Mε την επισήμανση ότι οι πολίτες πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στη Σταματίνα Τσιμτσιλή. Υπογράμμισε δε ότι θα πρέπει να επιλεγούν ευρωβουλευτές που πρώτα υπερασπίζονται τη χώρα. «Έχει σημασία να εκλέξουμε ευρωβουλευτές που πρώτα θα φοράνε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας και μετά την κομματική», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, τόνισε ότι η κριτική που του ασκεί ο ίδιος ως πρωθυπουργός είναι «πολιτική κριτική». Δουλειά μου είναι να κρίνω το πρόγραμμά του και να προειδοποιήσω ότι τα μέτρα που προτείνει θα οδηγούσαν πίσω σε ένα καθεστώς επιτήρησης και ενδεχομέως χρεοκοπίας, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα έπρεπε να έχει ήδη καταθέσει το πόθεν έσχες, με τα δικά του στοιχεία και του συζύγου του. Το δικό μου πόθεν έσχες ελέγχεται επί 20ετία, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να επισημάνει ότι «η σύζυγός μου κυνηγήθηκε λυσσσαλέα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από μαθητευόμενους μάγους και σε ερώτηση για το «πόθεν έσχες» είπε ότι το δικό του υπάρχει αναρτηρμένο και έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά εδώ και 20 χρόνια, υποχρέωση αυτονόητη για κάθε πολιτικό αρχηγό. Αλλά, όπως ανέφερε, αυτή η κουβέντα δεν θα επανερχόταν με τέτοια ένταση, αν ο κ. Κασσελάκης δεν μας έλεγε ότι είναι ο μόνος έντιμος, ότι έχει καθαρά χέρια, υπονοώντας ότι όλοι οι άλλοι μπορεί να έχουν και τη φωλιά τους λερωμένη.

Τσίπρας ή Κασσελάκης

Σε ερώτηση «Τσίπρας ή Κασσελάκης;», με ποιον έχει καλύτερες γέφυρες, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο βασικός πολιτικός μας αντίπαλος από τότε που εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ. Δώσαμε σκληρές μάχες, οι πολίτες επέλεξαν εμένα για πρωθυπουργό σε δύο αναμετρήσεις, από κει και πέρα ο κ. Κασσελάκης είναι καινούργιος και θα δοκιμαστεί -όπως σας είπα- για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές. Παρ' ότι είναι πολύ διαφορετικοί υφολογικά εγώ διακρίνω ένα κοινό νήμα που τους συνδέει: Δυστυχώς, υπάρχει πολύ μεγάλη τοξικότητα και από τον κ. Κασσελάκη -την είχαμε δει και επί εποχής Τσίπρα- και υπάρχει και μια πολύ μεγάλη έφεση, πολύ μεγάλη άνεση σε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Άρα, ενώ το περιτύλιγμα μπορεί να είναι διαφορετικό, εγώ βλέπω ένα νήμα το οποίο συνδέει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς και νομίζω ότι ειδικά ως προς τις ακοστολόγητες υποσχέσεις, αυτές νομίζω ότι πια ανήκουν στο παρελθόν».

Σχετικά με την προοπτική αποχώρησής του σημείωσε ότι δεν είναι κάτι που σκέφτεται σύντομα αλλά οι πολιτικοί αποχωρούν με δύο τρόπους από την εξουσία: Είτε γιατί επιλέγει ο λαός είτε γιατί οι ίδιοι κρίνουν κάποια στιγμή ότι ο κύκλος τους έχει κλείσει. «Δεν είναι κάτι που με αφορά άμεσα, έχω τρία χρόνια ακόμα μπροστά μου, πιστεύω σε μια γόνιμη πρωθυπουργική θητεία και θέλω κι εγώ να κριθώ στο τέλος της τετραετίας γι αυτά τα οποία θα έχω πετύχει», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι είναι τιμητικό για έναν Έλληνα πρωθυπουργό να συζητείται για μία ευρωπαϊκή θέση, αφού είναι και κάτι που δεν συμβαίνει συχνά, αλλά ξεκαθάρισε ότι τιμά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών και ακόμη και αν του πρότειναν κάποια ευρωπαϊκή θέση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να την αποδεχόταν. «Είμαι εδώ για να υπηρετήσω τους Έλληνες πολίτες εκεί που με έταξαν με την ψήφο τους», υπογράμμισε.

6241199.jpg

Έντονη η διαδικασία της προεκλογικής περιόδου

«Η προεκλογική περίοδος είναι από τη φύση της μια πολύ έντονη διαδικασία, χρειάζεται αυστηρό πρόγραμμα, κάποιες ώρες ύπνου, καλό φαγητό, λίγη άσκηση όποτε βρίσκουμε χρόνο, αλλά επειδή μπαίνεις σε έναν συγκεκριμένο ρυθμό, όταν έχεις και καλούς συνεργάτες που σε βοηθούν με την υποστήριξη της όλης διαδικασίας, περνάει ο χρόνος χωρίς να το καλοκαταλάβεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο.

«Έμειναν μόνο πέντε μέρες προεκλογικής εκστρατείας, αύριο θα βρεθώ πάλι στη Θεσσαλία, Τετάρτη στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, Παρασκευή έχουμε την τελική μας συγκέντρωση στην Αθήνα, οπότε βλέπουμε πια το τέλος, αλλά η τελευταία εβδομάδα είναι πάντα η πιο κρίσιμη και η πιο απαιτητική, ειδικά ως προς την ανάγκη να πείσουμε τους πολίτες να έρθουν στην κάλπη, να τους εξηγήσουμε γιατί αυτές οι ευρωεκλογές έχουν τη δικιά τους ξεχωριστή σημασία και να αντιμετωπίσουμε μία γενικότερη αίσθηση αδιαφορίας, η οποία πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, υπάρχει και στην Ευρώπη. Να τους εξηγήσουμε, δηλαδή, γιατί αυτά τα οποία θα γίνουν στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια τελικά μας αφορούν όλους και γιατί έχει σημασία να επιλέξουμε τους καλύτερους ευρωβουλευτές και τελικά τα κόμματα που αισθάνονται ότι μπορούν να μας εκπροσωπήσουν καλύτερα στην ΕΕ», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Λογικό είναι ο κάθε πολιτικός αρχηγός να θέτει τους δικούς του στόχους. Είναι μία εθνική κάλπη και σίγουρα θα υπάρχει και μία εθνική καταμέτρηση ποσοστών. Ας μην ξεχνάμε, όμως, γιατί ψηφίζουμε την επόμενη Κυριακή. Ψηφίζουμε για να εκλέξουμε τους 21 ευρωβουλευτές σε ένα Ευρωκοινοβούλιο 720 μελών. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιες θα είναι οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν την επόμενη πενταετία στην Ευρώπη και νομίζω ότι έχει σημασία να ψηφίζουμε ευρωβουλευτές, οι οποίοι πρώτα και πάνω απ' όλα θα εκπροσωπούν τη χώρα φορώντας πρώτα τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και μετά τη φανέλα της δικής τους παράταξης. Διότι, δυστυχώς, τα τελευταία πέντε χρόνια είχαμε και περιπτώσεις ευρωβουλευτών από την αντιπολίτευση που για να κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση, πιστεύω ότι με τον τρόπο τους έκαναν ζημιά στη χώρα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως τον στενοχωρεί το γεγονός ότι ακόμη και για αυτονόητες πολιτικές που έχουν εθνικό πρόσημο δεν μπορούμε καν και εντός Ελλάδος να βρούμε έναν κοινό βηματισμό και έδωσε το παράδειγμα της τιμολόγησης των πολυεθνικών και της επιστολής του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Θα πίστευα ότι σε αυτό θα μπορούσε να υπάρχει μία σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων», υπογράμμισε.

Όπως είπε, θα στηρίξει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την επόμενη θητεία της αλλά θέτει τις εθνικές προτεραιότητες.

Επανέλαβε ότι η αναφορά στο 41% ως ποσοστό αλαζονείας αδικεί τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν τη σημερινή κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι προσπαθεί να είναι όσο πιο γειωμένος γίνεται -και σε αυτό τον βοηθάει πολύ η οικογένειά του- αλλά αυτή η προσβολή γυρνάει στους πολίτες που ψήφισαν γιατί είναι ένα ποσοστό που η κυβέρνηση δεν το υφάρπαξε.

Δικαιοσύνη για τα Τέμπη

Σε ερώτηση για την υπόθεση των Τεμπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι «ήταν μια εθνική τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους και πιστεύω ότι οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων και στους συγγενείς να εξασφαλίσουμε ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κάποια προχειρότητα στην όλη διαδικασία».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «επειδή κατηγορούμαστε συχνά για συγκάλυψη, εγώ παραθέτω τα πραγματικά δεδομένα, έχουμε 34 κατηγορούμενους, κάποιοι από τους οποίους είναι προφυλακισμένοι, η ελληνική Πολιτεία έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διευκολύνει τη Δικαιοσύνη και την όλη διαδικασία προανάκρισης και πιστεύω ότι η δίκη θα ξεκινήσει σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Δεν μου φαίνεται και πολύ συγκάλυψη αυτό. Όποιοι πιστεύουν ότι υπάρχουν ποινικές πολιτικές ευθύνες δεν έχουν παρά να έρθουν στη Βουλή, να τις στοιχειοθετήσουν, και η Βουλή θα είναι πάντα έτοιμη να συζητήσει πρόταση. Το δικό μου χρέος είναι να αφήσω τη Δικαιοσύνη απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της, σε καμιά περίπτωση να μη μπω στον πειρασμό να εργαλοποιήσω την υπόθεση. Δυστυχώς, άλλα κόμματα το έχουν κάνει και ξεδιάντροπα θα έλεγα. Εργαλειοποίησαν τον πόνο των συγγενών. Εμείς δεν κάναμε ποτέ κάτι τέτοιο με την τραγωδία στο Μάτι κι αυτό είναι κάτι που μας διαχωρίζει από αυτούς που επέλεξαν να κάνουν μία σπέκουλα πάνω στο ζήτημα των Τεμπών. Δικό μας χρέος είναι και να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει ποτέ».

Σχετικά με το πολιτικό κόστος για την παραμονή του κ. Καραμανλή στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, είπε ότι ήταν μία απόφαση η οποία ελήφθη και σε έναν βαθμό απεφάνθησαν και οι πολίτες της εκλογικής περιφέρειάς του.

Όπως επεσήμανε, είναι ντροπή που έγινε αλλά και που αναπαράγεται στον δημόσιο διάλογο η συζήτηση περί συγκάλυψης. «Όποια απόφαση πάρθηκε εκείνη τη στιγμή ήταν αμιγώς επιχειρησιακή και δείχνει απελπισία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να επανέρχονται στο ζήτημα αυτό μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, περνώντας στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι απομένει μία οριστικοποίηση της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ για να αξιοποιήσουμε κάποιους από τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για δάνεια τα οποία μπορούμε να πάρουμε ώστε να το διευρύνουμε στα ζευγάρια ηλικίας 40-50 ετών. Όπως πρόσθεσε, σύντομα ο αρμόδιος υφυπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, θα μπορεί να κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες ώστε να τρέξει ένα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου», μετά τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν είναι η μόνη παρέμβαση που έχει γίνει στον τομέα της στέγης, πως τρέχουν και άλλα προγράμματα, όπως το «Ανακαινίζω-Επισκευάζω-Ενοικιάζω», αλλά και παρεμβάσεις για το Airbnb, προγράμματα κοινωνικής αντιπαροχής, ενώ τόνισε ότι τον απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της φοιτητικής στέγης. Έχουμε 5 ΣΔΙΤ για κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών και εξετάζεται μία φιλόδοξη παρέμβαση για την επισκευή υφιστάμενων φοιτητικών εστιών που είναι σε κακή κατάσταση. «Αναζητούμε τον σωστό τρόπο για να κάνουμε μια τολμηρή παρέμβαση», επεσήμανε.

Μου κόβουν ιδέες...

Σε ερώτηση για το πραγματικό προφίλ και την εικόνα που προβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε: «Η δουλειά είναι σοβαρή και απαιτεί επαγγελματισμό, υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι όταν βγάζω το πρωθυπουργικό κοστούμι δεν μπορώ να είμαι πιο χαλαρός, να κάνω χιούμορ ή να κάνω χιούμορ και στο γραφείο, στις λίγες στιγμές που απαιτείται να είμαστε πιο χαλαροί. Πιστεύω πολύ στο να χτίζει κανείς δημιουργικές ομάδες και να μπορεί να φέρνει διαφορετικές απόψεις γύρω από το ίδιο τραπέζι. Κι εκεί το να μπορεί να έχει κανείς χιούμορ, να κάνει κανείς την πλάκα του, διευκολύνει τους άλλους ώστε να μη σε κρατάνε σε μια τέτοια απόσταση, ώστε να θεωρούν ότι δεν μπορούν να σου πουν πραγματικά τη γνώμη τους. Το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορεί να γίνει σε έναν πολιτικό είναι να καθόμαστε όλοι γύρω από ένα τραπέζι, να μιλάω εγώ και να λένε "τι ωραία που τα είπε". Όταν χαλαρώνουν τα πράγματα, πέραν τού ότι η δουλειά μας γίνεται πιο ευχάριστη, νομίζω ότι αυτό διευκολύνει κιόλας να μας βλέπουν οι συνεργάτες μας ως ανθρώπους στους οποίους μπορούν εύκολα να ανοιχτούν. Ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς που κάνουμε στο TikTok είναι δικής μου έμπνευσης. Μερικές φορές θέλω να είμαι λίγο πιο προχωρημένος και μου κόβουν κάποιες ιδέες αλλά καταλαβαίνω το γιατί».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το TikTok τού έδωσε την ευκαιρία να δείξει πώς είναι πραγματικά όταν μπορεί να φεύγει από τις αρμοδιότητες και τον ρόλο του πρωθυπουργού. «Και το βρήκα πολύ δημιουργικό και ενδιαφέρον και το αγκάλιασα με πολύ κέφι», πρόσθεσε.

