Λύσσαξαν οι Τούρκοι με την τηλεοπτική σειρά «Famagusta». Ενα σίριαλ, που η υπόθεσή του βασίζεται στην ιστορική αλήθεια των επιπτώσεων από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974, με επίκεντρο την περίκλειστη και πολύπαθη πόλη «φάντασμα», την Αμμόχωστο. Μάλιστα, η τουρκική «μονταζιέρα» προσπάθησε να μας πείσει ότι η σειρά κόπηκε από το Netflix μετά τον τουρκικό παροξυσμό... Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η μη προβολή της εξαιρετικής αυτής τηλεοπτικής παραγωγής δεν οφείλεται στις αντιδράσεις των... καλών γειτόνων μας, αλλά στο γεγονός ότι η συμφωνία των παραγωγών της «Famagusta» με το Netflix προέβλεπε ότι, αρχικά, η σειρά θα έπαιζε μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο και όχι στις υπόλοιπες χώρες, στις οποίες η διεθνής πλατφόρμα μεταδίδει το πρόγραμμά της. Η μετάδοσή της και σε άλλες χώρες, με βάση τη συμφωνία, θα αποτελούσε αντικείμενο νέας διαπραγμάτευσης.
Βέβαια, για την τουρκική προπαγάνδα, αυτή ήταν μία... ασήμαντη λεπτομέρεια, που δεν έπρεπε να χαλάσει το ψεύτικο τουρκικό αφήγημα... Το κακό είναι ότι επικοινωνιακά, αυτή η προπαγάνδα πέρασε στο εξωτερικό και -δυστυχώς- πέρασε και στο εσωτερικό της πατρίδας μας! Ενα σοβαρό ζήτημα, λοιπόν -που όμως δεν είναι καινούριο-, είναι το πόσο εύκολα μπορούν να περνάνε τα fake news της Αγκυρας. Το δεύτερο όμως -που θα πρέπει να εξετάσουμε ειδικά σ’ αυτήν την περίπτωση- είναι γιατί έγιναν «Τούρκοι» οι... Τούρκοι με τη σειρά αυτή. Για παράδειγμα, σε άλλες περιπτώσεις, θεωρητικά πολύ πιο σοβαρές, δεν είχαν τόσο ακραία και έντονη αντίδραση...
Λογική απορία για όσους δεν γνωρίζουν ή δεν πιστεύουν ή, τέλος πάντων, αδιαφορούν για τη χρήση από μια χώρα της λεγόμενης «ήπιας ισχύος»! Και για την Τουρκία, η εφαρμογή αυτής της αρχής είναι πρωτεύουσας σημασίας στην προσπάθειά της να επιβληθεί ως περιφερειακή δύναμη. Ξέρουν πολύ καλά οι γείτονές μας την επιρροή που θα ασκούσε στα εκατομμύρια των συνδρομητών του Netflix η σειρά αυτή, σε μια περίοδο, μάλιστα, που ενεργοποιούνται και πάλι οι συζητήσεις για το Κυπριακό. Και το ξέρουν πολύ καλά, γιατί το κάνουν πετυχημένα, εδώ και χρόνια, με τη δική τους προπαγάνδα!
Ομως, τι είναι η «ήπια ισχύς»; Με τον όρο αυτό, που καθιερώθηκε το 1990 από τον καθηγητή του Χάρβαντ, Joseph Nye, εννοούμε την προσπάθεια μιας χώρας να επιβληθεί γεωστρατηγικά, όχι μόνο μέσω της στρατιωτικής της ισχύος, αλλά μέσα από την εκμετάλλευση των ιδιαίτερων στοιχείων της ταυτότητάς της, δηλαδή του πολιτισμού, της θρησκείας, της ιστορίας, της γεωγραφίας, του τρόπου ζωής κι όλα αυτά μέσω της δύναμης της εικόνας! Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επιβάλει να διατίθενται εκατομμύρια δολάρια για την ανάγκη αξιοποίησης του εργαλείου επιβολής της «ήπιας ισχύος». Ο λόγος προφανής: Με τις ταινίες και τις σειρές που παράγουν τα τουρκικά στούντιο και κατακλύζουν το Netflix, εξιδανικεύουν, φτιασιδώνοντας, τον τουρκικό τρόπο ζωής, αλλά κυρίως γίνονται το μέσο για να προωθήσουν τον τουρκικό αναθεωρητισμό προβάλλοντας το «ένδοξο» οθωμανικό παρελθόν της χώρας, το οποίο θέλουν να αναβιώσουν.
