Λάβρος κατά του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη, ήταν το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού. Ο κύριος Ζαχαριάδης είπε ότι η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη στη χθεσινή του ομιλία στο συνέδριο, «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε (σε εσωκομματικές εκλογές)» ήταν απαράδεκτη, διότι κατά τον κύριο Ζαχαριάδη, «το κόμμα δεν έχει (εσωτερικά) αντιπάλους», αλλά έχει «συντρόφους, συναγωνιστές και συνοδοιπόρους». Δηλαδή όλο αυτό το «μαλλιοτράβηγμα» στον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο βλέπουμε από τον Σεπτέμβριο, είναι πράξεις συντροφικότητας.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όμως, έχει η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη, «αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να απαντήσουμε θετικά στη δήλωση Κασσελάκη "βρείτε ποιος θα έχει την διάθεση να είναι πολιτικά αντιπαρατιθέμενος μαζί μου, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ" και να προσπαθήσουμε να δούμε αυτά τα ζητήματα», καθώς η διατύπωση σε Α' πληθυντικό καταμαρτυρά ότι το κόμμα -εξαιρώντας τον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική του ομάδα- είναι εναντίον του και ότι έχει αποφασίσει να τον αποβάλλει σαν ξένο σώμα. Κάθε άλλο παρά τυχαία πρέπει να θεωρείται η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, μόλις δυο ώρες πριν την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο, καθώς όπως όλα δείχνουν, η απόφαση να αποβληθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα. Βέβαια, αυτό που δεν υπολογίζει ο τέως και οι συν αυτώ, είναι ότι έτσι ο Στέφανος Κασσελάκης γίνεται συμπαθής στα μάτια του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με τους δικούς του «υπονομευτές», κι ας βρίσκεται μεταξύ τους και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Ένα από τα ονόματα που ακούγονται για να βάλουν υποψηφιότητα απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, είναι και αυτό της Όλγας Γεροβασίλη. Αν νομίζουν ότι η υποψηφιότητα Γεροβασίλη θα παρακινήσει τον κόσμο να πάει να στηθεί -και να πληρώσει το «δίευρω»- προκειμένου να αντικαταστήσει τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, μάλλον είναι βαθιά νυχτωμένοι. Το μόνο που θα καταφέρουν, είναι να ηρωοποιήσουν τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος θα εκλεγεί πανηγυρικά -αν και με πολύ μικρότερο απόλυτο αριθμό ψήφων, από εκείνον του Σεπτεμβρίου- ο οποίος από εκεί και μετά θα έχει την «λευκή επιταγή» που επιζητούσε.

Ενδιαφέρον επίσης έχει η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη -ο οποίος ως μέλος της πολιτικής γραμματείας, έκανε ευθεία διαρροή- ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «προχθές στην πολιτική γραμματεία, μας είπε ότι "θέλω λευκή επιταγή για τα τρία επόμενα χρόνια και εν πάση περιπτώσει, μπορεί να καταγραφούμε και τρίτοι και χαμηλότερα"». Το ενδιαφέρον δεν είναι η παραδοχή του Στέφανου Κασσελάκη, ότι ακόμη και η 3η θέση παίζεται, αλλά το γεγονός ότι ο Κώστας Ζαχαριάδης διέρρευσε στον αέρα πράγματα που ειπώθηκαν στο όργανο του κόμματος, του οποίου είναι μέλος, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ και σε κανένα κόμμα. Αυτό καταμαρτυρά την «πρεμούρα» στην οποία έχουν περιέλθει, προκειμένου να διώξουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Είναι σαφές ότι οι επόμενες ημέρες, θα είναι γεμάτες εξελίξεις.

Η Δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη

Γιώργος Κακούσης: «Οι εκλογές για τον νέο πρόεδρο, πότε πρέπει να γίνουν κατά τη γνώμη σας; Πρέπει να γίνουν στις 10 Μαρτίου, όπως προανήγγειλε ο κύριος Κασσελάκης; Ή θα πρέπει να δοθεί και σε όποιους αντιπάλους θέλουν να σταθούν απέναντί του, να έχουν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν; Προεδρικές εκλογές σε 15 ημέρες, εγώ δεν έχω ξανακούσει να γίνονται πάντως».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Ορίζονται αυτά από το καταστατικό μας. Νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε την πολιτική ουσία και όχι τη διαδικασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια ήταν ένα ισχυρό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας το παρέδωσε στο 17,8% και τώρα είναι ένα κόμμα οργανωτικά και πολιτικά αφυδατωμένο, το οποίο βρίσκεται και σε κοινωνική και σε δημοσκοπική κάμψη».