Ως προς το γιατί δεν πήγε στον τελικό αγώνα του Ολυμπιακού, σημείωσε ότι επέλεξε να κάνει το ίδιο με όλα τα προηγούμενα παιχνίδια, να μην αλλάξει τις συνήθειές του, όπως έκανε και στον τελικό του μπάσκετ. «Είναι μεγάλη επιτυχία να έχουμε δύο ελληνικές ομάδες στην κορυφή της Ευρώπης στα δύο δημοφιλέστερα σπορ», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πολύ δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν τον Δεκέμβριο και στο γεγονός ότι τα γήπεδα άνοιξαν ξανά με άλλες συνθήκες.

Ο πολακισμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερώτηση σχετικά με το ποιο από τα fake news που έχει ακούσει τον ενόχλησε περισσότερο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε: «Νομίζω ότι αυτό που με ενόχλησε περισσότερο ήταν η συστηματική επίθεση στη σύζυγό μου, που ήταν απολύτως ενορχηστρωμένη, εκδηλώθηκε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Η σύζυγός μου έχει μηνύσει και βουλευτές της αντιπολίτευσης που επιμένουν στη λασπολογία σε βάρος της. Τη στηρίζω απόλυτα και της είπα ότι θα πάω και μάρτυρας στο δικαστήριο. Είναι πάρα πολύ άδικο, ανέντιμο, πρόστυχο θα έλεγα να κυνηγάς οικογένειες, ειδικά γυναίκες και παιδιά. Λυπάμαι που δυστυχώς αυτή η συζήτηση συνεχίζεται ακάθεκτη και από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που αποκαλούμε πολακισμό ως μία αφόρητη έφεση στην τοξικότητα με fake news, με κατηγορίες ανυπόστατες, με έντονο μισογυνισμό, συνεχίζεται».

Για τη σύζυγό του, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Περάσαμε δύσκολα και είχε επιπτώσεις και στην ίδια. Η Μαρέβα είναι σκληρή γυναίκα, αλλά όλοι οι άνθρωποι έχουν τις αντοχές τους. Είναι μια πολύ επιτυχημένη επαγγελματίας, έχει κερδίσει χρήματα, προέρχεται από μια πολύ ευκατάστατη οικογένεια, δεν έχει να απολογηθεί για κάτι. Έβαλε την καριέρα της σε δεύτερη μοίρα. Άλλαξε καριέρα, βρήκε μια καινούργια επαγγελματική διαδρομή για να κάνει κάτι για το οποίο ήταν σίγουρη ότι δεν θα μου δημιουργούσε εμένα ποτέ πρόβλημα. Όχι και να την κατηγορούν και να την πυροβολούν όπως έγινε συστηματικά από το 2016 και δυστυχώς συνεχίζεται και τώρα με αμείωτη ένταση».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι με τη σύζυγό του γνωρίζουν πως από τη στιγμή που θα βγουν από το σπίτι τους δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι κάνουν μαζί αθλητικές δραστηριότητες, ποδήλατο, παίζουν τένις, περπατάνε, αρέσει και στους δυο το βουνό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύζυγός του είναι η φωνή που τον κρατάει γειωμένο, με τον τρόπο της θα προσπαθήσει πάντα να βοηθήσει χωρίς να διεκδικήσει καμία προβολή. «Είμαστε πάρα πολύ καλά, χαιρόμαστε τα παιδιά μας που μεγαλώνουν και προχωράνε στη ζωή τους, κοιτάμε πάντα μπροστά το μέλλον με αισιοδοξία», επεσήμανε και σημείωσε πως πολύ άνετη σχέση με τα παιδιά, μιλούν για τα προσωπικά τους και για τα οικογενειακά και για τα πολιτικά. Είναι και τα τρία στο εξωτερικό, αλλά τα δύο ήδη έχουν ψηφίσει με επιστολική ψήφο.

Υπενθύμισε, δε, ότι σήμερα λήγει η προθεσμία για όσους έχουν επιλέξει να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο εντός Ελλάδας.

Υπάρχει διαδικτυακός εθισμός

Για τα social media και τις πλατφόρμες επεσήμανε ότι όποιος έχει παιδιά, γνωρίζει πως το μοντέλο λειτουργίας τους έχει στόχο να κρατήσουν τα παιδιά και τους εφήβους μας on line και χρήστες της πλατφόρμας που έχουν επιλέξει για όσο το δυνατόν περισσότερο και οφείλουμε να κάνουμε κάτι γι' αυτό. «Υπάρχει διαδικτυακός εθισμός κι αυτός έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων μας. Η Ευρώπη βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των ζητημάτων ρύθμισης της τεχνολογίας, το γνωστό GDPR είναι ευρωπαϊκός κανονισμός και το επόμενο βήμα, που αφορά και τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, θα συμπεριλάβει ρυθμιστικές πρωτοβουλίες ώστε να μειώσουμε την επίπτωση του διαδικτυακού εθισμού στα παιδιά και στους εφήβους, γιατί είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που δεν γνωρίζουμε ακόμη τις πραγματικές του διαστάσεις», υπογράμμισε.

Όπως σημείωσε, οι πλατφόρμες μάς σερβίρουν αυτά που πιστεύουν ότι μας ενδιαφέρουν, αλλά υπάρχει η δυνατότητα από τις ίδιες τις πλατφόρμες να μη συμβαίνει αυτό και να ξεκινάει μία αναζήτηση από το μηδέν. «Θα ήθελα να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί το βλέπω το πρόβλημα μπροστά μου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η Ευρώπη θα είναι στην πρώτη γραμμή, όπως ήταν και για το GDPR και για το AI Act.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην εκπομπή «Happy Day» του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και στη Σταματίνα Τσιμτσιλή, έχει ως εξής:

