Ποιος θα περίμενε ότι ένας «βέρος» σοσιαλδημοκράτης, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, θα ανέτρεπε την πολιτική ανοιχτών θυρών του 2015 της «δεξιάς» Ανγκελα Μέρκελ και θα στοιχιζόταν πίσω από τον ακροδεξιό και φιλότουρκο (μην το ξεχνάμε αυτό), Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν... Πίσω απ’ αυτόν, που ο ίδιος ο Σολτς είχε χαρακτηρίσει ως «καταστροφή» μετά τις πρώτες δώδεκα ημέρες της προεδρίας της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση... Πίσω απ’ αυτόν που έστειλε για... καφέ την ώρα της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών, για να σωθεί η... παρτίδα στο θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση... 

Ετσι, λοιπόν, η «χώρα πρότυπο» της Ευρώπης, αυτή που «κουνάει το δάχτυλο» σε όλους, στην πρώτη μεταναστευτική κρίση που κλήθηκε να διαχειριστεί, λόγω της κυβερνητικής ανεπάρκειας του Σολτς, όπως αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα σε Σαξονία και Θουριγγία, όπου μόλις ένας στους δέκα ψηφοφόρους ψήφισε τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ο «βέρος» σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, μέσα στον πανικό του, αποφάσισε να βάλει μπουρλότο στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαγράφοντας με μια μονοκοντυλιά μία από τις βασικές θεσμικές αρχές της: αυτήν της ελεύθερης διακίνησης μεταξύ των χωρών που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν. 

Από σήμερα, Δευτέρα πρωί, οι πρώτοι που θα νιώσουν στο πετσί τους τη νέα, αυθαίρετη και παράνομη, γερμανική ντιρεκτίβα θα είναι περίπου 240.000 άνθρωποι, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν καθημερινά στη Γερμανία για επαγγελματικούς λόγους και μετά τη δουλειά να επιστρέφουν στη χώρα τους. Οπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση αυτή του «βέρου» σοσιαλδημοκράτη Σολτς θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, όπως το κλείσιμο συνόρων, περιορισμούς στα αεροπορικά ταξίδια, άρνηση εισόδου σε χώρες από και προς τη ζώνη Σένγκεν, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος, δυσαρέσκεια στους Ευρωπαίους και εντάσεις μεταξύ των χωρών. 

Ηδη, η Ολλανδία και η Γαλλία, οι κυβερνήσεις των οποίων στηρίζονται σε κόμματα που θέλουν σκληρά μεταναστευτικά μέτρα, πρόκειται να ακολουθήσουν τη γερμανική τακτική. Μάλιστα στην Ολλανδία, για να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι αυστηροί περιορισμοί στη μετανάστευση, παρακάμπτοντας τη Βουλή θα εμφανίσουν τη χώρα σε... κατάσταση κρίσης! Στη Γαλλία ο νέος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί πως οι «μεταναστευτικές ροές είναι εκτός ελέγχου» και αυτό είναι που θέλει να αλλάξει! 

Υπάρχουν όμως χώρες που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα και «αθόρυβα» τη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική. Η Δανία, για παράδειγμα, έχει από καιρό επιβάλει ελέγχους στα σύνορά της, ενώ η Σουηδία έχει εφαρμόσει «εθελουσία» έξοδο μεταναστών από τη χώρα δίνοντας 34.000 ευρώ «μπόνους» σε όποιον μετανάστη αποχωρίσει! Να θυμίσουμε, επίσης, την Ιταλία που προσπαθεί να στείλει όλους τους παράτυπους μετανάστες σε στρατόπεδα στην Αλβανία. Μάλιστα, την καταγγελθείσα ως «ακροδεξιά» αυτή τακτική της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι εζήλωσεν ο «βέρος» σοσιαλδημοκράτης Σολτς, ο οποίος στο ταξίδι του σήμερα στο Ουζμπεκιστάν θα προτείνει στον πρόεδρο της χώρας Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ να «φιλοξενήσει», σε αντίστοιχα στρατόπεδα, παράτυπους Αφγανούς μετανάστες! 

