Ο εμφύλιος πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ κηρύχτηκε και επισήμως. Και πλέον η σύγκρουση μεταφέρεται και στη βάση, τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος που μέχρι τώρα είτε απείχαν από τον κακό χαμό που γινόταν μεταξύ ηγετικής ομάδας και πρωτοκλασάτων στελεχών, είτε –λίγα εξ αυτών- μέσω της ανωνυμίας των σόσιαλ έπαιρναν θέση με ακραίες όμως εκφράσεις για τους εσωκομματικούς αντίπαλους.
Η δήλωση Κασσελάκη περί «αρρώστου κόμματος» και η απόφασή του να θέσει σε… δημοψήφισμα τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών (τριών πλέον μετά την αποχώρηση του Πάνου Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ) δείχνει ότι ο ίδιος και οι… πραιτωριανοί του αδιαφορούν για το τι μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια ενέργεια στη βάση του κόμματος. Και αυτό προκειμένου να εδραιώσει –όσο μπορεί- την προεδρία του και οι συνεργάτες του τις θέσεις που ανέλαβαν εντός και πέριξ της Κουμουνδούρου.
Το να οδηγήσεις ένα κόμμα σε δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσουν τα μέλη του για το αν θα διαγραφούν κάποια στελέχη δείχνει πρόθεση να συρθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια μακρά εμφυλιοπολεμική σύρραξη. Διότι δεν πρέπει ουδείς να παραβλέπει το γεγονός πως τα μέλη ψήφισαν στις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού ήταν περίπου 120000 και ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε το 54%.
Με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ παέι προς διάλυση. Και πάει προς διάλυση σε συγκρούσεις. Θα υπάρχουν ακραίες καταστάσεις κάτι που έχει φανεί και από τη μέχρι τώρα πορεία του κόμματος. Το ερώτημα είναι με ποια λογική θα στηθούν κάλπες και τι θα γίνει μέχρι να πάνε τα μέλη σε αυτές.
Η κίνηση Κασσελάκη έρχεται να επιβεβαιώσει και κάτι ακόμη. Πώς αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλεία όπως τα δημοψηφίσματα. Το έδειξε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας με το άθλιο δημοψήφισμα του 2015 και τα όσα αυτά περιελάμβανε. Το ολοκληρώνει τώρα ο κληρονόμος του.