Τη Δευτέρα τελικά θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί τις προηγούμενες ημέρες, ώστε να διευθετήσει τις λεπτομέρειες για την Κεντρική Επιτροπή, που θα συγκληθεί το Σαββατοκύριακο 15-16 Ιουλίου. Στόχος είναι να τεθούν επί τάπητος οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου στο κόμμα.
Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς
Μόλις έγινε γνωστή η νέα αναβολή, ο παλιός κοινοβουλευτικός του ΣΥΡΙΖΑ είπε σκωπτικά: «Μη βιάζονται, καλύτερα ας την κάνουν μετά τις ευρωεκλογές». Τόσο η παραπάνω δήλωση όσο και αυτά που λένε δημόσια τα διάφορα στελέχη μετά την τραγική κατάρρευση «βαραίνουν» το κλίμα στο έπακρον.
Τις τελευταίες ώρες έγινε και η δεύτερη διαδικτυακή τηλεσυνδιάσκεψη της αριστερής «Ομπρέλας» για να εκτιμηθεί η κατάσταση. Ενώ στην πρώτη τηλεδιάσκεψη είχαν συμμετάσχει περίπου 500 άτομα, η χθεσινή υπήρξε η πιο μαζική, αφού κάποια στιγμή συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα. Στις αναφορές και τις τοποθετήσεις των στελεχών φάνηκε ξεκάθαρα το σαφές προβάδισμα για υποστήριξη της Εφης Αχτσιόγλου με πλήθος επιχειρημάτων.
Αρχικά πήραν το λόγο ιστορικά στελέχη της τάσης που μίλησαν υπέρ του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Από την ώρα όμως που τοποθετήθηκε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που έδειξε καθαρά την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου, η πλάστιγγα έγειρε προς την πρώην υπουργό. Οταν τελικά θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες, η πλειοψηφία της «Ομπρέλας» θα είναι μαζί της, ενώ μάλλον θα συμμαχήσει και ο Αλέξης Χαρίτσης, αναμένοντας όλοι και τη στήριξη Τσακαλώτου. Ετσι ο συγκεκριμένος χώρος θα εμφανιστεί στις διαδικασίες με την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου.
Την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο προχωρούν και οι συζητήσεις για το τι θα γίνει με τις υποψηφιότητες από την πλευρά των «προεδρικών», με πιθανές υποψηφιότητες όπως όλα δείχνουν αυτές της Ρένας Δούρου και του Νίκου Παππά, ενώ από την εξίσωση δεν βγαίνει ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος είναι μια ξεχωριστή κατηγορία μόνος του.
Αυτός που «τάραξε τα νερά» τις τελευταίες ώρες ήταν ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος έπειτα από την απώλεια της βουλευτικής έδρας του αναζητεί επαγγελματικό προσανατολισμό. Ρωτήθηκε, λοιπόν, εάν φοβάται διάσπαση του κόμματος και απάντησε: «Είναι δευτερεύων κίνδυνος σε σχέση με τον κίνδυνο να μην αποκτήσουμε άμεσα πολιτική γραμμή, κατεύθυνση και ηγεσία, τέτοια που να οδηγήσει σε ανάταξη του κόμματος. Ο κίνδυνος αυτός (σ.σ.: της διάσπασης) αντικειμενικά υπάρχει, αλλά νομίζω ότι είναι ο δεύτερος». Εάν ένα πρώην κορυφαίο στέλεχος, που είχε ευθεία γραμμή με τον πρώην... ηγέτη, λέει ότι η διάσπαση είναι δευτερευούσης σημασίας, τότε τα πράγματα μάλλον είναι πολύ δύσκολα για την Κουμουνδούρου.