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που είστε ξανά εδώ. Σας ευχαριστώ θερμά. Καλημέρα, καλή εβδομάδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα, καλή εβδομάδα σε εσάς, στους τηλεθεατές σας.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Και είμαστε στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Θέλω να πω ότι σε αυτό εδώ το στούντιο, ακριβώς πέντε χρόνια πριν, το 2019, λίγο πριν εκλεγείτε πρωθυπουργός, είχατε αποφασίσει να δώσετε την πρώτη πιο χαλαρή συνέντευξη σε μια lifestyle εκπομπή και ανοίξατε τον δρόμο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μου φέρατε γούρι τότε.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Σας ευχαριστώ πολύ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κι ελπίζω ότι θα μου ξαναφέρετε γούρι και τώρα.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Με μεγάλη χαρά, βεβαίως, και σας ευχαριστώ που το λέτε. Αναρωτιόμουν, βλέποντας χθες τη διακαναλική συνέντευξη, διότι ήθελα να είμαι πολύ ενημερωμένη, πώς αντέχετε αυτούς τους ρυθμούς; Επειδή είμαι σε επικοινωνία και με τους συνεργάτες σας για να οριστικοποιήσουμε κάποιες λεπτομέρειες, λέω «πώς θα αντέξει να έρθει»; Πώς αντέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί αυτούς τους ρυθμούς; Πώς αποφορτίζεστε; Πώς τα βγάζετε πέρα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η προεκλογική περίοδος από τη φύση της είναι μία πολύ έντονη διαδικασία. Χρειάζεται αυστηρό πρόγραμμα, κάποιες ώρες ύπνου, καλό φαγητό, λίγη άσκηση όποτε βρίσκουμε χρόνο. Αλλά, επειδή μπαίνεις σε έναν συγκεκριμένο ρυθμό, όταν έχεις και καλούς συνεργάτες που σε βοηθούν με την υποστήριξη της όλης διαδικασίας, περνάει ο χρόνος χωρίς να το καλοκαταλάβεις.

Δηλαδή, τώρα έχουμε μπει στην τελευταία εβδομάδα και αν μου ζητήσεις να θυμηθώ πώς πέρασαν αυτές οι τρεις εβδομάδες, δεν μπορώ να σου απαντήσω πολύ συγκεκριμένα. Τώρα, βέβαια, έμειναν ακόμα πέντε μέρες προεκλογικής εκστρατείας. Αύριο θα βρεθώ πάλι στη Θεσσαλία, Τετάρτη στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, Παρασκευή έχουμε την τελική μας συγκέντρωση στην Αθήνα.

Οπότε, βλέπουμε πια το τέλος, αλλά η τελευταία εβδομάδα είναι πάντα η πιο κρίσιμη.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Η πιο απαιτητική.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πιο απαιτητική και ειδικά ως προς την ανάγκη να πείσουμε τους πολίτες να έρθουν στην κάλπη. Να τους εξηγήσουμε γιατί αυτές οι ευρωεκλογές έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία και να αντιμετωπίσουμε μια γενικότερη αίσθηση αδιαφορίας, που πρέπει να σου πω ότι δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, υπάρχει και στην Ευρώπη.

Να τους εξηγήσουμε, δηλαδή, γιατί αυτά τα οποία θα γίνουν στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια τελικά μας αφορούν όλους, γιατί έχει σημασία να επιλέξουν τους καλύτερους ευρωβουλευτές και, τελικά, τα κόμματα που αισθάνονται ότι μπορούν να μας εκπροσωπήσουν καλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Πάντως, η αλήθεια είναι ότι αυτές οι ευρωεκλογές έχουν πάρει λίγο τον χαρακτήρα εθνικών εκλογών. Δηλαδή, υπάρχει τέτοια πόλωση και τέτοια ένταση, που ξεχνάς λίγο και την ουσία, ότι ψηφίζουμε για την Ευρώπη.

Είναι σαν ο καθένας να έχει βάλει ένα προσωπικό στοίχημα: εσείς να αποδείξετε ότι αξίζετε το 41% που σας έδωσαν οι πολίτες, ο κ. Κασσελάκης ότι αξίζει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης ότι θέλει να βγει και να αναδειχθεί ως δεύτερο κόμμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λογικό είναι το κάθε κόμμα και ο κάθε πολιτικός αρχηγός να θέτει τους δικούς του στόχους. Είναι μια εθνική κάλπη και σίγουρα θα υπάρχει και μια εθνική καταμέτρηση ποσοστών.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, γιατί ψηφίζουμε την επόμενη Κυριακή. Ψηφίζουμε για να εκλέξουμε τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές σε ένα Ευρωκοινοβούλιο 720 ευρωβουλευτών. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιες θα είναι οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν την επόμενη πενταετία στην Ευρώπη.

Και νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία να ψηφίζουμε και ευρωβουλευτές οι οποίοι πρώτα και πάνω απ' όλα θα εκπροσωπούν τη χώρα, φορώντας πρώτα τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας και μετά τη φανέλα της δικής τους παράταξης.

Διότι, δυστυχώς, τα τελευταία πέντε χρόνια είχαμε και αρκετές περιπτώσεις ευρωβουλευτών από την αντιπολίτευση που, για να κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση, τελικά πιστεύω ότι με τον τρόπο τους έκαναν ζημιά στη χώρα. Όταν, παραδείγματος χάρη, ζητάς να κοπούν κοινοτικά κονδύλια από την Ελλάδα, νομίζω ότι αυτό είναι μια υπερβολική στάση που σίγουρα δεν συνάδει με τον ρόλο Ελλήνων ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Που πρέπει να θέτουν ως πιο σημαντικό το εθνικό συμφέρον παρά τις πολιτικές και κομματικές πεποιθήσεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμένα με στεναχωρεί το γεγονός ότι σε κάποιες αυτονόητες πολιτικές οι οποίες έχουν εθνικό πρόσημο δεν μπορούμε καν, και εντός Ελλάδος, να βρούμε έναν κοινό βηματισμό.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Σε αυτό δεν έχετε άδικο. Στα μεγάλα θέματα...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να δώσω ένα παράδειγμα, το αναφέρατε και πριν λίγο που είδα τη συζήτηση την οποία κάνατε με το εκλεκτό σας πάνελ. Ξέρουμε και το έχουμε δει και πολύ πιο έντονα τελευταία...

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Αναφέρεστε στην ακρίβεια;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναφέρομαι στην ακρίβεια και στις πολυεθνικές. Οι πολυεθνικές έχουν μια απαράδεκτη πρακτική: να τιμολογούν διαφορετικά ίδια ή βασικά παρεμφερή προϊόντα ανάλογα με το μέγεθος μιας αγοράς. Και δεν είναι μόνο η Ελλάδα που είναι θύμα αυτών των πρακτικών, είναι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Έστειλα, λοιπόν, μία επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής ενόψει της επόμενης πενταετούς θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας ότι πρέπει η Ευρώπη κάτι να κάνει. Ήρθα, λοιπόν, και τα έβαλα με τις πολυεθνικές. Δεν είναι απλή υπόθεση αυτό. Είναι πολύ ισχυρές εταιρείες, με μεγάλη οικονομική δύναμη.

Θα πίστευα ότι σε αυτό θα μπορούσε να υπάρχει μια σύμπνοια μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, γιατί το πρόβλημα δεν είναι εθνικό, είναι ευρωπαϊκό. Εγώ καταλαβαίνω να μας κατηγορήσει η αντιπολίτευση για την ακρίβεια εντός των τειχών. Είναι δικαίωμά της. Είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Μπορώ να δεχθώ την κριτική σε αυτό.

