Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ACTION 24, στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού. Κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «έσπασε» τη σιωπή του μετά από πέντε μήνες -και στην οποία στοχοποιεί τους αποχωρίσαντες από τη διάσπαση του Νοεμβρίου- ο Δήμήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα, για την σημερινή κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, είπε ότι «αυτό που μπορώ να κρίνω, είναι τα πολιτικά αποτελέσματα μιας σιωπής, η οποία σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό συνέβαλε στη σημερινή κατάσταση εκφυλισμού, στην οποία έχει φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ παράλληλα του καταλόγισε ότι εκείνος ευθύνεται και για την άνοδο του Στέφανου Κασσελάκη -τον οποίο αποκαλεί τηλέ-ευαγγελιστή- στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει, ως κόμμα της Αριστεράς.

Ενδιαφέρον έχει η αποστροφή του Δημήτρη Τζανακόπουλου, αναλύοντας την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν εξηγεί ποια ήταν η δική του ευθύνη, που άφησε τον Στέφανο Κασσελάκη να βρεθεί στην ηγεσία του κόμματος, ο οποίος κύριος Κασσελάκης κάνει, ακριβώς εκείνα που είχε προαναγγείλει πως θα κάνει. Αν δεν του είναι ξεκάθαρο του κ. Τζανακόπουλου, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε πάση θυσία να ξεμπερδέψει από το (εντελώς) Ακροαριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ και ότι στην προκειμένη περίπτωση «συμμάχησε με τον διάβολο», να τον ενημερώσουμε εμείς από αυτές εδώ τις γραμμές: ο Αλέξης Τσίπρας χρεώνει την κατακρίμνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο 17,8% στην ηγετική του ομάδα, η οποία άνηκε στην «ψυχή του 3%».

Και δεν είχε και άδικο σε αυτό: το ακροαριστερό αφήγημα, ότι ζούμε δηλαδή σε μια χούντα -στο «καθεστώς Μητσοτάκη»-, καθώς και η μονίμως εχθροπαθής προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, απλώς απέδειξε στον κόσμο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέραν του αντισυστημισμού, δεν είχε απολύτως τίποτα παραπάνω να δώσει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ούτε εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ούτε συναίνεση σε οτιδήποτε θετικό έκανε για την Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το μόνο που είδε ο κόσμος, ήταν μια φρενήρης αναπαραγωγή ακροαριστερών αφηγημάτων -τα οποία προφανώς και εκ του αποτελέσματος, τα απορρίπτει-, καθώς και μια μόνιμη αντιπολίτευση εις βάρος της Ελλάδας, από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο. Και αν ο κ. Τζανακόπουλος αναρωτιέται αν είχε δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτό, αρκεί να δει τα δημοσκοπικά ποσοστά της Νέας Αριστεράς.

Η δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου

Γιώργος Κακούσης: «Γιατί ο Τσίπρας σας την πέφτει; Ήσασταν σύντροφοι και υπουργοί του, μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Είχατε μια καλή σχέση αλληλοσεβασμού, απ' ό,τι ξέρω».

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο σημείο 5 μήνες μετά να σπάσει τη σιωπή του και να πει όλα όσα λέγαμε. Τώρα από εκεί και πέρα, για ποιο λόγο θέλει να στοχοποιήσει τους πρώην συντρόφους του, ή ανθρώπους που πορεύτηκαν μαζί του και τον στήριξαν σε όλες τις καλές, αλλά κυρίως σε όλες τις κακές στιγμές -και τις ήττες και τις απογοητεύσεις και τις ματαιώσεις και τους συμβιβασμούς-, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το απαντήσει ο ίδιος, δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ για εσάς, δεν μπορώ να κρίνω τις προθέσεις του. Αυτό που μπορώ να κρίνω, είναι τα πολιτικά αποτελέσματα μιας σιωπής, η οποία σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό συνέβαλε στη σημερινή κατάσταση εκφυλισμού, στην οποία έχει φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ (...) νομίζω ότι πέρασε μια κόκκινη γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ, μετατοπίστηκε σε έναν άλλο πολιτικό χώρο -απροσδιόριστο-, καταγράφεται πια ως ένας πολιτικός χώρος, του οποίου ο αρχηγός μοιάζει περισσότερο με τηλέ-ευαγγελιστή, παρά με πολιτικό αρχηγό. Καταγράφεται σαν ένας πολιτικός χώρος, ο οποίος παράγει μόνο εσωστρέφεια, ίντριγκα και κρίση».

Γιώργος Κακούσης: «Ποιανού το παιχνίδι παίζει ο Αλέξης Τσίπρας, αυτή τη στιγμή; Εσείς ήσασταν από τους πιο στενούς συνεργάτες του. Σε ποιον κάνει πλάτες αυτή τη στιγμή ο κύριος Τσίπρας;»

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Δεν ξέρω - δεν μου αρέσει κιόλας αυτή η φρασεολογία, αν κάνει πλάτες σε κάποιον. Επιλέγει μετά από πέντε μήνες να σπάσει τη σιωπή του και στην πραγματικότητα, να κάνει κριτική εναντίον όλων. Λέει ότι ο ίδιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, αλλά δεν μας εξηγεί σε ποια ζητήματα ο ίδιος έχει ευθύνη. Ποια είναι δηλαδή η δική του πολιτική ευθύνη; Εμείς φύγαμε γιατί χάσαμε, ο κύριος Κασσελάκης είναι νάρκισσος, αλλά ο κύριος Κασσελάκης δεν κάνει κάτι περισσότερο ή κάτι λιγότερο από αυτά τα οποία υποσχέθηκε ότι θα κάνει, ως υποψήφιος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλούσε για αδιαμεσολάβητη σχέση, μιλούσε για κεντρώες πολιτικές, ότι θέλει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, ότι-»

Γιώργος Κακούσης: «Τον στήριξε ο Αλέξης Τσίπρας;»

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Δεν το γνωρίζω, αλλά εκ του αποτελέσματος...»

Άννα Λιβαθυνού: «Εσείς την επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, πώς τη βλέπετε πλέον; Πιστεύετε ότι είναι λίγο πριν τη διάλυση;»

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αυτό το κόμμα της Αριστεράς που γνωρίσαμε, έχει τελειώσει. Τώρα, πώς θα μετεξελιχθεί, πόσο θα μεταλλαχθεί και πού θα καταλήξει όλη αυτή η ιστορία, είναι κάτι που μένει να το δούμε. Αλλά ως κόμμα της Αριστεράς, έχει κλείσει τον κύκλο του».