Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα. Κληθείσα να τοποθετηθεί στο ερώτημα «γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτά τα ποσοστά», η κυρία Κασιμάτη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «απέφυγε να θέσει τον δάκτυλο επί των τύπον των ήλων, απέφυγε να μιλήσει για το περιεχόμενο της πολιτικής που απογοήτευσε την ελληνική κοινωνία. Είχε μπει σε ένα δρόμο κυβερνητισμού», ρίχνοντας έτσι «καρφιά» προς τον Αλέξη Τσίπρα και την προηγούμενη ηγετική του ομάδα, τα οποία προφανώς είναι σε συνέχεια της χθεσινής τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα, μιας και η κυρία Κασιμάτη τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη.

Ενδιαφέρον όμως έχει η δήλωση της κ. Κασιμάτη «Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώθηκε γιατί δεν είχε την επικοινωνία αυτή που έπρεπε με τη βάση - και δεν αντιστοιχήθηκε ποτέ με τη βάση του. Για αυτόν το λόγο, στη διάρκεια όλων αυτών των ετών, δεν έγινε ένα μεγάλο κόμμα, δεν είχε παρουσία στα πανεπιστήμια, δεν είχε παρουσία στην αυτοδιοίκηση, δεν είχε παρουσία στον συνδικαλισμό και για αυτό, ευθύνονται πολλοί προϋπάρξαντες στον ΣΥΡΙΖΑ», διότι εν πολλοίς, ισχύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πουθενά σοβαρή εκπροσώπηση: ούτε στα πανεπιστήμια, ούτε στην αυτοδιοίκηση, ούτε στον συνδικαλισμό και πράγματι, υπεύθυνος για αυτό ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει όμως και ένα μεγάλο ελαφρυντικό: ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ξαφνικά ένα κυβερνητικό κόμμα, από εκεί που εκ της συστάσεώς του, ήταν ένα κόμμα διαμαρτυρίας.

Το αν έπαιξε ρόλο το γεγονός, ότι τα στελέχη δεν κατάφεραν να διαχειριστούν την μεγέθυνση του κόμματος, ή δεν ήθελαν να το ανοίξουν στους -κατά κύριο λόγο- ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που πύκνωσαν τις τάξεις του, είναι δευτερεύουσας σημασίας. Το σημαντικό, είναι ότι τεκμηριώνεται από άλλη μια πλευρά, το «δυστύχημα» που είχε η χώρα μας το 2015, όπου ο λαός εμπιστεύτηκε την τύχη του, σε ένα περιθωριακό κόμμα διαμαρτυρίας. Ευτυχώς, όπως όλα δείχνουν, προς τα εκεί κατευθύνεται. Με βήμα ταχύ, μάλιστα.

Η δήλωση της Νίνας Κασιμάτη

Γιάννης Ντσούνος: «Η κοινωνία σας λέει ότι "δεν με εκφράζετε", για αυτό έχετε και αυτά τα ποσοστά;»

Νίνα Κασιμάτη: «Είναι δεδομένο για εμένα, το έχω πει και στο πρόσφατο παρελθόν - αλλά και νωρίτερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή απέφυγε να θέσει τον δάκτυλο επί των τύπον των ήλων, απέφυγε να μιλήσει για το περιεχόμενο της πολιτικής που απογοήτευσε την ελληνική κοινωνία. Είχε μπει σε ένα δρόμο κυβερνητισμού, το οποίο αυτό η κοινωνία το κατάλαβε και εν πάση περιπτώσει, εντέλει δεν μας έδωσε και την εντολή, παρόλο που είναι αποδεδειγμένο -και στη διάρκεια των ετών, σε όλη αυτή την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ- ότι τα κοινωνικά δικαιώματα, τα έχει υπερασπιστεί η δημοκρατική παράταξη, τα έχει υπερασπιστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ στην συνέχεια».

Χρήστος Κούτρας: «Εσείς τώρα κ. Κασιμάτη, είστε με τον νυν πρόεδρο, ή με τον αντίπαλο;»

Νίνα Κασιμάτη: «Ποιος είναι ο αντίπαλος;»

Γιάννης Ντσούνος: «Ο κύριος Τσίπρας, λένε πολλοί. Ότι το ντέρμπι είναι Τσίπρας - Κασσελάκης. Είναι έτσι κατ' αρχήν; Να το βάλουμε σε ένα πλαίσιο».

Νίνα Κασιμάτη: «Εγώ γενικά -σαν διαδρομή και σαν πολιτεία- δεν τάσσομαι με πρόσωπα. Και από το ΠΑΣΟΚ αποχώρησα, λόγω πολιτικών διαφωνιών και λόγω πολιτικών ζητημάτων. Καλώ και το κόμμα μου, να επιστρέψει στην συζήτηση επί των περιεχομένων της πολιτικής».

Χρήστος Κούτρας: «Το περιεχόμενο, το υπηρετεί πρόσωπο όμως. Το ένα πρόσωπο, είναι ο κύριος Κασσελάκης, που θα κατεβάσει μια πλατφόρμα θέσεων -όπως είπε, κοστολογημένη, που τον άκουσα χθες- και τα άλλα πρόσωπα, θα είναι κάποια βουλευτής, κάποιος βουλευτής, δεν το ξέρω πώς θα γίνει».

Νίνα Κασιμάτη: «Ο κ. Κασσελάκης είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος - πολύ πρόσφατα, έχει πολύ νωπή λαϊκή εντολή από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ προερχόμενη από τη δημοκρατική παράταξη, σέβομαι την δημοκρατία πάρα πολύ. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώθηκε γιατί δεν είχε την επικοινωνία αυτή που έπρεπε με τη βάση - και δεν αντιστοιχήθηκε ποτέ με τη βάση του. Για αυτόν το λόγο, στη διάρκεια όλων αυτών των ετών, δεν έγινε ένα μεγάλο κόμμα, δεν είχε παρουσία στα πανεπιστήμια, δεν είχε παρουσία στην αυτοδιοίκηση, δεν είχε παρουσία στον συνδικαλισμό και για αυτό, ευθύνονται πολλοί προϋπάρξαντες στον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, εγώ θέλω να επαναβεβαιώσω τον σεβασμό μου στα μέλη, τα μέλη τα οποία εκφράστηκαν με τρόπο ηχηρό τον Σεπτέμβριο του 2023, τα οποία απέρριψαν όλες τις άλλες εκφράσεις της γραφειοκρατίας και εξέλεξαν έναν άνθρωπο που δεν προερχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ -ήταν ένας άνθρωπος από την κοινωνία- και προφανώς, επαναβεβαιώνω τα μέλη και την επιλογή που έκαναν».