Αλλά όταν αναλαμβάνουμε μία ελληνική πρωτοβουλία στην Ευρώπη, γιατί δεν μπορούμε να πάμε μαζί να πούμε το αυτονόητο; Πρέπει και εκεί να κάνουμε την τρίχα τριχιά και να ασκήσουμε και σε αυτό κριτική στην κυβέρνηση;

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Απλά σας κατηγόρησαν ότι έγινε κατόπιν εορτής, προσχηματικά, λίγο πριν τις εκλογές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί γίνεται πριν τις εκλογές; Γιατί τώρα θέτουμε την ατζέντα για την επόμενη πενταετία, της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και επειδή εγώ, ξέρετε, θα στηρίξω την Πρόεδρο της Επιτροπής, την κα φον ντερ Λάιεν...

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Παρ' όλο ότι πολλοί θεώρησαν ότι μπορεί να αναλάβετε και τη θέση της…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Το έχω ξεκαθαρίσει, δεν υπάρχει για εμένα. Και επειδή θα τη στηρίξω, θέτω και εγώ τις προϋποθέσεις μου και ποιες είναι οι εθνικές προτεραιότητες για την πατρίδα μας.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Πάντως, βλέποντας αυτή την κλιμάκωση δηλώσεων τις τελευταίες ημέρες, κυρίως σας κατηγορούν για την «αλαζονεία του 41%». Χθες σας είδα από την Κρήτη να λέτε: «δεν προσβάλλουν εμένα, προσβάλλουν εσάς που με ψηφίσατε και μου δώσατε αυτό το ποσοστό», απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους σας. Από την άλλη, εσείς είπατε: «πώς μιλάει ο κ. Κασσελάκης που δεν έχει αναλάβει ούτε το έργο της διαχείρισης της πολυκατοικίας του».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, να ξεκαθαρίσουμε λίγο το 41%, γιατί είναι πράγματι μία κατηγορία που πιστεύω ότι αδικεί τους πολίτες οι οποίοι μας εμπιστεύθηκαν.

Εμείς καταφέραμε στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου να αυξήσουμε το ποσοστό μας. Πιστεύω ότι οι πολίτες μάς εμπιστεύθηκαν επειδή είδαν ότι κάναμε μια σοβαρή δουλειά, διαχειριστήκαμε κρίσεις καλά και πιστεύω ότι μας εμπιστεύθηκαν γι' αυτά τα οποία θα κάνουμε την επόμενη τετραετία.

Άρα, το 41% δεν μπορεί να είναι ένα ποσοστό αλαζονείας, γιατί είναι το ποσοστό που μας έδωσαν οι ίδιοι οι πολίτες και έτσι καθορίστηκαν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί.

Και αν θυμάστε, το βράδυ των εκλογών έκανα μία δήλωση και είπα ότι «αυτό δεν είναι ποσοστό λευκής επιταγής ούτε είναι εντολή αλαζονείας». Ξέρετε, νομίζω, προσπαθώ πάντα να είμαι όσο πιο γειωμένος γίνεται -με βοηθάει πολύ και η οικογένειά μου σε αυτό-, να αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να έχω μία πολύ σημαντική θέση ευθύνης, αλλά αυτό δεν μου δίνει το δικαίωμα να συμπεριφέρομαι με κάποιο διαφορετικό τρόπο.

Για εμένα αυτή η κατηγορία θεωρώ ότι είναι μια κατηγορία που δεν στέκει. Αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα το κρίνει, θα το κρίνουν οι τηλεθεατές σας. Αλλά, και πάλι, νομίζω ότι τελικά η προσβολή είναι στους πολίτες οι οποίοι μας ψήφισαν, διότι δεν το υφαρπάξαμε αυτό το ποσοστό.

Τώρα, ο κ. Κασσελάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός, θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Δικαιούται να ομιλεί ή…;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς. Μακριά από εμένα τέτοιες λογικές. Είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός, θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε εθνική κάλπη στις ευρωεκλογές. Η δική μου κριτική είναι πρωτίστως πολιτική κριτική. Και αυτό το οποίο έχω αναδείξει δεν είναι το στυλ με το οποίο πολιτεύεται. Δικαίωμά του να πολιτεύεται με όποιον τρόπο αυτός θεωρεί, να μην έχει, ας το πούμε, ένα ξεκάθαρο όριο μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Αυτό είναι δικαίωμά του και δεν θα το κρίνω εγώ. Δεν είναι και δουλειά μου.

Αλλά δική μου δουλειά είναι να κρίνω το πρόγραμμά του. Όταν λοιπόν έρχεται και προτείνει μέτρα τα οποία κοστολογούνται σε 45,8 δισεκατομμύρια ευρώ την τετραετία, οφείλω να προειδοποιήσω τους Έλληνες πολίτες ότι αν ποτέ εφαρμοστούν, όχι αυτά τα μέτρα εν συνόλω, αλλά ένα ποσοστό τους…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Θυμηθήκατε τα «λεφτόδεντρα».

Κυριάκος Μητσοτάκης: …η χώρα θα γυρνούσε πίσω σε καθεστώς επιτήρησης και ενδεχόμενης χρεοκοπίας. Γιατί πολύ απλά αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν.

Νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν μνήμη. Έχουν πονέσει πολύ από την οικονομική κρίση και το τελευταίο το οποίο θέλουν είναι κάποιον μαθητευόμενο μάγο ο οποίος θα τους τάξει, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν -θέλω να θυμίσω- από το ίδιο κόμμα, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. 'Αρα, εκεί εγώ εστιάζω την πολιτική μου κριτική.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Εστιάζετε και στο ότι δεν έχει δώσει ακόμα στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες, κάτι που δεσμεύτηκε να κάνει απόψε από τη Θεσσαλονίκη. Αυτό θεωρείτε ότι το κάνει γιατί κρύβει κάτι ή απλά καλύπτεται στο νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να το υποβάλει μέχρι και στις 30/6;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρετε, δεν θα έπρεπε καθόλου να είναι αυτό αντικείμενο συζήτησης, διότι πολύ απλά θα έπρεπε να το είχε καταθέσει ήδη. Είναι καινούργιος αρχηγός. Ο κάθε Πρόεδρος κόμματος οφείλει, όταν προσέρχεται στη δημόσια ζωή, να καταθέσει τα περιουσιακά στοιχεία, τα δικά του και του συζύγου. Να το τονίσω αυτό.

Το δικό μου πόθεν έσχες έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά 20 χρόνια τώρα. Είναι αναρτημένο, είναι δημόσιο, είναι γνωστό, αλλά στη δική μου περίπτωση έγινε και κάτι παραπάνω, το οποίο θέλω να το υπενθυμίσω: Η σύζυγός μου κυνηγήθηκε λυσσαλέα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από τα Μέσα με τα οποία είχε στενές σχέσεις και από τους τότε ελεγκτικούς μηχανισμούς. Υπέστη φορολογικό έλεγχο γραμμή-γραμμή.

Το πόθεν έσχες μου έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και έχει αρχειοθετηθεί χωρίς καμία παρατήρηση. 'Αρα, τα δικά μου περιουσιακά στοιχεία είναι στη διάθεση οποιουδήποτε. Πολιτεύομαι 20 χρόνια και, εν πάση περιπτώσει, όλοι γνωρίζουν την περιουσιακή μου κατάσταση. Θεωρώ, λοιπόν...

