Έτοιμος δηλώνει ότι είναι ο Στέφανος Κασσελάκη να παρουσιάσει και όχι να καταθέσει το πόθεν έσχες του, μετά από παλινωδίες για τη σχετική ημερομηνία που θα το έκανε. Τη σχετική κατάθεση, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από λίγο σε συνέντευξή του στον Alpha, έπρεπε να έχει ήδη κάνει.

Μάλιστα η σχετική παρουσίαση θα γίνει σήμερα Δευτέρα, στην ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκη, όπως δήλωσε ο ίδιος χθες, σε μια πρωτοφανή κίνηση, όπως πρωτοφανές είναι ένας πολιτικός αρχηγός να μην έχει προχωρήσει σε δήλωση πόθεν έσχες. Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σύρθηκε σε αυτή την ενέργεια μετά και το ερώτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου, στα Χανιά, χθες.

Ωστόσο, παραμένει μυστήριο πώς ακριβώς θα γίνει η εν λόγω  παρουσίαση σε μια ομιλία. Πώς δηλαδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να δώσει στη δημοσιότητα τα φορολογικά του στοιχεία από τις ΗΠΑ, δηλαδή το δηλωθέν εισόδημα και το πώς αυτό έχει φορολογηθεί, σύμφωνα με όσα τουλάχιστον ισχύουν στην Ελλάδα για το σύνολο των εμπλεκόμενων στην πολιτική και όχι μόνο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πόθεν έσχες περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω και αυτά θα πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα ο Στέφανος Κασσελάκης, και τίποτα λιγότερο, για να είναι τόσο διάφανος όσο διατυμπανίζει.

Τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παρουσιάσει όλα αυτά που θα πρέπει να περιλαμβάνει το πόθεν έσχες του και συγκεκριμένα να εξηγήσει:

-Την περιουσιακή του κατάσταση συνολικά

-Πόσα και ποια ακίνητα διαθέτει

-Το σύνολο των εταιρειών στις οποίες είχε ή έχει ακόμη συμμετοχή

-Τις πωλήσεις και τις μεταβιβάσεις που έχει κάνει –όπως υποστηρίζει- και σε ποιους χωρίς να κρυφτεί πίσω από ανωνυμία που προσφέρει το καθεστώς του Ντέλαγουερ. Και κυρίως έναντι ποιου αντιτίμου

-Το σύνολο των λογαριασμών που διαθέτει και διαχειρίζεται όπως για παράδειγμα της εταιρείας Osios που δάνεισε τον ΣΥΡΙΖΑ με 230.000 ευρώ για να πληρωθούν μισθοί και δώρα τον Δεκέμβριο

-Την οποιαδήποτε εμπλοκή του σε οποιασδήποτε μορφής εταιρεία αλλοδαπής όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και αλλού, ειδικά αν υπάρχουν περιπτώσεις offshore εταιρειών

-Την ύπαρξη θυρίδων και σε ποιες τράπεζες

-Τον τρόπο απόκτησης των παραπάνω

-Τον τρόπο κτήσης ακινήτων, είτε πρόκειται για αγορές, είτε για δωρεές και κληρονομιές είτε για γονικές παροχές και τον χρόνο που αυτά έγιναν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σπίτι στις Σπέτσες, το οποίο του ανήκει όπως έχει αναφερθεί αν και αποκτήθηκε από τους γονείς του, οι οποίοι όμως οφείλουν φόρους 11 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Τέλος, οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα και την περιουσιακή κατάσταση του συζύγου του, όπως προβλέπεται στον νόμο για το πόθεν έσχες με σαφήνεια. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα παραπάνω ερωτήματα αφορούν και τον σύζυγό του με τον οποίο όπως έχει δηλώσει έχουν παντρευτεί στη Νέα Υόρκη. Ένας γάμος που, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, είναι σε ισχύ βάσει του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μαζί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τι σημαίνει πόθεν έσχες

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ένα πόθεν έσχες δύσκολα παρουσιάζεται σε μια ομιλία με… διαφανή τρόπο. Και σίγουρα δεν είναι πόθεν έσχες τα φορολογικά στοιχεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, οι φορολογικές δηλώσεις δηλαδή βάσει των οποίων έχει φορολογηθεί στις ΗΠΑ. Διότι θα πρέπει να γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης πως και στην Ελλάδα γίνονται φορολογικές δηλώσεις από όλους. Το πόθεν έσχες είναι κάτι διαφορετικό.

