Με αφορμή τη νίκη Μελανσόν, ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε στο Τwitter: «Είχα την τύχη να παρακολουθήσω από κοντά μια συναρπαστική εκλογική μάχη και μια μεγάλη εκλογική ανατροπή για τη γαλλική Αριστερά. Οταν οι προοδευτικές δυνάμεις παραμερίζουν το "εγώ", αφήνουν τη διαίρεση και βάζουν μπροστά το "εμείς" και το "μαζί", τότε μπορούν ανατρέψουν τα προγνωστικά και να πετύχουν μια ιστορική νίκη. Απέναντι στο μίσος, υπέρ της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Τώρα το επόμενο μεγάλο βήμα η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης. Αν συνεχίσει να επικρατεί το "εμείς" και παραμεριστούν τα "εγώ", και αυτό είναι εφικτό. Και ας μη γελιόμαστε, το γαλλικό μάθημα δεν αφορά μόνο τη Γαλλία. Αφορά όλη την Ευρώπη. Και την Ελλάδα, προφανώς». Η συστημένη… μπηχτή έχει αποδέκτη τον πρόεδρο Στέφανο και που λίγες ώρες πριν, από βήματος Κεντρικής Επιτροπής, μιλούσε για αυτόνομη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Χύμα και τσουβαλάτα

Η πλέον ενδιαφέρουσα τοποθέτηση στην περιπετειώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος ήταν του Χρήστου Σπίρτζη. Για τη δήθεν αμφισβήτηση του προέδρου που προτάσσει ο Κασσελάκης και για το γεγονός ότι μόνο ο ίδιος ο Κασσελάκης αμφισβητεί τον πρόεδρο: «Δεν αμφισβητεί κανείς ότι είσαι πρόεδρος. Μόνο εσύ σε έχεις αμφισβητήσει». Για την ανάρτηση της «Αυγής» που αναρωτιόταν ειρωνικά εάν ο ίδιος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Για τα τρολ του προέδρου που βρίζουν απ' το πρωί μέχρι το βράδυ όποιον τολμήσει να έχει αντίθετη άποψη από τον πρόεδρο Στέφανο: «Μας λέει ότι δεν έχει δει τα συριζοτρόλ και δεν τον εκπροσωπεί κανείς. Δεν παρακολουθεί ούτε FB ούτε Twitter. Ούτε τον αδελφό του δεν παρακολουθεί; Που λέει ότι "οι 87 θέλουν συμφέροντα, διαπλοκή και μαύρο χρήμα;"». Ο Σπίρτζης δεν δίστασε να αναφερθεί και στις κατηγορίες για μαύρο χρήμα και για το γεγονός ότι περίμεναν τον πρόεδρο να δώσει εξηγήσεις για τα όσα λέει δημόσια, αλλά και για την «υπονόμευση» που κατά Κασσελάκη επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, ρώτησε με νόημα εάν κάνει bullying σε βουλευτές και δημοσιογράφους και κατέληξε οι προτάσεις Κασσελάκη οδηγούν σε ρευστοποίηση του κόμματος. Η τοποθέτηση Σπίρτζη είναι ενδεικτική του τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες και τι θα δούμε στο συνέδριο του φθινοπώρου. Αν και είναι ακόμη νωρίς για προβλέψεις, φαίνεται ότι ο Κασσελάκης αναγκάζεται να οπισθοχωρήσει από τα αρχικά σχέδια για ολική ρήξη.