Αναφορικά με τη χώρα μας, μπορεί, κατ’ αρχάς, να μη μας αφορά το θέμα των συνοριακών ελέγχων, καθώς η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν έχει χερσαία σύνορα με καμία άλλη χώρα της ζώνης Σένγκεν (ως γνωστόν, η Αυστρία έχει θέσει βέτο στην προσχώρηση της Βουλγαρίας στη Συμφωνία), αλλά υπάρχουν οι αεροπορικές μεταφορές και κυρίως η πρόθεση του Βερολίνου να στέλνει όσους μετανάστες δεν επιθυμεί στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τις γερμανικές αυτές απειλές για απελάσεις μεταναστών στην πατρίδα μας. Μάλιστα, ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει συντονίσει τις κινήσεις του με αυτές άλλων Ευρωπαίων ηγετών κατά των αυθαίρετων κινήσεων πανικού του Γερμανού καγκελάριου, που απειλούν να δυναμιτίσουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Ενας από τους ηγέτες, με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε συνεννοήσεις, είναι ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται «δεν είναι η ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορά μας, αλλά η μεγαλύτερη επιτήρηση και η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Και έχει απόλυτο δίκιο! Αυτό χρειάζεται και η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη: περισσότερη και καλύτερη επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, όπως, για παράδειγμα, στο Αιγαίο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ο υβριδικός πόλεμος της Αγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανοίγοντας και κλείνοντας την «κάνουλα» των μεταναστευτικών ροών. 

Πρέπει, επιτέλους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εφαρμόσει αυτό που συμφώνησε το 2016 με την Ευρώπη -για το οποίο μάλιστα πληρώνεται αδρά-, δηλαδή να πάψει να είναι η Τουρκία χώρα-δουλέμπορος και να εφαρμόσει τη συμφωνία που προβλέπει την άμεση επιστροφή όλων των αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πίσω στην Τουρκία. Αλλά επειδή η Αγκυρα θέλει να κρατάει το ζήτημα αυτό ανοιχτό, για να μπορεί να εκβιάζει, η Ευρώπη πρέπει να αμυνθεί. Αντί οι Γερμανοί να επιβάλουν σκληρούς ελέγχους στα σύνορά τους, να επιβάλουν μαζί με όλους τους Ευρωπαίους σκληρά μέτρα επιτήρησης στα εξωτερικά σύνορά τους, όπως, για παράδειγμα, στο Αιγαίο! 

Δυστυχώς, όμως, η Ευρώπη, με ευθύνη των Γερμανών (και όχι μόνο), δεν θέλησε να έχει μια κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική. Δεν θέλησε ποτέ να έχει μια προοπτική πραγματικής ενοποίησης. Γι’ αυτό και σήμερα το διεθνές διπλωματικό και στρατιωτικό αποτύπωμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Βέβαια η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης επηρεάζεται και από τον φόβο των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου μπροστά στην άνοδο φασιστικών κινημάτων ή παρατάξεων με φασίζουσα πολιτική πρακτική. Πολιτικές δυνάμεις που δημιουργούν διαλυτικές τάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Η Ευρώπη πρέπει να προστατέψει με κάθε τρόπο τα σύνορά της, με σεβασμό πάντα στους διεθνείς νόμους. Να προχωρήσει, επιπλέον, σε μια ασφαλή και προσεκτικά ελεγχόμενη μετανάστευση ανθρώπων που θα μπορούν να αποδεχθούν τον τρόπο ζωής των κοινωνιών στις οποίες θα ενταχθούν, καθώς το έχει ανάγκη οικονομικά. Και, τέλος, να αντιμετωπίσει στην πηγή τους τα κυκλώματα της παράνομης μετανάστευσης. Βρίθουν τα ΜΜΕ από πληροφορίες και στοιχεία για το ποιοι κινούν τα νήματα του άθλιου εμπορίου της ανθρώπινης δυστυχίας. Σίγουρα οι μυστικές υπηρεσίες της Ευρώπης θα ξέρουν κάτι περισσότερο...