, ουδεμία σχέση έχει με την πολιτική, την ιδεολογία, ή έστω ξεκαθάρισμα προσωπικών διαφορών. Είναι -όπως είχε πει και ο Αλ Πατσίνο στον Νονό- «it's not personal, it's strictly business» (δεν είναι προσωπικό, είναι αυστηρά επαγγελματικό). Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις, είναι εντελώς συμπτωματική και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Μάλλον, δηλαδή.

Η δήλωση του Βασίλη Κόκκαλη

Βασίλης Κόκκαλης: «Δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίσσονται καθόλου καλά. Ασχέτως αν θα το ψηφίσει κάποιος, ή όχι τον Στέφανο Κασσελάκη -και εκφράζω και τη δική μου άποψη, δεν ξέρω αν θα τον ψηφίσω-, δεν υπάρχει ένα λογικό επιχείρημα να αποκλείεται ένας υποψήφιος. Δεν υπάρχει».

Παναγιώτης Στάθης: «Ακόμη κι αν έχει πει, αυτά που λέει η άλλη πλευρά ότι έχει πει;»

Βασίλης Κόκκαλης: «Ακούστε. Ήμουν απ' τους πρώτους, ο οποίος είπε μετά τις Ευρωεκλογές ότι ο Κασσελάκης έκανε λάθη. Και ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό. Και ότι είχε τελειώσει η περίοδος χάριτος για όλους. Αφενός. Αφετέρου όμως, πρέπει να αναμετρηθούν όλοι οι υποψήφιοι. Να μπουν στην κρίση του κόσμου. Να γίνει ντιμπέιτ μεταξύ Κασσελάκη, Φάμελλου, Φαραντούρη, Πολάκη, Γκλέτσου, για να βγάλει ο κόσμος τα συμπεράσματα, ποιος είναι ικανός, ποιος έχει την επάρκεια και ποιος έχει το σχέδιο ώστε να οδηγήσει στην άνοδο τον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς όμως, τι βλέπουμε; Βλέπουμε τον μικρόκοσμο των κομματικών, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα της κοινωνίας. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνεται στην κοινωνία. Δεν μπόρεσε να απευθυνθεί στην κοινωνία».

Παναγιώτης Στάθης: «Άρα, ένας κομματικός μηχανισμός -ουσιαστικά- ξεκομμένος από την κοινωνία κάνει κουμάντο, αποκλείει όποιον θέλει και τα λοιπά; Αυτό λέτε;»

Βασίλης Κόκκαλης: «Εγώ θα προσπαθήσω -και προσπαθώ- να εκφράσω τον μέσο άνθρωπο, την κοινή λογική. Η οποία, τι λέει; Ότι σε μια εκλογική διαδικασία -εκτός πολύ σοβαρών παραπτωμάτων-, δεν μπορείς να αποκλείεις κανέναν. Ο κόσμος πρέπει να μάθει. Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε. Θέλει αλλαγή ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αλλαγή δεν είναι απαραίτητο να είναι με τον Στέφανο τον Κασσελάκη. Θέλει αλλαγή. Σήμερα δεν υπάρχει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ΑΦΜ. Υπάρχει ΑΦΜ». 

Παναγιώτης Στάθης: «Και για το ΑΦΜ γίνεται ο καυγάς;»

Βασίλης Κόκκαλης: «Γίνεται για τη διαχείριση του ΑΦΜ. Δεν μπορέσαμε να απευθυνθούμε στην κοινωνία. Υπάρχει ένα κόμμα για να απευθύνεται στην κοινωνία, αυτός είναι ο σκοπός του κόμματος. Μπορέσαμε να το κάνουμε αυτό;»

Παναγιώτης Στάθης: «Άρα, όλα γίνονται για τη χρηματοδότηση;»

Βασίλης Κόκκαλης: «Αυτή είναι η αλήθεια, η πραγματικότητα. Μπορέσαμε; Όχι. Τελικά οι δυο πλευρές οδήγησαν τα πράγματα, εκεί που τα οδήγησαν (...) η τελευταία ελπίδα -ύστατη-, είναι το συνέδριο. Στο συνέδριο, όχι για να επικρατίσει η μια πλευρά, ή η άλλη. Στο συνέδριο για να επικρατήσει η κοινή λογική και να υπάρξει μια ομαλότητα. Αυτό θέλει σήμερα ο κόσμος».

Παναγιώτης Στάθης: «Μπορεί να ανατραπεί η απόφαση της κεντρικής επιτροπής στο συνέδριο; Καταστατικά, μπορεί;»

Βασίλης Κόκκαλης: «Δε γνωρίζω τα του καταστατικού. Αυτό το οποίο γνωρίζω -και αυτό το οποίο μεταφέρω-, είναι η άποψη του κόσμου, να μην υπάρχουν αποκλεισμοί. Και να ακούσουν οι ψηφοφόροι, ποιο είναι το σχέδιο».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα