Σε μια ανορθόδοξη ερμηνεία υπέρ της δημοκρατίας προέβη νωρίτερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA Channel, στους δημοσιογράφους Ανθή Βούλγαρη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο. Κληθείσα να σχολιάσει αν τα στελέχη εκείνα, τα οποία θα βρίσκονται εκτός κομματικής γραμμής, θα πρέπει να διαγράφονται ή όχι, η κυρία Τζάκρη είπε ότι τέτοιου είδους ερωτήματα θα πρέπει να εξετάζονται από τα αρμόδια όργανα. Πρόσθεσε δε με νόημα, ότι «αυτά που υποστηρίχθηκαν από τα στελέχη τα συγκεκριμένα που είπατε, είναι προσωπικές ατζέντες και προσωπικές απόψεις, οι οποίες δεν τυγχάνουν ούτε της νομιμοποίησης, ούτε της πλειοψηφίας. Ούτε των κομματικών μας οργάνων, ούτε της κοινοβουλευτικής μας ομάδας». Είναι προφανές ότι ο εσωτερικός πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ, σε καμία περίπτωση δεν έχει σβήσει. Μάλλον θα υπάρξει μια θερινή ανακωχή για τα «μπάνια του λαού» -ή μήπως, των συντρόφων;-, προκειμένου να επιστρέψουν με όρεξη το φθινόπωρο, για να γίνει το «τελικό ξεκαθάρισμα» στο συνέδριο του Οκτωβρίου. Το μόνο αρνητικό, είναι ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει χώρα το ίδιο Σαββατοκύριακο με τον πρώτο γύρο εκλογών ανάδειξης ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και δεν θα ξέρουμε τι να πρωτοδούμε!
Ενδιαφέρον όμως έχει η άποψη της κυρίας Τζάκρη, αναφορικά με το αν ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να φτιάξει ένα «προσωπικό κόμμα». Προσπαθώντας να καταρρίψει το επιχείρημα, η κυρία Τζάκρη έφερε ως παράδειγμα την διαδικασία εκλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος, μέσα από την κομματική βάση. Όμως, η συγκεκριμένη διαδικασία έχει καταγγελθεί ως αδιαφανής -τουλάχιστον- από τον Γιώργο Τσίπρα. Στο σχόλιο του δημοσιογράφου, ότι δεν βγήκαν ποτέ τα αποτελέσματα των ψήφων που πήρε ο κάθε υποψήφιος, η κυρία Τζάκρη είπε ότι «τα αποτελέσματα δεν θα τα μάθετε ποτέ, για να μην υπάρχουν όροι άνισης μεταξύ των - αλλά έγιναν με καθολική ψηφοφορία μεταξύ των μελών μας», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «δεν ήταν υπέρ της δημοκρατίας αυτής και δεν θα βοηθούσε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές να εκκινήσουν απ' το ίδιο σημείο».
Τώρα, πώς η διαφάνεια δεν είναι υπέρ της δημοκρατίας, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας εξηγήσει η κυρία Τζάκρη κάπως καλύτερα. Διότι έστω κι αν το επιχείρημά της ίσχυε, οι ευρωβουλευτές έχουν πλέον εκλεγεί και άρα η πραγματική κρίση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγραφεί. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην δοθούν στη δημοσιότητα οι ψήφοι τις οποίες απέσπασαν οι υποψήφιοι, κατά την εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι τα στελέχη του κόμματος πεισματικά αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα την αναλυτική κατάταξη -πόσες ψήφοι σε φυσικές κάλπες και πόσες μέσω της πλατφόρμας του iSyriza- ενισχύει απλώς την εντύπωση του «εκλογομαγειρέματος», ή ακόμη και των προαποφασισμένων υποψηφιοτήτων με μια κάλπη-ξεκάρφωμα, για να έχει να καμώνεται ο Στέφανος Κασσελάκης, ότι ασκεί «αμεσοδημοκρατική ηγεσία» στο κόμμα. Αν μη τι άλλο, φαντάζει πολύ περίεργο το γεγονός ότι το κόμμα που κόπτεται για τη διαφάνεια και τις ανεξάρτητες αρχές, παθαίνει τόση μεγάλη αναφυλαξία, στο ενδεχόμενο να κάνει το ελάχιστο στο πλαίσιο της διαφάνειας.
