Εκτακτα χαράτσια για να μαζευτούν σε 50 ημέρες 3,5 δισ. ευρώ, «ενίσχυση» του ΕΝΦΙΑ, αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί κάποιος προκειμένου να τινάξει μια χώρα στον αέρα αποτελεί τη βάση των προγραμμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που πλέον αποκαλύπτεται μέρα με την ημέρα στον δρόμο για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος βρέθηκε στο περιθώριο και χρεώθηκε –σχεδόν– από τους συντρόφους του την ήττα της 21ης Μαΐου. Πλέον όμως αποκαλύπτεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα κρυφό σχέδιο που προβλέπει την επαναφορά της κατάστασης που είχε διαμορφώσει ως κυβέρνηση φορολογώντας ό,τι κινείται και ό,τι δεν κινείται, διαλύοντας τη μεσαία τάξη χωρίς να αφήνει αλώβητες τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες. 

Τα όσα αποκάλυψε η Πόπη Τσαπανίδου για έκτακτη φορολόγηση υπερεσόδων επιχειρήσεων είναι χαρακτηριστικά. Ακόμη πιο χαρακτηριστικό όμως είναι το γεγονός πως έκανε λόγο για ένα έκτακτο χαράτσι που θα μπει τις πρώτες 50 ημέρες. Απειλούν τις επιχειρήσεις, στέλνουν τους επενδυτές, υφιστάμενους και υποψήφιους, στον κουβά και ταυτόχρονα υπόσχονται αύξηση και του κατώτατου μισθού, χωρίς να έχουν ουδεμία επαφή με αυτούς που θα σηκώσουν το βάρος μιας τέτοιας απόφασης, δηλαδή τους επιχειρηματίες – κυρίως τους μικρομεσαίους. 

Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ έρχεται να προσθέσει σε αυτά την αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων, θέση για την οποία οι περισσότεροι εκ των αναλυτών εκτιμούν ότι χτυπά στο μαλακό υπογάστριο των επενδύσεων στη χώρα, αλλά και να μιλήσει για ενίσχυση του ΕΝΦΙΑ (όπως δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, Στέφανος Παραστατίδης, τον οποίο η Χαριλάου Τρικούπη επιχείρησε να αδειάσει, με τον ίδιο να κατατάσσεται στους… μαρτυριάρηδες των εκλογών). 

Τα προγράμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στηρίζονται σε κοινές βάσεις. Και επιβεβαιώνεται ότι βασίζονται σε έναν και μοναδικό παράγοντα: την αλόγιστη αύξηση της φορολογίας, στον αντίποδα μιας πολιτικής που ήδη εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και έχει κεντρικό άξονα τη μείωσή της προκειμένου και η ανάπτυξη να καταστεί εφικτή και να υπάρξουν καλύτερες δουλειές και καλύτεροι μισθοί.