Για παράδειγμα, παραγωγές όπως «Οι Τούρκοι έρχονται - Το σπαθί της Δικαιοσύνης», «Η Οθωμανική Αυτοκρατορία», «Dirilis Ertugrul», «Η Αλωση 1453» κ.ά. προσπαθούν να παρουσιάσουν τους Τούρκους όχι ως αιμοσταγείς κατακτητές λαών αλλά ως ήρωες που πολεμούσαν για το... δίκιο τους! Και βέβαια, οι παραγωγές αυτές γίνονται και εργαλεία προώθησης των θέσεων της Αγκυρας σε γεγονότα του σήμερα. Παραδείγματος χάριν, οι βάρβαροι βομβαρδισμοί κουρδικών χωριών και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων μαχητών σε Συρία και Ιράκ εμφανίζονται σε δύο παραγωγές μέσα από το πρίσμα της τουρκικής προπαγάνδας. Συγκεκριμένα, στη σειρά «Boru», που προβάλλεται από το Netflix, δείχνει την «ηρωική» δράση των τουρκικών ειδικών δυνάμεων κατά Κούρδων «τρομοκρατών», αλλά και προδοτών... γκιουλενιστών, ενώ στην ταινία «Μπορντό Μπερέ Αφρίν» παρουσιάζονται πάλι οι ειδικές δυνάμεις να δρουν ως... ήρωες στη βόρεια Συρία. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο εμφανίζονται οι «κακοί» Κούρδοι να κρατούν ομήρους μικρούς μαθητές!
Και, βέβαια, από το τηλεοπτικό προπαγανδιστικό οπλοστάσιο της Αγκυρας δεν θα μπορούσε να λείψει η προσπάθεια να εμφανιστεί ο «Αττίλας» ως μια επιχείρηση... ειρήνης! Στην ταινία «Ματωμένα Χριστούγεννα» οι Ελληνοκύπριοι παρουσιάζονται ως στυγνοί δολοφόνοι των Τουρκοκυπρίων, μέσα από σκληρές σκηνές και πλάνα που σοκάρουν. Οπλισμένοι «αιμοδιψείς Ελληνοκύπριοι», με διακριτικά της ΕΟΚΑ, εμφανίζονται να εισβάλλουν σε σπίτια Τουρκοκυπρίων και να σφάζουν αδιακρίτως γυναίκες και παιδιά!
Και όλα αυτά για να νομιμοποιηθεί, με τον τρόπο αυτόν, η βάρβαρη εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο! Σε ποιους; Στα εκατομμύρια των συνδρομητών του Netflix σχεδόν σε όλο τον δυτικό κόσμο, που κάθονται χαλαροί στον καναπέ τους, μπροστά στην τηλεόραση, αγνοώντας -οι περισσότεροι- τι πραγματικά έχει γίνει στη γωνιά αυτή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα «βομβαρδίζονται», μέσα από τα πλάνα των τουρκικών παραγωγών, με την «αλήθεια» της Αγκυρας για το Κυπριακό.
Πάντως, είναι απορίας άξιο γιατί, όταν μπήκε η ταινία αυτή στο πρόγραμμα του Netflix, δεν υπήρξε καμία αντίδραση ούτε από την Αθήνα αλλά ούτε και από τη Λευκωσία. Και για να μην «κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα» θα υπάρξει, τουλάχιστον τώρα, αντίδραση για τις σειρές και τις ταινίες που βρίσκονται ήδη στην πλατφόρμα αυτή και εξακολουθούν να είναι προσβάσιμες από εκατομμύρια τηλεθεατών; Να σταματήσουμε να προβάλλεται η «τουρκική αλήθεια» εκεί όπου παραβιάζεται βάναυσα η ιστορία, σύγχρονη και παλιά!
Κλείνω με κάτι που έχω ξαναγράψει: Απαραίτητες, χωρίς αμφιβολία, οι Belharra, τα Rafale και τα F-35, αλλά πρέπει να δράσουμε και με το όπλο της «ήπιας ισχύος»... Σε απλά ελληνικά, τον Τούρκο πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε και στα «μαρμαρένια αλώνια» του... Netflix!