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ότι θα έπρεπε να συμβαίνει για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, ξέρετε, είναι αυτονόητο. Και νομίζω ότι μπορεί πολύ εύκολα να τελειώσει και αυτή η συζήτηση. Αλλά δεν νομίζω ότι θα επανερχόταν αυτή η συζήτηση με τόσο ένταση, αν δεν μας έλεγε ο κ. Κασσελάκης ότι αυτός «είναι ο μόνος έντιμος», ότι «έχει καθαρά χέρια», ότι «έχει αδιαμεσολάβητη σχέση», υπονοώντας ότι όλοι οι άλλοι μπορεί να έχουν και τη φωλιά τους λερωμένη. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι ταιριάζει σε έναν πολιτικό ο οποίος υποτίθεται ότι κομίζει το κάτι νέο. Εν πάση περιπτώσει…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Τον καινούργιο αέρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: 'Ακουσα ότι σήμερα… Βέβαια, το πώς θα καταθέσει…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Να αναμένουμε εκπλήξεις;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τώρα, το πώς θα καταθέσει κάποιος πόθεν έσχες -το οποίο θέλω να θυμίσω ότι είναι μια βαριά διαδικασία, αφορά όλα τα περιουσιακά στοιχεία, γίνεται γραπτώς στη Βουλή- μέσα από μία ομιλία στη Θεσσαλονίκη, εν πάση περιπτώσει, ίδωμεν.

ταματίνα Τσιμτσιλή: Μπορεί να το μοιράσει στους δημοσιογράφους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα το δούμε…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Μάλιστα. Θυμηθήκατε την προηγούμενη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος σε δυο-τρεις φάσεις της προεκλογικής περιόδου του τότε και του τώρα. Τσίπρας ή Κασσελάκης; Με ποιον υπήρχαν καλύτερες γέφυρες επικοινωνίας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο βασικός πολιτικός μας αντίπαλος από τότε που εκλέχθηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Δώσαμε σκληρές μάχες, οι πολίτες επέλεξαν εμένα για Πρωθυπουργό σε δύο αναμετρήσεις. Αλλά, από εκεί και πέρα, ο κ. Κασσελάκης είναι καινούργιος, θα δοκιμαστεί, όπως σας είπα, για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές.

Παρότι μπορεί να είναι πολύ διαφορετικοί υφολογικά, εγώ διακρίνω ένα κοινό νήμα το οποίο τους συνδέει. Δυστυχώς υπάρχει πολύ μεγάλη τοξικότητα και από τον κ. Κασσελάκη -την είχαμε δει και επί εποχές Αλέξη Τσίπρα- και υπάρχει, όπως σας είπα, μια πολύ μεγάλη έφεση και μια πολύ μεγάλη άνεση σε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

'Αρα, παρότι το περιτύλιγμα μπορεί να είναι διαφορετικό, εγώ βλέπω ένα νήμα το οποίο συνδέει τους δύο πολιτικούς και νομίζω ότι ειδικά ως προς τις ακοστολόγητες υποσχέσεις, αυτές πιστεύω ότι πια ανήκουν στο παρελθόν.

Θέλω να θυμίσω ότι πια έχουμε ψηφίσει έναν νόμο που υποχρεώνει τα κόμματα, ενόψει εθνικών εκλογών, να καταθέτουν τα προγράμματά τους και αυτά να κοστολογούνται από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. 'Αρα, στις επόμενες εθνικές εκλογές δεν θα υπάρχει συζήτηση…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: 'Αρα, να μην είναι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακριβώς, δεν θα υπάρχει συζήτηση για το πόσο στοιχίζει το πρόγραμμα του ενός ή του άλλου κόμματος, άμα είναι τόσα, είναι λιγότερα, είναι περισσότερα.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Αλλά για το αν είναι εφικτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα μας πουν, θα μας πει ένα ανεξάρτητο όργανο πόσο στοιχίζει το κάθε πρόγραμμα και, από εκεί και πέρα, οι πολίτες θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Μάλιστα. Μιας και αναφέραμε τον κ. Τσίπρα, που αποχώρησε, εσείς έχετε σκεφτεί τη δική σας αποχώρηση από τη θέση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας; Υπό ποιες συνθήκες και πότε θα θέλατε να γίνει; Αν μπορείτε εσείς να το οριοθετήσετε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, μόλις εκλέχθηκα Πρωθυπουργός για μια δεύτερη τετραετία. Δεν είναι κάτι το οποίο το σκέφτομαι να γίνει σύντομα, αλλά, ξέρετε, οι πολιτικοί αποχωρούν με δύο τρόπους από την εξουσία: είτε γιατί επιλέγει ο λαός να τους στείλει στην αντιπολίτευση ή στη συνταξιοδότηση είτε γιατί οι ίδιοι κρίνουν κάποια στιγμή ότι ο κύκλος τους έχει κλείσει.

Δεν είναι κάτι το οποίο με αφορά άμεσα, έχω τρία χρόνια ακόμα μπροστά μου, πιστεύω μιας γόνιμης πρωθυπουργικής θητείας, και θέλω κι εγώ να κριθώ στο τέλος της τετραετίας γι' αυτά τα οποία θα έχω πετύχει στη διάρκεια της δεύτερης πρωθυπουργικής μου θητείας.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Το λέω γιατί έγιναν πολλές συζητήσεις για την ανάληψη μιας ευρωπαϊκής θέσης, σημαντικής. Χθες, βέβαια, στην «Καθημερινή» νομίζω, το αρνηθήκατε κατηγορηματικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, να πω ότι είναι τιμητικό για έναν Έλληνα Πρωθυπουργό να συζητείται για μία σημαντική ευρωπαϊκή θέση. Δεν συμβαίνει συχνά. Να ξεκαθαρίσω, όμως, ότι τιμώ την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, και να μου προτεινόταν μια ευρωπαϊκή θέση, να την αποδεχόμουν. Είμαι εδώ για να υπηρετήσω τους Έλληνες πολίτες εκεί που με έταξαν με την ψήφο τους.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Μάλιστα. Πάμε τώρα σε ένα θέμα που συζητά όλη η ελληνική κοινωνία παρά τους μήνες που έχουν περάσει. Οι Έλληνες πολίτες θεωρούν ότι δεν έχει χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των Τεμπών. Εσείς από την άλλη μιλάτε για τη διαδικασία εντός των δικαστικών αιθουσών, για τους προφυλακισμένους και αναμένετε την εκδίκαση της υπόθεσης. Αν γυρνούσατε τον χρόνο πίσω, θα κάνατε κάτι διαφορετικά; Ενδεχομένως θα αποφασίζατε να μην συμπεριλάβετε τον κ. Καραμανλή στο ψηφοδέλτιό σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω μιλήσει πολλές φορές για το θέμα αυτό και κάθε φορά που θα ερωτώμαι, θα απαντώ. Γιατί ήταν μια εθνική τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους και πιστεύω ότι οφείλουμε, στη μνήμη των θυμάτων και στους συγγενείς τους, να εξασφαλίσουμε ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κάποια προχειρότητα στην όλη διαδικασία. Και νομίζω ότι είναι σωστό να πει κανείς ότι η Δικαιοσύνη αυτή τη φορά έχει κινηθεί με άλλους ρυθμούς.