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να απέφυγε να το καταθέσει όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος ενδεχομένως τα περί παρατάσεως με αφορμή την λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας. Μπορούσε να το καταθέσει εγγράφως, όμως, να αποτυπώσει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του και των οικονομικών του στοιχείων, να λάβει αριθμό πρωτοκόλλου και να είναι… διάφανος, όπως ισχυρίζεται, κάτι που ωστόσο δεν έπραξε.

Οχτώ μήνες μετά είναι ο μοναδικός αρχηγός που δεν έχει καταθέσει πόθεν έσχες και επιμένει να κουνά το δάχτυλο στους πολιτικούς αντιπάλους και να βάλλει κατά του πρωθυπουργού χωρίς ο ίδιος να έχει ελεγχθεί. Και αυτό παρότι ως αρχηγός οδήγησε το κόμμα του στις εκλογές του Οκτωβρίου και βρίσκεται σήμερα επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Η Εισαγγελική παρέμβαση και η συμμετοχή σε εταιρείες αλλοδαπής

Εκτός από το ζήτημα του πόθεν έσχες υπογραμμίζεται επίσης ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη» όταν αποκαλύφθηκε –από τον ίδιο, μέσω του δανεισμού στον ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Δεκέμβριο- ότι μήνες μετά την ανάδειξή του σε αρχηγό, διατηρούσε μετοχές και είχε στην κατοχή του εταιρείες της αλλοδαπής κατά παράβαση του νόμου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το 2016 νόμιζε πως θα στριμώξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ουσιαστικά ο Στέφανος Κασσελάκης παρανόμησε και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν πρόστιμα βαριά. Ο ίδιος δήλωσε πως δεν το γνώριζε. Ανακοίνωσε πως θα πληρώσει όποιο πρόστιμο του επιβληθεί στη λογική ότι αν έχεις λεφτά μπορείς και να παρανομείς πληρώνοντας τα χρηματικά πρόστιμα. Ουδείς γνωρίζει σε αυτή την περίπτωση πώς, πότε και σε ποιους μεταβίβασε τις συμμετοχές του και τις εταιρείες του. Σε ένα κανονικό πόθεν έσχες υποχρεούται να το συμπεριλάβει.

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πρέπει να θεωρεί ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς και να επιχειρήσει με επικοινωνιακά κολπάκια να στρίψει διά του… αρραβώνος. Απαιτείται διαφανής και πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του νόμου.

Εκτός αν πιστεύει ότι λέγοντας κάποια πράγματα στη ομιλία του μπορεί να ξεφύγει. Θα γεννήσει όμως νέα ερωτήματα. Και αυτά είναι:

  • Αφού έχει τη δυνατότητα όπως λέει να καταθέσει πόθεν έσχες γιατί δεν το πράττει εγγράφως;
  • Μήπως διότι στην περίπτωση αυτή είναι δεσμευτικό;
  • Μήπως διότι κάθε παράλειψη, παράβλεψη ή αποφυγή επισείει αυστηρές κυρώσεις από τον νόμο;
  • Τέλος, το θέμα με το σπίτι στις Σπέτσες θα το ξεκαθαρίσει στην ομιλία του; Του ανήκει; Είναι των γονιών του; Του μεταβιβάστηκε; Και πότε; Ειδικά το τελευταίο ερώτημα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.