Ανω-κάτω έχει γίνει η Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει τροπολογία που προβλέπει τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, προκειμένου να κλείσουν οι οποιεσδήποτε «χαραμάδες» σε φαινόμενα διαφθοράς και κατασπατάλησης χρήματος που ξεκίνησαν την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, γιγαντώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποκαλύφθηκαν σήμερα, ύστερα από πολλά χρόνια πολιτικής δυσκαμψίας και απάθειας.

Από τη μία πλευρά, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να υιοθετεί τη γραμμή της τοξικής αντιπολίτευσης και να αντιγράφει πρακτικές ΣΥΡΙΖΑ της εποχής Τσίπρα απορρίπτοντας με αστεία επιχειρήματα μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης που οδηγεί σε διαφάνεια. Από την άλλη πλευρά, στην πράσινη Κοινοβουλευτική Ομάδα επικρατεί αναβρασμός σχετικά με την επιβολή αυτής της γραμμής από την ηγεσία, με στελέχη του Κινήματος να μιλούν «για ανεύθυνη στάση που αφήνει σκιές στο κόμμα δείχνοντας κατά βάθος ότι το ΠΑΣΟΚ  δεν θέλει τη διαφάνεια…».

Κάτι που φυσικά δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα όταν αντιδρά στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε βαθιές τομές και να βάλει τέλος σε ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται…

«Ο πρωθυπουργός είναι ο μόνος πρωθυπουργός των τελευταίων ετών –που κατά παραδοχή του και αυτά δεν ήταν αρκετά, έπρεπε να γίνουν περισσότερα– που ασχολήθηκε σοβαρά με την εθνική πληγή των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων», σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Τη δεδομένη στιγμή, το κόμμα μας καλείται να επιδείξει τη σοβαρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις», τονίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα στη σχετική τροπολογία. Και το βασικό ερώτημα που πλανάται πλέον στον πολιτικό κόσμο είναι το εξής: Θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης τη διαφάνεια ή θα συνεχίσει την υποκρισία και την τοξική αντιπολίτευση, προκειμένου να εφεύρει πάλι προσχήματα και να καταψηφίσει κάνοντας το άσπρο… μαύρο; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα…

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε μια πρώτη ανάγνωση εμφανίζεται να διαφωνεί κάθετα με αυτή την πρωτοβουλία, με ορισμένα κομματικά στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον Ανδρουλάκη να υποστηρίζουν ότι «η αγροτική πολιτική χρειάζεται αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, όχι αιφνιδιασμούς και υπόγειες διαδικασίες», δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μια πρόγευση για την αρνητική στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ. «Η κυβέρνηση έχει χρέος να αποδείξει ότι δεν υπονομεύει την ανεξαρτησία και τη διαφάνεια στους φορείς διαχείρισης των αγροτικών ενισχύσεων. Οι θεσμοί δεν μπορούν να λειτουργούν με νομοθέτηση του “δεκάλεπτου”», σημειώνουν ενδεικτικά πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την άρνηση της ηγεσίας στην ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ.

Οι ίδιες πηγές προβάλλουν επίσης το επιχείρημα ότι «η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τη θεσμική τάξη και αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω τροπολογίας, χωρίς προηγούμενη δημόσια διαβούλευση και κοινοβουλευτική επεξεργασία». Διαπιστώσεις που φυσικά ενισχύουν την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει, αλλά και καταδεικνύουν ολοφάνερα την υποκριτική θέση του Νίκου Ανδρουλάκη, που δείχνει πως η μοναδική του έγνοια είναι η επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, μακριά από κάθε πραγματικό ενδιαφέρον για κάθαρση και διαφάνεια. Παράλληλα, με αυτή του την άρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να δείξει ότι σε καμία περίπτωση δεν συμπλέει με την κυβέρνηση, ακόμη και αν χρειαστεί να παραποιήσει τα γεγονότα.

Πάντως, αυτή η στάση του κ. Ανδρουλάκη έχει φέρει απέναντι πολλά στελέχη της Κ.Ο. του Κινήματος, τα οποία θεωρούν λάθος την τακτική του ΠΑΣΟΚ να μη στηρίξει μια πρωτοβουλία που αφορά τη διαφάνεια, άποψη που την έχουν καταθέσει και εγγράφως στην ηγεσία του κόμματος. Στις εισηγήσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες, καλούν τον Νίκο Ανδρουλάκη να αλλάξει στάση και να υπάρξει ενιαία γραμμή για υπερψήφιση της τροπολογίας, ώστε «να μη φανεί προς τα έξω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει τη διαφάνεια και υπάρχουν σκιές…».