Επειδή κατηγορούμαστε συχνά για συγκάλυψη, εγώ παραθέτω τα πραγματικά δεδομένα: Έχουμε 34 κατηγορούμενους, κάποιοι εκ των οποίων είναι προφυλακισμένοι. Η ελληνική πολιτεία έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διευκολύνει τη Δικαιοσύνη και την όλη διαδικασία της προανάκρισης, αλλά παρέχοντας και δυνατότητα να βρούμε τη σωστή αίθουσα για να γίνει η δίκη. Και πιστεύω ότι η δίκη θα ξεκινήσει σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ε, δεν μου φαίνεται και πολύ συγκάλυψη αυτό.

Από εκεί και πέρα, σε όσους πιστεύουν ότι υπάρχουν ποινικές πολιτικές ευθύνες, δεν έχουν παρά να έρθουν στη Βουλή, να τις στοιχειοθετήσουν και η Βουλή θα είναι πάντα έτοιμη να συζητήσει μια τέτοια πρόταση.

Το δικό μου χρέος ως Πρωθυπουργού είναι να αφήσω τη Δικαιοσύνη απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της. Σε καμία περίπτωση να μην μπω στον πειρασμό να εργαλειοποιήσω αυτή την υπόθεση.

Δυστυχώς, άλλα κόμματα το έχουν κάνει, και ξεδιάντροπα, θα έλεγα. Εργαλειοποίησαν τον πόνο των συγγενών. Εμείς θα μπορούσαμε πάρα πολύ εύκολα να το είχαμε κάνει στην τραγωδία του Ματιού. Δεν το κάναμε ποτέ. Και αυτό είναι ίσως κάτι το οποίο μας διαχωρίζει από αυτούς που επέλεξαν να κάνουν μια σπέκουλα πάνω στο ζήτημα των Τεμπών.

Και βέβαια, δικό μας χρέος επίσης είναι να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει ποτέ, ότι τα τρένα μας θα είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλή. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το τρένο είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο, ένα μέσο το οποίο εμπιστεύονταν οι Έλληνες πολίτες. Κλονίστηκε αυτή η εμπιστοσύνη τους και πρέπει να την ξανακερδίσουμε.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Έχετε δίκιο. Δεν μου απαντήσατε, ωστόσο, στο πολιτικό κόστος του να αποφασίσετε να συμπεριλάβετε τον κ. Καραμανλή στο ψηφοδέλτιό σας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή ήταν μια απόφαση η οποία ελήφθη και για την οποία στο κάτω-κάτω, σε έναν βαθμό, απεφάνθησαν και οι ίδιοι οι πολίτες της εκλογικής του περιφέρειας.

Από εκεί και πέρα, θα το ξαναπώ: αν κάποιος έχει να προσάψει οτιδήποτε σε οποιονδήποτε πολιτικό που πιστεύει ότι μπορεί να εμπλέκεται σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, δεν έχει παρά να φέρει το θέμα στη Βουλή και η Βουλή έχει υποχρέωση -και θα το κάνει- να το συζητήσει.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Σε ένα από τα επτά ερωτήματα που σας έθεσε ο κ. Κασσελάκης και δεν απαντήσατε και μάλιστα σας κατηγόρησε ότι δεν είχατε διαβάσει την ανάρτησή του, έλεγε: «έγινε κάποια σύσκεψη παρουσία του Πρωθυπουργού και απουσία εισαγγελέα για να αποφασιστεί το μπάζωμα;».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, είμαστε σοβαροί; Είμαστε σοβαροί; Ας σταματήσουν επιτέλους αυτή την κουβέντα. Είναι βαθιά προσβλητικό αυτό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή. Δηλαδή, εμείς, εκείνη την ώρα που είχαμε να διαχειριστούμε νεκρούς, έπρεπε να ανασύρουμε τους νεκρούς από τα συντρίμμια, το μέλημά μας ήταν η συγκάλυψη; Είναι ντροπή αυτοί που τα λένε αυτά και, λυπάμαι που θα το πω, είναι και ντροπή που αναπαράγεται και διαρκώς αυτή η συζήτηση στον δημόσιο διάλογο.

Ό,τι απόφαση πάρθηκε εκείνη τη στιγμή ήταν αμιγώς επιχειρησιακή και λυπάμαι πραγματικά, λυπάμαι πραγματικά, δείχνει απελπισία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να επανέρχονται στο ζήτημα αυτό μία βδομάδα πριν τις εκλογές. Δηλαδή, αυτό είναι το θέμα των επόμενων ευρωεκλογών; Η εργαλειοποίηση των Τεμπών ή του πόνου των συγγενών;

Ξέρετε, δεν έχει κανείς δικαίωμα προνομιακής σχέσης με τους συγγενείς και τον πόνο τους. Και εγώ μιλάω συχνά με συγγενείς και με συναντούν πολύ μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Και εξηγώ, τους λέω την άποψή μου, την αλήθεια όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ. Και από εκεί και πέρα, οι ίδιοι θα κρίνουν αν είμαι πιστευτός ή όχι.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Γνωρίζω ότι μιλήσατε και με τον κ. Πλακιά, τον πατέρα των δίδυμων κοριτσιών, σωστά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι μια φορά. Αλλά δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Μάλιστα. Λοιπόν, αλλάζω θέμα και είμαι σίγουρη ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες περιμένουν τις δικαστικές αποφάσεις και άπλετο φως.

Πάμε λίγο σε ένα καλό νέο, μιας και η κοινωνική ατζέντα, το θέμα της ακρίβειας και το πώς θα επιβιώσει ο Έλληνας πολίτης απασχολεί το κάθε σπίτι. Χθες κάνατε μία ανακοίνωση, διευρύνατε το πρόγραμμα «Σπίτι μου»…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλουμε να το διευρύνουμε.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Θέλετε, αλλά νομίζω ότι στα χαρτιά είναι έτοιμη αυτή η διεύρυνση και θα αφορά και ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απομένει μία οριστικοποίηση διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αξιοποιήσουμε κάποιους από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν στα δάνεια τα οποία μπορούμε να πάρουμε ως χώρα, για να διευρύνουμε το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο, όπως ξέρουν και οι τηλεθεατές σας, ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο. Να διευρύνουμε και την περίμετρο, να το επεκτείνουμε και σε ζευγάρια τα οποία είναι στις ηλικίες μεταξύ 40 και 50.

Πιστεύω ότι πολύ σύντομα ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, ο κ. Παπαθανάσης, θα μπορεί να κάνει κάποιες συγκεκριμένες εξαγγελίες ώστε να τρέξουμε ένα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου» μετά τις εκλογές.

