Ενα crash test στα προγράμματα των τριών πρώτων κομμάτων στις εκλογές της 21ης Μαΐου αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι δύο διαφορετικοί κόσμοι συγκρούονται στις 25 Ιουνίου, με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να «υπόσχονται» νέα άγρια χαράτσια.

Την ώρα που η αντιπολίτευση μοιράζει... φόρους, η Νέα Δημοκρατία επιμένει στη λογική που είχε και ως κυβέρνηση: την ελάφρυνση των πολιτών. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μείωσε (ή και κατήργησε σε αρκετές περιπτώσεις) πάνω από 50 φόρους, πολλούς από τους οποίους είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Τσίπρα! Συγκρούονται, όπως λένε έμπειροι οικονομικοί αναλυτές δύο διαφορετικοί κόσμοι.

Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνεται η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά, μόνιμες φοροελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες και αγρότες. Πιο αναλυτικά οι «γαλάζιες» δεσμεύσεις έχουν ως εξής:

• Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027.

• Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αύξηση τους κατά 60.000 έως το 2027.

• Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από 1/1/2024.

• Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.

• Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025.

• Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.

• Μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

«Φορομπήχτες»

Στον αντίποδα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, που εναγωνίως ψάχνουν να βρουν αφηγήματα (και σε οικονομικό επίπεδο), υπόσχονται ούτε λίγο ούτε πολύ την επιβολή νέων φόρων. Τον χορό είχε ανοίξει ο «μαρτυριάρης» Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος προανήγγειλε την επιστροφή της επιβολής των ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες και της σύνδεσης με το εισόδημά τους. Τη σκυτάλη πήρε η Πόπη Τσαπανίδου που εξήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει νέους φόρους στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

Και βέβαια ακολούθησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιμένοντας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση φόρου στα μερίσματα και μείωση του αφορολόγητου στις γονικές παροχές. «Εμείς το έχουμε πει ότι θα αυξηθούν από το 5% στο 10%. Προφανώς γίνεται και για συμβολικούς λόγους», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πιο αναλυτικά ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να επιβάλλει:

• Νέους φόρους 3,5 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις.

• Αύξηση φόρου μερισμάτων.

• Αύξηση φόρου γονικών παροχών.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η «φορομπηχτική» πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ μόνο καινούργια δεν είναι: επέβαλε 29 νέους φόρους, φορτώνοντας στους πολίτες επιπλέον 7 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα: αύξησε τον ΦΠΑ από το 23% στο 24% και προχώρησε σε μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από τον μειωμένο συντελεστή 13% στο 24%, αύξησε την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και έριξε το αφορολόγητο σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αύξησε τους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας για όλους τους φορολογούμενους, για το εισόδημα από ενοίκια, καθώς και την προκαταβολή φόρου για όλους τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 55% στο 100%. Αύξησε τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 26% στο 29%, αλλά και τον συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15%, επέβαλε φόρο 5% στη σταθερή τηλεφωνία και στο ίντερνετ, όπως και το τέλος διανυκτέρευσης για όλα τα τουριστικά καταλύματα.

Στην ίδια λογική...

Στο μεταξύ και στο ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμοι να νομοθετήσουν νέους φόρους, εις το όνομα μιας δήθεν δικαιότερης φορολογικής πολιτικής. Στη Χαριλάου Τρικούπη προτείνουν τα μερίσματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ να φορολογούνται ως εξής:

• Ετήσια ποσά μέχρι 50.000 ευρώ θα εξακολουθούν να φορολογούνται με 5%.

• Ποσά πάνω από 50.000 και μέχρι 100.000 ευρώ θα φορολογούνται με 5% για τις πρώτες 50.000 ευρώ και με 10%, αντί για 5%, δηλαδή με συντελεστή διπλάσιο ή αυξημένο κατά 100% για το τμήμα πάνω από τις 50.000 ευρώ.

• Ποσά άνω των 100.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 5%, για τις πρώτες 50.000 ευρώ, 10% αντί 5% για τις επόμενες 50.000 ευρώ (για το τμήμα πάνω από 50.000 έως 100.000 ευρώ) και με 15% για το υπερβάλλον ποσό πάνω από 100.000 ευρώ.

Επίσης, μιλούν για «σταδιακή σύγκλιση της φορολογίας μερισμάτων με τα κλιμάκια που ισχύουν για τη φορολογία εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, αλλά με χωριστό υπολογισμό ανά πηγή». Επιπροσθέτως, στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να επαναφέρουν τη φορολογία στις γονικές παροχές. «Η αύξηση των φορολογικών εσόδων από την κληρονομιά και τις δωρεές, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ μπορεί να συμβάλλει θετικά στους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού και στη διασφάλιση της φορολογικής Δικαιοσύνης», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του.

(Αναδημοσίευση από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας το «Μανιφέστο»)