«Συνειδητά ασαφές» χαρακτήρισε το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι συνειδητά ασαφές. Δηλαδή, δεν σου λέει τι ακριβώς θα κάνει, για να μπορείς να κάνεις μια πλήρη ποσοτικοποίηση, για παράδειγμα, μείωση φόρων στην εργασία, δεν λέει πόσο και πώς, δεν δίνει κάποια λεπτομέρεια. Μείωση τουΦΠΑσ ε βασικά είδη διατροφής. Ποια είναι τα βασικά είδη διατροφής; Είναι πέντε, είναι δέκα, είναι δεκαπέντε; Δεν μας το λέει ούτε και αυτό. Αυτό έχει την εξής σημασία. Επίσης ασαφές είναι και στην περίπτωση των φόρων που προτείνει. Έλεγε στο πρόγραμμα για φόρο στα μερίσματα, όμως δεν έλεγε ποιοι ήταν οι συντελεστές του φόρου στα μερίσματα», ανέφερε αναλυτικά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Ερωτηθείς κατά πόσο η ΝΔ ασχολείται με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την νέα εκλογική μάχη επειδή την ανησυχεί μια διαρροή ψήφων προς τα εκεί, ο κ. Σκυλακάκης, το αρνήθηκε και αντέτεινε το εξής.
Ανάγκη για αυτοδυναμία ΝΔ
«Με την πιθανότητα να έχουμε παραπάνω κόμματα στη Βουλή, αν μπει η ΝΙΚΗ, αν μπει η Πλεύση Ελευθερίας, αν ενδεχομένως μπει το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, τα νούμερα της αυτοδυναμίας γίνονται πολύ πιο ψηλά. Συνεπώς υπάρχει, αν και το αρνείται ο κ. Ανδρουλάκης- ο οποίος λέει όχι, όχι, όχι, δεν θέλω να κυβερνήσω, εγώ αξιωματική αντιπολίτευση θέλω να γίνω- μία πιθανότητα αν ο λαός δεν επιλέξει μία αυτοδύναμη ΝΔ να προκύπτει πίεση για συγκυβέρνηση τέτοιου είδους» επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης.
«Καλώς η κακώς, το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι το τρίτο κόμμα και σε περίπτωση- που δεν πιστεύω ότι θα γίνει- υπάρχει μία απόφαση του λαού διαφορετική, το πρόγραμμά του έχει σημασία. Επίσης και αν επιδιώκει να γίνει αντιπολίτευση αξιωματική, το πρόγραμμά του έχει σημασία. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς τουλάχιστον, το συζητήσαμε εξαντλητικά» συμπλήρωσε.
Ζητηθείς να διευκρινίσει εάν η ΝΔ βάζει στο τραπέζι θέμα συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σκυλακάκης, καταρχήν ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ το ίδιο αρνείται την συγκυβέρνηση και σημείωσε: «Αυτό που βάζω στο τραπέζι, είναι την ανάγκη να έχουμε μία αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, ακριβώς διότι στην περίπτωση που δεν θα έχουμε μία ισχυρή αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, ανοίγουν εκ των πραγμάτων άλλα σενάρια, τα οποία σενάρια θα έφερναν αυτού του είδους τη δημοσιονομική διαχείριση στο προσκήνιο, αυτή που περιγράφω».