Σκληρή κριτική εξαπέλυσε ο Χρήστος Σπίρτζης εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Γιάννη Πιτταρά και Γιώργο Γρηγοριάδη. Κληθείς να σχολιάσει την ενόχληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τα στελέχη τα οποία κάνουν δημοσίως κριτική εναντίον του, λέγοντας ότι η επιχειρηματολογία τους βάζει πλάτη στην κυβέρνηση, ο κύριος Σπίρτζης είπε «είχαμε ένα αποτέλεσμα εκλογών. Και εκεί, δεν είχαμε -παρότι διαφορετικά αποφάσισε η κεντρική επιτροπή-, δεν είχαμε μια συλλογική λειτουργία. Και η αυτοκριτική που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης για τα λάθη του, δεν αποτυπώθηκε στην απόφαση της κεντρικής επιτροπής, στο κείμενο. Αυτά ήταν για τα κανάλια. Επομένως, εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες (...) ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε καν να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους που είχε», θέλοντας έτσι να καταδείξει την εντελώς επιφανειακή αυτοκριτική του Στέφανου Κασσελάκη για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, η οποία δεν αποτυπώθηκε καν στο κείμενο συμπερασμάτων της κεντρικής επιτροπής! Βέβαια, τέτοιου τύπου «εξυπνακισμοί», δηλαδή να μην αποτυπώνεται η αυτοκριτική του προέδρου στα κείμενα και τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής, προκειμένου να μην μπορεί να την επικαλεστεί η εσωκομματική αντιπολίτευση, δεν είναι νέα πρακτική. Απλώς, πρώτη φορά αποτυπώνεται τόσο καθαρά, δημοσίως.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν φταίει ο Στέφανος Κασσελάκης για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «Βέβαια. Και οι συνεργάτες του. Μα, δεν είχαμε συλλογική λειτουργία, δεν ενεργοποιήθηκαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαμε μια πολιτική πρόταση που να συγκινεί τον κόσμο. Είχαμε μια άλλη τακτική που ακολούθησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το πήρε πάνω του και τα αποτελέσματα κατά την άποψή μου -παρότι είναι ικανοποιημένη η πλειοψηφία της κεντρικής επιτροπής-, είναι αυτά που έχουμε». Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει στη συγκεκριμένη τοποθέτηση, η αντίδραση της κυρίας Τζάκρη, η οποία -λογικά- δεν θα είναι ιδιαιτέρως χαμηλών τόνων.

Εμένα δεν με έβαλε σε καλούπι ούτε ο Σημίτης

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως, έχει η απάντηση του Χρήστου Σπίρτζη στο ερώτημα του δημοσιογράφου, εάν φοβάται το ενδεχόμενο μιας διαγραφής. Ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «εμένα δεν με έβαλε σε καλούπι ο Σημίτης και το κομματικό σύστημα που υπήρχε τότε στο ΠΑΣΟΚ. Δεν θα με βάλει κανένας τώρα, στα 55 μου. Ένα είναι αυτό. Δεύτερον, όταν μια ηγεσία απειλεί με διαγραφές, προφανώς έχουν τελειώσει τα πολιτικά επιχειρήματα. Και τρίτον, δεν έχω εγώ ανάγκη - ή πολλοί σαν κι εμένα ανάγκη, το να ασχολούμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχουμε να πάρουμε κάτι. Μπορεί να γίνει το 14,9%, 4,9%, με αυτή την τακτική. Εδώ εθελοντικά προσφέρουμε, δεν έχουμε κάποια επαγγελματική, ή άλλη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η σύγκριση του πολιτικού μεγέθους του Κώστα Σημίτη, με εκείνο του Στέφανου Κασσελάκη -ως αμελητέο- λέει πολλά. Ακόμη περισσότερα όμως λεει η σύγκριση των κομματικών συστημάτων, μεταξύ του κραταιού ΠΑΣΟΚ και του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ουσιαστικά χλευάζει το κόμμα του, για τον ερασιτεχνισμό που το διακρίνει. Προφανώς, αληθεύει το αξίωμα ότι «όταν μια ηγεσία απειλεί με διαγραφές, προφανώς έχουν τελειώσει τα πολιτικά επιχειρήματα», αλλά με τη διαφορά ότι επιχειρήματα δεν υπήρχαν απ' την αρχή, στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη. Όλοι μας θυμόμαστε τις απειλές περί διαγραφών, προς τα στελέχη που τελικά αποχώρησαν και έφτιαξαν τη Νέα Αριστερά. Μάλλον άργησε κάπως ο κύριος Σπίρτζης να το συμπεράνει αυτό. Τέλος, έχουμε και μια ένσταση για το δυνητικό 4,9% που αποδίδει στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ο κύριος Σπίρτζης: αυτή η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη, ήδη από το 2019. Κι αυτό, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε και πλέον, έχει κυβερνητικά πεπραγμένα. Δεν «πιάνουν στα αυτιά» της κοινωνίας τα αριστερίστικα παπατζιλίκια και η καραμέλα περί του «ηθικού πλεονεκτήματος». Ο ΣΥΡΙΖΑ από όταν κυβέρνησε -και κυρίως με τον τρόπο που κυβέρνησε-, καταδικάστηκε στην επιστροφή του στα χαμηλά μονοψήφια νούμερα. Δεν είναι καν ενδεχόμενο. Είναι απλώς, θέμα χρόνου.

Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη

Γιάννης Πιτταράς: «Ο Στέφανος Κασσελάκης λέει ότι "την ώρα που η κυβέρνηση μπορεί να έχει ανοιχτά μέτωπα, υπάρχουν στελέχη μέσα στο κόμμα, τα οποία ουσιαστικά με τη φρασεολογία τους, ή την επιχειρηματολογία τους βάζουν πλάτη στην Κυβέρνηση". Το έχει πει ανοιχτά δηλαδή».

Χρήστος Σπίρτζης: «Το άκουσα, κι εγώ ανοιχτά μιλάω. Μπορεί να λέει ο καθένας ό,τι θέλει. Εδώ πέρα όμως, είχαμε ένα αποτέλεσμα εκλογών. Εθνικής κάλπης, για τις Ευρωεκλογές. Και εκεί, δεν είχαμε -παρότι διαφορετικά αποφάσισε η κεντρική επιτροπή-, δεν είχαμε μια συλλογική λειτουργία. Και η αυτοκριτική που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης για τα λάθη του, δεν αποτυπώθηκε στην απόφαση της κεντρικής επιτροπής, στο κείμενο. Αυτά ήταν για τα κανάλια. Επομένως, εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες (...) ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε καν να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους που είχε».

Γιάννης Πιτταράς: «Ποιος φταίει για αυτό; Φταίει ο πρόεδρος; Φταίει ο κύριος Κασσελάκης;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Βέβαια. Και οι συνεργάτες του. Μα, δεν είχαμε συλλογική λειτουργία, δεν ενεργοποιήθηκαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαμε μια πολιτική πρόταση που να συγκινεί τον κόσμο. Είχαμε μια άλλη τακτική που ακολούθησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το πήρε πάνω του και τα αποτελέσματα κατά την άποψή μου -παρότι είναι ικανοποιημένη η πλειοψηφία της κεντρικής επιτροπής-, είναι αυτά που έχουμε».

Γιώργος Γρηγοριάδης: «Είπε ο Στέφανος Κασσελάκης "θα σας ταράξω στη συλλογικότητα. Αλλά όσα στελέχη, αυτά που λέμε εδώ μέσα πάνε μετά έξω σε τηλεοπτικούς σταθμούς και λένε κάτι άλλο, έρχονται αντιμέτωποι - και δεν είναι και εκδικητικό είπε, έτσι; Εγώ τώρα θεωρώ ότι αυτό που λέτε ας πούμε, έχει μια διαφορά από την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ».

Χρήστος Σπίρτζης: «Βεβαίως, έχει μια διαφορά και λέω την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και λέω και τη δική μου άποψη».

Γιάννης Πιτταράς: «Δεν σας φοβίζει καθόλου; Μη σας πουν "είστε ένα βήμα πριν από τη διαγραφή";»

Χρήστος Σπίρτζης: «Όλοι έχουμε μια πορεία. Εμένα δεν με έβαλε σε καλούπι ο Σημίτης και το κομματικό σύστημα που υπήρχε τότε στο ΠΑΣΟΚ. Δεν θα με βάλει κανένας τώρα, στα 55 μου. Ένα είναι αυτό. Δεύτερον, όταν μια ηγεσία απειλεί με διαγραφές, προφανώς έχουν τελειώσει τα πολιτικά επιχειρήματα. Και τρίτον, δεν έχω εγώ ανάγκη - ή πολλοί σαν κι εμένα ανάγκη, το να ασχολούμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχουμε να πάρουμε κάτι. Μπορεί να γίνει το 14,9%, 4,9%, με αυτή την τακτική. Εδώ εθελοντικά προσφέρουμε, δεν έχουμε κάποια επαγγελματική, ή άλλη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε βλέπουμε την πολιτική σαν καριέρα, έτσι;»