Tο ενδιαφέρον με το εν αναμονή καταθέσεως «πόθεν έσχες» του προέδρου δεν αφορά το πρόσωπό του αποκλειστικά, αλλά και τον συζύγο του. Εφόσον ο γάμος τους έχει υπόσταση κατά το ελληνικό οικογενειακό δίκαιο, ο κ. Μακμπέθ πρέπει να καταθέσει και αυτός δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Και κάπως έτσι θα προκύψουν διάφορα που θα χρειαστεί να δικαιολογηθούν με τις συνήθεις «εκνευρισμένες δηλώσεις».

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση «άγνοια» για τους νόμους που ψηφίζει, τονίζοντας ότι βάσει του άρθρου 119 του Ν. 5072/2023 «όλες οι δηλώσεις "πόθεν έσχες" (και οι αρχικές, όπως εν προκειμένω για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ) πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 30.6.2024», για να έρθει η χθεσινή νέα υπόσχεση Κασσελάκη και να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση για το εάν τελικά ο πρόεδρος, αυτή τη φορά, θα τηρήσει τον λόγο του.

Είναι πλέον επίσημο

Νομική υπόσταση έλαβε το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», το οποίο λειτουργεί πλέον υπό τη μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας και έχει γραφεία στη Λ. Αμαλίας, στο κέντρο της Αθήνας, με αριθμό ΓΕΜΗ 173633601000 και τη συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο του Μιχάλη Καλογήρου (ο οποίος είναι και ο διαχειριστής) και της Γιαννούλας Πεπέ. Βασικός σκοπός, σύμφωνα με το άρθρο 3, είναι «η υποστήριξη και προώθηση πρωτοβουλιών και δράσεων, καθώς και η παρακολούθηση, μελέτη, ανάλυση και διατύπωση πολιτικών και προτάσεων σε ζητήματα σχετικά με την ενίσχυση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την αντιμετώπιση κρίσεων και κινδύνων που απειλούν την επίτευξη βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για όλους τους πολίτες, την ενίσχυση μίας αλληλέγγυας και συμπεριληπτικής κοινωνίας ίσων ευκαιριών συμμετοχής στις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις – ανεξάρτητα από προέλευση, φύλο ή θρησκεία, καθώς και τη βελτίωση των όρων συμμετοχής των πολιτών στον κοινωνικό διάλογο».

Επίσης, θα ασχολείται και με την εκπόνηση πολιτικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών μελετών και τη διεξαγωγή κοινωνικών ερευνών, αλλά και την παραγωγή περιεχομένου εικόνας και ήχου, συμπεριλαμβανομένων και των παραγωγών που διεξάγονται μέσω διαδικτυακών πλατφορμών. Προβλέπεται και η συγκρότηση «επιστημονικού συμβουλίου» ως «γνωμοδοτικού και συμβουλευτικού οργάνου, που σκοπό έχει την υποστήριξη του σκοπού της εταιρείας και αποτελείται από πρόσωπα με αξιόλογη επιστημονική, πολιτική, κοινωνική ή επαγγελματική δράσης».