Ο κραταιός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, δηλώνει... θυμωμένος για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, επενδύοντας ως ύστατη λύση ψηφοθηρικού τεχνάσματος στις ακραίες φωνές, δείχνοντας πλέον περίτρανα ότι ζήλεψε τη δόξα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Κυριάκου Βελόπουλου, με αντίστοιχες καρμπόν πρακτικές και μεθόδους που παραπέμπουν σε πολιτική τοξικότητα.
Κουνά το δάχτυλο στην κυβέρνηση, καταστροφολογεί και δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει τη χώρα διότι, όπως υποστηρίζει, «ο δημοκρατικός κόσμος θέλει πολιτική αλλαγή». Καταστροφολογεί γιατί ήδη έχει πει δημόσια ότι η χώρα θα ζημιωθεί με 1 δισ. ευρώ από την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς ωστόσο να μας πει από πού προκύπτουν οι υπολογισμοί του. Έχει συγκεκριμένα στοιχεία που δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα, ή τα πήρε από το Μαντείο των Δελφών; Υπεύθυνη πολιτική είναι να παραθέτεις τεκμηριωμένα στοιχεία για όσα λες δημόσια και όχι να πετάς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα με μοναδικό στόχο να κερδίσεις τις εντυπώσεις.
Άλλα λέει, άλλα εννοεί
Την ίδια ώρα, ο κ. Ανδρουλάκης αποφεύγει να παραδεχθεί ότι τη διαχρονικότητα του προβλήματος, το οποίο μάλιστα ξεκίνησε την εποχή της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ενώ δηλώνει αμνησία απέναντι στα επίσημα στοιχεία που θέλουν τη χώρα να ζημιώθηκε με περίπου 800 εκατ. ευρώ στον αγροτικό τομέα από το αμαρτωλό παρελθόν του δικού του κόμματος.
Μάλλον αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Ανδρουλάκη, που από τη μία πλευρά θέλει και επιδιώκει να το παίζει τιμητής της πολιτικής ζωής του τόπου, αλλά από την άλλη αρνείται, αποποιείται και επιδιώκει να αποτινάξει από πάνω του τις σκιές του παρελθόντος. Αποφεύγει να προβεί σε έναν γενικό απολογισμό για να μη θίξει φυσικά και τους… συνεταίρους του… προοδευτικού τόξου, που κατά τα χρόνια διακυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ γιγάντωσαν το πρόβλημα.
Και μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να μπει σε κουβέντα συμψηφισμού, ωστόσο καλείται να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στον ελληνικό λαό: Είναι ή όχι διαχρονικό το πρόβλημα; Απώλεσε η χώρα την περίοδο του ΠΑΣΟΚ περί τα 800 εκατ. ευρώ ή όχι;
Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να επιχειρεί να προσεγγίσει τη ρητορική των ακραίων φωνών της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Κυριάκου Βελόπουλου, σε έναν ρόλο εισαγγελέα της πολιτικής ζωής που «δικάζει» χωρίς στοιχεία και αποδείξεις. Αποδίδει ήδη τον χαρακτηρισμό της εγκληματικής συμμορίας στην κυβέρνηση, χωρίς καν να έχει ανοίξει η υπόθεση.
Το ίδιο έπραξε και στην υπόθεση των Τεμπών, όταν μιλούσε για δολοφονικές συνωμοσίες της κυβέρνησης. Εκφράσεις βαριές, που εκ των υστέρων έπεσαν στο κενό, και για τις οποίες ο κ. Ανδρουλάκης δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη από την ελληνική κοινωνία. Δεν απολογήθηεκ ποτέ που για τρεις μήνες είχε επενδύσει, μαζί με τις πιο ακραίες φωνές του Κοινοβουλίου, στις θεωρίες συνομωσίας, με σκοπό την εργαλειοποίηση μιας εθνικής τραγωδίας.
Με τον μόνο, λοιπόν, που θα έπρεπε να είναι θυμωμένος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι με τον ίδιο του τον εαυτό. Ωστόσο, επιλέγει πάλι τον δρόμο της έντασης και της πολιτικής εκμετάλλευσης, χωρίς το πάθημα να του γίνει μάθημα. Μόνο που το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού…
Ο θυμωμένος Ανδρουλάκης, σε μια προσπάθεια να ανεβάσει τον πήχη της τοξικής αντιπαράθεσης, έσπευσε στη Βουλή να παρομοιάσει τον Άδωνι Γεωργιάδη με ποντικό που πηδάει από βαρκούλα σε βαρκούλα. «Λέτε εμένα πόντικα. Και τα λέτε αυτά ενώ δίπλα σας έχετε την κ. Θρασκιά που την κάνατε μεταγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είχατε δηλαδή δίπλα σας έναν πόντικα, κ. Ανδρουλάκη», ήταν η άμεση απάντηση του υπουργού Υγείας.
Το ζητούμενο; Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέφυγε να απαντήσει επί της ταμπακιέρας και στην τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη για το γεγονός ότι «την περίοδο 1998-2004, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, τα πρόστιμα των αγροτικών επιδοτήσεων άγγιξαν τα 662 εκατ. ευρώ». Σε αυτό το σημείο, σιωπή…
Η τοξική πολιτική του κ. Ανδρουλάκη είχε συνέχεια και στην χθεσινή του ομιλία στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, όταν φάνηκε για άλλη μια φορά να έχει χάσει τον έλεγχο και την ικανότητά του να κρίνει ορθά. Συγκεκριμένα, τόνισε:
-Στοχεύουμε σε μια νεολαία με πολιτική αυτονομία και όχι στις κρατικοδίαιτες νεολαίες που επενδύει η ΝΔ με το ρουσφέτι και το πελατειακό κράτος.
-Μπέρδεψε τη νέα γενιά που υπέστη –όπως είπε– ένα συλλογικό τραύμα με την τραγωδία των Τεμπών, ήρθε αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση και που αντί για όνειρα μεγαλώνει με προβλήματα που δεν της αναλογούν, όπως οι ανισότητες, οικονομικές και κοινωνικές, η στεγαστική κρίση, οι μισθοί επιβίωσης και οι σπουδές χωρίς στήριξη.
-Εξαπέλυσε πυρά στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Ένα σκάνδαλο διαρκείας είναι η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης ταυτίστηκε με τις χειρότερες πρακτικές που έφερε τη χώρα μας στη χρεοκοπία». Και ενώ μίλησε για σκάνδαλο διαρκείας, άφησε απ’ έξω το ΠΑΣΟΚ και τους… προοδευτικούς συνεταίρους του, κάτι που δείχνει ολοφάνερα ότι ο χαρακτηρισμός «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Ετοιμάζουν Προανακριτική
Το επόμενο διάστημα είναι δεδομένο ότι θα είναι καυτό, καθώς το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να αναδείξει την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ με πρακτικές Ζωής Κωνσταντοπούλου και Κυριάκου Βελόπουλου καταθέτοντας πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, στην οποία μάλιστα, θα αποδίδονται κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα στους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.