Η δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη
Ανθή Βούλγαρη: «Τα στελέχη που δεν ακολουθούν την γραμμή που θα αποφασίσει το κόμμα, θα πρέπει να διαγράφονται κατά την άποψή σας;»
Θεοδώρα Τζάκρη: «Αυτό θα τα εξετάσουν τα αρμόδια όργανα. Εγώ είμαι γραμματέας κοινοβουλευτικής ομάδας, δεν είμαι εδώ για να εισηγηθώ ούτε διαγραφές, ούτε υπογραφές. Αυτό που έχω να σας πω, είναι ότι αυτά που υποστηρίχθηκαν από τα στελέχη τα συγκεκριμένα που είπατε, είναι προσωπικές ατζέντες και προσωπικές απόψεις, οι οποίες δεν τυγχάνουν ούτε της νομιμοποίησης, ούτε της πλειοψηφίας. Ούτε των κομματικών μας οργάνων, ούτε της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Εγώ αυτό έχω να καταγράψω».
Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Όταν δεν συνεδριάζουν τα όργανα και υπάρχει μια άποψη σε 100, σε 50, 30 στελέχη, πού θα τα καταθέσουν αυτά; Η κεντρική επιτροπή συνεδρίασε;»
Θεοδώρα Τζάκρη: «Δε συνεδριάζουν τα όργανα; Η κεντρική μας επιτροπή είχε συνεδριάσει μόνο το 2023 τρεις φορές».
Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Μετά τις εκλογές λέμε τώρα».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Μετά τις εκλογές συνεδρίασε προχθές και είναι τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές. Και μάλιστα, αυτό το κείμενο των 87 που είχε ως πρόκριμα τη συνεδρίαση των κομματικών μας οργάνων, παραβίασε ανοιχτές θύρες, γιατί είχε ήδη ανακοινωθεί απ' τα κομματικά όργανα, η συνεδρίαση και της πολιτικής γραμματείας και της κεντρικής επιτροπής (...) με ρωτήσατε κάτι διαφορετικό και εγώ δεν θέλω να υπεκφεύγω. Αν ο Κασσελάκης θέλει να φτιάξει προσωπικό κόμμα, για να λύσουμε αυτή τη συζήτηση. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει γελοιότερο υποκείμεν- εεε, επιχείρημα απ' αυτό που έχει κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο, ότι - προσωπικών επιδιώξεων, προσωπικού κόμματος και τα λοιπά. Προσωποπαγών επιδιώξεων. Να σας πω κατ' αρχάς, ότι πριν από δυόμισι μήνες, ο κύριος Κασσελάκης έκανε πράξη -είμαστε το πρώτο κόμμα που το κάναμε αυτό-, την επιλογή με καθολική ψηφοφορία -μεταξύ των μελών-, των υποψηφίων ευρωβουλευτών μας. Αυτό κι αν είναι το απαύγασμα αν θέλετε, της εσωκομματικής δημοκρατίας».
Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Τα αποτελέσματα δεν τα μάθαμε ποτέ, μην το λέτε».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Τα αποτελέσματα δεν θα τα μάθετε ποτέ, για να μην υπάρχουν όροι άνισης μεταξύ των - αλλά έγιναν με καθολική ψηφοφορία μεταξύ των μελών μας, έτσι; Για να μην υπάρχει πρόκριμα-»
Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Γιατί την κάνατε την εκλογή τότε; Εγώ πολλή γκρίνια ακούω πάντως, για αυτό».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Για να μη δημιουργηθούν εντυπώσεις και να πάρουν, αν θέλετε, μια φόρα διαφορετική, ανάλογα με τους σταυρούς στην εσωκομματική διαδικασία. Δεν ήταν αυτό το ζητούμενο».
Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Έγινε μια εκλογή εσωτερική - ψηφοφορία για τους ευρωβουλευτές και δεν μάθαμε ποτέ, πόσα πήρε κάποιος, πού».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Δεν ήταν υπέρ της δημοκρατίας αυτής και δεν θα βοηθούσε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές να εκκινήσουν απ' το ίδιο σημείο».