Η «τεχνική λύση» του ΟΠΕΚΕΠΕ που προέβλεπε βοσκότοπους χωρίς ζώα, για να μη χαθούν εκατομμύρια επιδοτήσεων που προορίζονταν για την ελληνική οικονομία και υπερψηφίστηκε από όλες τις κυβερνήσεις από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έως και το 2021, μαζί με τα χλωρά… τάισαν και τα ξερά.
Αυτό το «παράθυρο» στον νόμο για κατοχή βοσκοτόπων χωρίς ζωικό κεφάλαιο, άνοιξε την «κερκόπορτα» σε εκατοντάδες επιτήδειους, που με λοβιτούρες και πλαστογραφίες, πλούτισαν χωρίς στην πραγματικότητα να κατέχουν ή να αξιοποιούν κανένα βοσκοτόπι.
Χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις επιτηδείων έχουν ήδη οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, από το 2020 έως σήμερα, οι υποθέσεις των οποίων αναμένεται να εκδικαστούν έως το τέλος του έτους. Ήδη οκτώ δικογραφίες έχουν διασχίσει το κατώφλι της Ευελπίδων και της Λουκάρεως, περιγράφοντας κακουργηματικές και πλημμεληματικές πράξεις, ενώ δεκάδες άλλες βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας.
Η δεύτερη από αυτές τις οκτώ δικογραφίες εκδικάστηκε χθες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Αφορά σε 13 κατηγορούμενους που έλαβαν γενναίες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις τη διετία 2019-2020 για ορφανά βοσκοτόπια στην Αγόριανη και τη Μακρυράχη Φθιώτιδας. Τα ποσά ζαλίζουν, αγγίζοντας τις 91.000 ευρώ ανά δικαιούχο για μόλις δύο έτη υποτιθέμενης αγροτικής χρήσης.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται 13 πρόσωπα, τα περισσότερα με καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή της ορεινής Φθιώτιδας. 12 κατηγορούνται ότι δήλωσαν ψευδείς δηλώσεις ότι δήθεν εκμίσθωναν βοσκότοπους που ανήκαν σε άλλα φυσικά πρόσωπα, εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα των προηγούμενων κυβερνήσεων, νέος αγρότης με βοσκοτόπι καλής χρήσης, αλλά χωρίς ζωικό κεφάλαιο! Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι περισσότεροι συνδέονται συγγενικά ή φιλικά μεταξύ τους. Στη λίστα των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται δύο ανδρόγυνα, δύο αδέρφια, αλλά και δύο εγγόνια, των οποίων ο παππούς εμφανίζεται ως ο μόνος κύριος μεγάλης βοσκοτοπικής έκτασης.
Το φοβερό στην υπόθεση είναι στην πραγματικότητα κανείς εξ αυτών δεν ασκούσε εκείνη την περίοδο πραγματική αγροτική δραστηριότητα, αλλά ούτε φυσικά και μετέπειτα. Στους 12 υπόδικους, υπάρχει χειρουργός οδοντίατρος με δύο ιατρεία στην ευρύτερη περιοχή, μία ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης, με τον σύζυγό της φιλόλογο, μία φαρμακοποιός που απασχολείται σε πολύ μεγάλη φαρμακοβιομηχανία της χώρας, αλλά και απόφοιτος πληροφορικής.
Όλοι φέρονται να συνέταξαν πλαστά έγγραφα, στα οποία παρουσίαζαν Ε9 των δήθεν πραγματικών ιδιοκτητών γης που τους νοίκιασαν τις αγροτικές εκτάσεις, αλλά και πλαστά ιδιωτικά συμφωνητικά για εκμίσθωση της γης. Αποτέλεσμα ήταν να καταφέρουν να κοροϊδέψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και να λάβουν μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ από 26.000 έως και 91.000 ευρώ ευρωπαϊκή επιδότηση ο καθένας, για τη διετία 2019 και 2020.
Κοινός παρονομαστής σε όλες τις δηλώσεις είναι η ιδιοκτήτρια του Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων της κοινότητας Δομοκού, Α.Β. που σε άλλη δικογραφία ελέγχεται από τη δικαιοσύνη για κακουργηματική πλαστογραφία. Όλες οι αιτήσεις φέρονται να συντάσσονται στο γραφείο της εν λόγω κυρίας, όπως και οι βεβαιώσεις του γνησίου υπογραφής, στις οποίες υπογράφει άλλο πρόσωπο, ο κοινοτάρχης της περιοχής. Ο εν λόγω μάρτυρας, κατά την κατάθεσή του στο δικαστήριο, υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις δηλώσεις και ότι παρανόμως η ιδιοκτήτρια του ΚΥΔ Δομοκού χρησιμοποίησε τη σφραγίδα του για το γνήσιο υπογραφής.
Δέκατος τρίτος κατηγορούμενος στη δικογραφία είναι ο 84χρονος σήμερα πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μακρυράχης Φθιώτιδας, που εκμίσθωσε σε δύο νεαρά αδέρφια από τη Λαμία 1100 στρέμματα δημόσιας έκτασης. Oπρώην πρόεδρος του τοπικού συνεταιρισμού υποστήριξε ότι οι εκτάσεις ανήκαν στο συνεταιρισμό και μπορούσαν να δοθούν προς εκμίσθωση στους ενδιαφερόμενους.
«Καταπέλτης» η Ευρωπαία εισαγγελέας
Η εντεταλμένη Ευρωπαία εισαγγελέας, Χαρίκλεια Θάνου, ζήτησε την καταδίκη και των 13 προσώπων, τα οποία, όπως είπε, ουδέποτε πραγματικά μίσθωσαν και εκμεταλλεύτηκαν τους βοσκότοπους, στερώντας τους από τους πραγματικούς αγρότες.
Η κ. Θάνου ζήτησε επίσης τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην εισαγγελία πρωτοδικών για οκτώ πρόσωπα που κατέθεσαν στη δίκη, προκειμένου να ελεγχθούν για ψευδορκία και ψευδή βεβαίωση. Τέλος, η εισαγγελική λειτουργός επέρριψε ευθύνες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για ελλιπή έως και ανύπαρκτο έλεγχο στους αιτούντες επιδοτήσεων.