Γιώργος Κακούσης: «Ο πρόεδρος έχει ευθύνη για αυτό;»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Βεβαίως έχει ευθύνη ο πρόεδρος για αυτό. Αλλά όχι μόνον ο πρόεδρος, όλη η ηγετική ομάδα έχει ευθύνη, κατά την άποψή μου. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να βάλουμε την πολιτική λειτουργία στον ΣΥΡΙΖΑ ξανά. Θεωρώ λάθος, απαράδεκτη διατύπωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, "βρείτε μου αντίπαλο και πάω". Εγώ δεν το ξέρω έτσι αυτό το κόμμα. Δεν έχει αντιπάλους το κόμμα. Το κόμμα έχει συντρόφους, συναγωνιστές και συνοδοιπόρους, το κόμμα αντιπάλους δεν έχει. Είναι σαφές, ότι 6 μήνες αφού έχει αναλάβει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει καταλάβει την πολιτική λειτουργεία των κομμάτων και συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό είναι ένας ακόμα λόγος, για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ αφυδατώνεται και βρίσκεται σε δημοσκοπική κάμψη. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να απαντήσουμε θετικά στη δήλωση Κασσελάκη "βρείτε ποιος θα έχει την διάθεση να είναι πολιτικά αντιπαρατιθέμενος μαζί μου, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ" και να προσπαθήσουμε να δούμε αυτά τα ζητήματα».

Γιώργος Κακούσης: «Άρα, εσείς θα σταθείτε προφανώς, με αυτόν ο οποίος θα σταθεί απέναντι στον κύριο Κασσελάκη;»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Εγώ περιμένω να ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες. Σας λέω ευθέως ότι δεν είμαι ικανοποιημένος, από τον τρόπο που πορεύεται η ηγεσία Κασελάκη, το τελευταίο επτάμηνο. Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, για εμένα. Είναι πολιτικό. Βρισκόμαστε σε λάθος γραμμή πλεύσης. Ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε την προεδρία λέγοντας "εγώ θα κερδίσω τον Μητσοτάκη". Μετά είπε ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές. Μετά είπε να πάμε στο ποσοστό μας στις εθνικές εκλογές, στις Ευρωεκλογές. Και προχθές στην πολιτική γραμματεία, μας είπε ότι "θέλω λευκή επιταγή για τα τρία επόμενα χρόνια και εν πάση περιπτώσει, μπορεί να καταγραφούμε και τρίτοι και χαμηλότερα". Με συγχωρείτε, δεν είναι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέρουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 12 χρόνια είναι ο μεγάλος χώρος και ο μεγάλος όγκος της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, που μπαίνει μπροστά στα πολιτικά ζητήματα. Δεν γίνεται να βλέπεις τον ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκοπικά μονοψήφια, την ώρα που βρίσκεται μεγάλη διαμαρτυρία στους αγρότες σε εξέλιξη, μεγάλη εξέλιξη αγροτικών κινητοποιήσεων, μεγάλη εξέλιξη φοιτητικών κινητοποιήσεων, μεγάλη διαμαρτυρία στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να είναι ο μεγάλος χώρος δημοκρατικής και προοδευτικής υποδοχής αυτής της φωνής αδιεξόδου από την κυβερνητική πολιτική, να πέφτει πιο γρήγορα, απ’ ότι πέφτει το κόμμα το κυβερνητικό. Την ώρα που δεν υπάρχει πολιτικός αντίπαλος από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, το ΠΑΣΟΚ ή όποιο άλλο κόμμα, να πεις ότι "φεύγει ο κόσμος από τον ΣΥΡΙΖΑ και πάει στο άλλο κόμμα (...) νομίζω ότι δεν πάμε στη σωστή πορεία, θα υπάρξει απάντηση στην πρόσκληση και την πρόκληση την πολιτική του Στέφανου Κασσελάκη και θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική του λειτουργία, την επόμενη περίοδο, για να γίνει κόμμα ξανά ισχυρό και πλειοψηφικό».