Λάβρος εναντίον όλων -πλην Αλέξη Τσίπρα- ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη και στα στελέχη της πολιτικής γραμματείας και όχι μόνο, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο. Συεκγκριμένα, ο κύριος Αρβανίτης είπε ότι η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ήταν ένα «σοβαρευτείτε, φτάνει πια» προς όλους, η οποία παρέμβαση άργησε μάλιστα να έρθει. Στη συνέχεια, κριτικάρισε το γεγονός ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται μονίμως απολογούμενα για κάτι που είπε ο πρόεδρος, ή και τα στελέχη, προσθέτοντας ότι «ο Τσίπρας είπε ανοίγω το δρόμο στο νέο και είδαμε το νέο. Το νέο είναι πάρα πολύ χθεσινό και πολύ παλιομοδίτικό. Μπανάλ».

Παραδοχή εργαλειοποίησης του Ευρωκοινοβουλίου

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχει ο προσδιορισμός του «μπανάλ» -προσδιορισμό τον οποίο απέδωσε συνολικά στο κόμμα-, καθώς στην επιχειρηματολογία του επάνω, του ξέφυγε κάτι πολύ σημαντικό: η παραδοχή ότι η εργαλειοποίηση του Ευρωκοινοβουλίου για το καταγέλαστο ψήφισμα αναφορικά με το κράτος δικαίου, ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο κύριος Αρβανίτης είπε «όλο (το κόμμα) είναι μπανάλ. Κάθε μέρα που βγαίνει - κάνουμε πολιτικό θέμα, δημιουργούμε ένα πολιτικό γεγονός, βγαίνει ένα πολιτικό στέλεχος και αλλάζει την ατζέντα. Δεν φταίει η Νέα Δημοκρατία, ούτε οι δημοσιογράφοι. Πώς να το κάνουμε δηλαδή; Είχαμε θέμα για το κράτος δικαίου - 330 βουλευτές λένε για το κράτος δικαίου και την επόμενη ημέρα μιλάγαμε για το εάν θα μπει ένα ερώτημα, ή αν δεν θα μπει».

Μόλις χθες, ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την ομιλία του στην έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αποποιήθηκε την πατρότητα της συγκεκριμένης ανθελληνικής επίθεσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «λες και έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την οργανωτική δύναμη, να βάλει μαζί 330 ευρωβουλευτές, εναντίον της Ελλάδας. Μακάρι να την είχαμε». Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την δύναμη να επιβάλλει σε 330 ευρωβουλευτές, το τι θα ψηφίσουν. Όμως το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολλά χρόνια -κατά την παραδοχή Παπαδημούλη- χτίζει ένα ανθελληνικό αφήγημα, το οποίο ενόψει των ευρωεκλογών, ήταν πολιτικά πολύ βολικό, για τις ευρωομάδες που τελικά το υπερψήφισαν, είναι αδιαμφισβήτητο. Πρόκειται για ωμή παραδοχή ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο που κάνουν στο Ευρωκοινβούλιο, είναι να προκαλούν συνεχώς ζημιά στην εικόνα της χώρας, προκειμένου να ωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό. Εξού και τα νεύρα: επειδή θεωρούν ότι η «καλή δουλίτσα» τους πάει στράφι, από τις άστοχες δηλώσεις του προέδρου και των στελεχών.

Η δήλωση του Κώστα Αρβανίτη

Κώστας Αρβανίτης: «Η μεγάλη εικόνα, είναι ότι εδώ υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα».

Χριστίνα Βίδου: «Πώς προέκυψε; Και ποιος θεωρείτε ότι ευθύνεται για αυτό το σοβαρό θέμα;»

Κώστας Αρβανίτης: «Όλοι. Η παρέμβαση του προέδρου Τσίπρα, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη - είναι "σοβαρευτείτε, φτάνει πια"».

Χριστίνα Βίδου: «Σας αιφνιδίασε αυτή η παρέμβαση;»

Κώστας Αρβανίτης: «Καθόλου. Και άργησε κιόλας. Υπήρχε μια ιστορία παρακμής, είναι σαφές αυτό. Και μας κουράζει πάρα πολύ και εμάς, που κάναμε μια δουλειά συγκεκριμένη - στο ευρωκοινοβούλιο εγώ, οι βουλευτές, ή τα στελέχη, τα μέλη στα σωματεία, έχουμε ένα θέμα να απαντούμε συνέχεια, τι απαντούσε το κάθε στέλεχος. Από τον πρόεδρο μέχρι τα μέλη της πολιτικής γραμματείας (...) ο Τσίπρας είπε ανοίγω το δρόμο στο νέο και είδαμε το νέο. Το νέο είναι πάρα πολύ χθεσινό και πολύ παλιομοδίτικό. Μπανάλ».

Χριστίνα Βίδου: «Ποιο είναι μπανάλ;»

Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Ο Κασσελάκης, απ' ό,τι κατάλαβα».

Κώστας Αρβανίτης: «Όχι, όλο είναι μπανάλ. Κάθε μέρα που βγαίνει - κάνουμε πολιτικό θέμα, δημιουργούμε ένα πολιτικό γεγονός, βγαίνει ένα πολιτικό στέλεχος και αλλάζει την ατζέντα. Δεν φταίει η Νέα Δημοκρατία, ούτε οι δημοσιογράφοι. Πώς να το κάνουμε δηλαδή; Είχαμε θέμα για το κράτος δικαίου - 330 βουλευτές λένε για το κράτος δικαίου και την επόμενη ημέρα μιλάγαμε για το εάν θα μπει ένα ερώτημα, ή αν δεν θα μπει, ελάτε στην πολιτική γραμματεία, ξανά-μανά πίσω, φεύγεις-μένεις...»

Χριστίνα Βίδου: «Το μπανάλ όμως αφορά στον ίδιο τον κύριο Κασσελάκη, ή και στα πρόσωπα που τον περιβάλλουν και τα έχει επιλέξει και τον είχαν στηρίξει;»

Κώστας Αρβανίτης: «Σε όλα τα πρόσωπα σας λέω. Ποια είναι τα πρόσωπα - δεν έχω καταλάβει, ποιος τον έχει περιβάλλει; Δεν έχω καταλάβει εγώ, ποιοι είναι οι συνεργάτες του κυρίου Κασσελάκη;»

Χριστίνα Βίδου: «Ήταν ο κύριος Πολάκης, ήταν ο κύριος Παππάς, είχε κόσμο δίπλα του που τον στήριξε πολύ».

Κώστας Αρβανίτης: «Εγώ είμαι ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή δεν είμαι πρώην κάτι, το έχω ξαναπεί αυτό. Αυτό σημαίνει ότι όταν αποδέχεσαι τις διαδικασίες και λες ότι "πάμε να στηρίξουμε το σπίτι μας" - γιατί έχει μια αξία για τη Δημοκρατία αυτό το πράγμα, δεν μπορεί ο κάθε -ο κανένας- από τον πρόεδρο μέχρι το κάθε μέλος, να έχει προσωπική ατζέντα. Αυτό το πράγμα δεν πάει άλλο. Και αυτές τις τρεις ημέρες, είδαμε προσωπικές ατζέντες. Και από τον κύριο Κασσελάκη και από τους άλλους».