Μετά τα όσα συνέβησαν στη Γαλλία με τον εκλογικό συνασπισμό του Ζαν-Λικ Μελανσόν, το κλίμα στην Κουμουνδούρου έγινε περισσότερο βαρύ. Αν εξαιρέσει κανείς τις προβλέψεις του Στέφανου Κασσελάκη, που έπεσαν παντελώς έξω ως προς το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, το αντίπαλο στρατόπεδο στον ΣΥΡΙΖΑ, που περιμένει το νεύμα του Αλέξη Τσίπρα, εμφανίζεται περισσότερο ενισχυμένο από ποτέ.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Επειτα από το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία, πληθώρα στελεχών αναπαρήγαγαν σκωπτικά τα λεγόμενα Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή, που αποδείχθηκαν προβλέψεις στον... κουβά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι «ακόμη και στη Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λεπέν, η οποία πήρε 33%», ενώ είχε χαρακτηρίσει ως «τραγέλαφο» το ενδεχόμενο συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων, καταγγέλλοντας «οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα».

Έριξε τα καρφιά του

Από τη Γαλλία όπου βρισκόταν για τις ανάγκες συνεδρίου, ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την πολιτική αλλαγή στη χώρα, στέλνοντας σαφέστατα μηνύματα προς την πλευρά του διαδόχου του. Οπως ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στα στιγμιότυπα των πανηγυρισμών των Γάλλων προοδευτικών που κοινοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα, «ας μη γελιόμαστε, το γαλλικό μάθημα δεν αφορά μόνο τη Γαλλία. Αφορά όλη την Ευρώπη. Και την Ελλάδα, προφανώς», στον απόηχο των όσων συνέβησαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Της ανάρτησης του Αλέξη Τσίπρα είχε προηγηθεί σειρά τοποθετήσεων στελεχών των «87», δηλαδή όσων εντάσσονται στη μειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία σχολίασαν με διθυραμβικά σχόλια την επικράτηση του προοδευτικού συνασπισμού δυνάμεων, μολονότι η αντίστοιχη πρότασή τους είχε απορριφθεί από την ηγεσία του κόμματος κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. «Η νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία μάς γεμίζει ανακούφιση, αλλά στέλνει κι ένα μήνυμα ελπίδας και προοπτικής σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα», τόνισε σε ανάρτησή της η Ολγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας πως «η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι αυτή που μπορεί να αντιμετωπίσει την άνοδο της Ακροδεξιάς, να νικήσει τις συντηρητικές πολιτικές της Δεξιάς, να αγωνιστεί για την αξιοπρέπεια της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Μεγάλη μέρα για τη Γαλλία, σπουδαία μέρα για την Ευρώπη. Η νίκη της Προοδευτικής Συνεργασίας έδωσε μια μεγάλη ανάσα και ελπίδα σε όλους μας», σχολίασε από την πλευρά του ο Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ανήρτησε ότι «η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι αυτή που μπορεί να κερδίσει Δεξιά και Ακροδεξιά. Η Γαλλία έδειξε το δρόμο...» και ο Χρήστος Σπίρτζης σχολίασε «και στα δικά μας, πρόεδρε» στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, ο Γιάννης Ραγκούσης υπενθύμισε ότι συνεργασία όπως αυτή στη Γαλλία έχει σημειωθεί και στην Ελλάδα, το 1990, όταν τότε είχαν συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τον ενιαίο Συνασπισμό στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες.

Στο πλαίσιο αυτό, θέση πήρε και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε: «Γενάρης 2024: “Μέτωπο Υπεράσπισης της Δημοκρατίας και των θεσμών”. Φεβρουάριος 2024: Εκδήλωση για το “Μέτωπο Δημοκρατίας” στο θέατρο ΑΛΦΑ... Ιούνιος 2024: Πρόταση για κοινό συντονισμό των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων... Ιούλιος 2024: Η νίκη στη Γαλλία είναι ένα βήμα. Να κάνουμε το επόμενο! Oταν οι πολίτες αποκτούν κίνητρο, ενεργοποιούνται, συμμετέχουν και επιτυγχάνουν ανατροπές. Ας τους δώσουμε και στη χώρα μας αντίστοιχη δυνατότητα, με διέξοδο κυβερνησιμότητας».

Τα μαζεύει άρον άρον

Πάντως, για να μαζέψει τις λάθος προβλέψεις Κασσελάκη, ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε μεταξύ άλλων: «Μέσα σε τρεις ημέρες οι Βρετανοί και οι Γάλλοι άνοιξαν το δρόμο για μια διαφορετική προοπτική στην Ευρώπη». Οι πληροφορίες από την Κουμουνδούρου μιλούν για αναδίπλωση του προέδρου αναφορικά με τα όσα είχε προβλέψει για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και σε συνεντεύξεις του, με τον ίδιο να σχολιάζει πλέον πως «η ελπίδα και η αλλαγή δεν είναι ουτοπία αλλά πραγματικότητα».

Μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου απορρίφθηκε η πρόταση της μειοψηφίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με επίδικο τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία, η ομάδα των «87» θα ετοιμαστεί για το συνέδριο του φθινοπώρου, που μπορεί να είναι η κομβική στιγμή για μια νέα διάσπαση. Τα βήματα θα είναι πολιτικά και οργανωτικά. Σε πολιτικό επίπεδο θα αναπαράγεται συνεχώς η θέση Τσίπρα για συνασπισμό αριστερών πολιτικών δυνάμεων, ενώ σε οργανωτικό επίπεδο θα γίνει καταγραφή στελεχών σε όλη την Ελλάδα, που σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Αναφορά στα trolls...

Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος το ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας την πάγια τακτική του να αφήνει τα θέματα να «τρέχουν» και μετά να τα μαζεύει, αναφέρθηκε στα περιβόητα trolls λέγοντας ότι «προσωπικά, δεν έχω βρει χρήματα που να δίνονται σε trolls κι από τότε που ανέλαβα τον ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα δεν έχουν δοθεί χρήματα σε trolls» και οι πάντες σημείωσαν την αποστροφή του, ενθυμούμενοι ότι είναι σε εξέλιξη μια έρευνα για κάποιους λογαριασμούς στο Διαδίκτυο που σήμερα υποστηρίζουν φανατικά τον Στέφανο Κασσελάκη και κατά το παρελθόν λοιδορούσαν στελέχη της Νέας Αριστεράς.