Αλλά θα έλεγα ότι δεν είναι η μόνη παρέμβαση που έχουμε κάνει για τα ζητήματα της στέγης. Ξέρουμε πολύ καλά ότι αν κάποιος σήμερα είναι στο ενοίκιο, έχει δυσκολία, διότι η άλλη όψη της οικονομικής ανάπτυξης είναι η αύξηση των ενοικίων. Το ότι αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων είναι καλό για τους ιδιοκτήτες, είναι προβληματικό για τους ενοικιαστές.

Εκτός από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχουμε και άλλα προγράμματα. Το «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω», είναι προγράμματα τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να έχουν ένα σπίτι το οποίο είναι κλειστό -και δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο να το ανακαινίσουν όσο τα ενοίκια είναι χαμηλά-, τώρα με μία βοήθεια από το κράτος να τα ξαναφτιάξουν, να τα βάλουν στην αγορά κατοικίας.

Έχουμε κάνει ήδη παρεμβάσεις, όπως ξέρετε, για το Airbnb, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται όσοι βλέπουν το Airbnb ως μία επιχειρηματική δραστηριότητα με τους ίδιους όρους που αντιμετωπίζεται κάποιος ο οποίος έχει ένα μικρό ξενοδοχείο.

Και βέβαια, προγράμματα Κοινωνικής Αντιπαροχής, πώς θα αξιοποιήσουμε γη την οποία διαθέτει το Δημόσιο για να χτίσουμε κατοικίες, ένα μέρος των οποίων θα μισθωθεί σε συμπολίτες μας με ένα χαμηλότερο ενοίκιο.

Και τα θέματα της φοιτητικής στέγης με απασχολούν ιδιαίτερα. Πέντε συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών για 8.000 φοιτητές.

Θέλω, επίσης, να κάνω και μια φιλόδοξη παρέμβαση για να ξαναφτιάξουμε υφιστάμενες φοιτητικές εστίες, κάποιες εκ των οποίων, όπως ξέρετε, ειδικά οι φοιτητικές εστίες στην Αθήνα, στο ΕΚΠΑ και στο Πολυτεχνείο, είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Αναζητούμε τον σωστό τρόπο έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε μια τολμηρή παρέμβαση για τη φοιτητική στέγη.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Μακάρι, γιατί είμαστε και εν μέσω πανελλαδικών, οπότε μας δίνετε έναν ωραίο στόχο και ένα ωραίο κίνητρο.

Εγώ να ρωτήσω κάτι; Ποιος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Είναι ο χαλαρός τύπος των social media που θα βάλει και το περίεργο καπέλο και δεν τον νοιάζει τι θα πουν; Που θα δείξει και την αγάπη του στα ζώα, που θα κάνει πλάκα με την «ταμπέλα» του αν έχει γκαντεμιά ή όχι αυτό που θα πει, και αν θα φέρει γούρι ή όχι;

Ποιος είστε; Αυτός ο τύπος που έχει χιούμορ ή ο πολύ σοβαρός πολιτικός άντρας με το αποστειρωμένο προφίλ ενός Πρωθυπουργού;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί δεν μπορώ να είμαι και τα δύο; Η δουλειά είναι σοβαρή, το αντιλαμβάνεστε, απαιτεί υπευθυνότητα, επαγγελματισμό και σοβαρότητα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι όταν βγάζω το πρωθυπουργικό κουστούμι, δεν μπορώ να είμαι πιο χαλαρός, να κάνω χιούμορ ή να κάνω χιούμορ και στο γραφείο, εκείνες τις λίγες στιγμές που είμαστε πιο χαλαροί.

Πιστεύω πολύ στο να χτίζει κανείς δημιουργικές ομάδες και να μπορεί να φέρνει διαφορετικές απόψεις γύρω από το ίδιο τραπέζι. Και εκεί το να μπορεί να έχει κανείς χιούμορ, να κάνει κανείς την πλάκα του, νομίζω ότι διευκολύνει τους άλλους ώστε να μην σε κρατάνε σε μία τέτοια απόσταση ώστε να θεωρούν ότι δεν μπορούν να σου πουν πραγματικά τη γνώμη τους. Γιατί το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορεί να γίνει σε έναν πολιτικό είναι να καθόμαστε όλοι γύρω από ένα τραπέζι, να μιλάω εγώ και να λένε όλοι «μπράβο, τι ωραία που τα είπε».

Όταν χαλαρώνουν τα πράγματα, πέραν του ότι η δουλειά μας γίνεται πιο ευχάριστη, γιατί θέλουμε να περνάμε καλά, όσο γίνεται, σε ένα περιβάλλον μεγάλης πίεσης, νομίζω ότι αυτό διευκολύνει κιόλας να μας βλέπουν οι συνεργάτες μας ως κάποιους ανθρώπους στους οποίους μπορούν εύκολα να ανοιχτούν.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Σωστό, πιο ανθρώπινα, να μην έχετε αυλοκόλακες που σας λένε μόνο τα καλά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διότι κόλακες θα υπάρχουν και η κολακεία θα υπάρχει πάντα.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Για το καπέλο, ας πούμε, σας είπε κανείς «γιατί το βάλατε;».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εντάξει, νομίζω ότι το ΤikΤok μου επέτρεψε…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Η Κύρα μού λέει «μόνος του το έβαλε».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι συνεργάτες μου ξέρουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς που κάνω στο ΤikΤok είναι δικής μου έμπνευσης. Αντίθετα, μερικές φορές θέλω να είμαι και λίγο πιο προχωρημένος και μου «κόβουνε» κάποιες ιδέες.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Αλήθεια;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά το καταλαβαίνω, καταλαβαίνω το γιατί. Απλά επί 20 χρόνια αντιμετώπιζα το εξής παράδοξο: συναντούσα πολλούς συμπολίτες μας στον δρόμο και μου έλεγαν «μα είσαι διαφορετικός από κοντά από ό,τι στην τηλεόραση». Προσπαθούσα να τους εξηγήσω, «στην τηλεόραση φοράς το κοστούμι σου, είσαι στη Βουλή…»

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Έχεις έναν πιο ξύλινο λόγο γιατί αυτά τα θέματα πραγματεύεσαι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, έχεις έναν, θα έλεγα, πιο τεχνοκρατικό λόγο. Το ΤikΤok μού έδωσε τη δυνατότητα να δείξω, όχι μια άλλη πλευρά του χαρακτήρα μου, να δείξω πώς είμαι πραγματικά όταν μπορώ να φεύγω από τις αρμοδιότητες και τον ρόλο του Πρωθυπουργού. Το βρήκα πολύ δημιουργικό και ενδιαφέρον και το αγκάλιασα με πολύ κέφι.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Έτσι, και πια όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ΤikΤok. Όταν είδα και τον κ. Κουτσούμπα να κάνει ΤikΤok, εγώ ας πούμε δεν έχω ενεργό ΤikΤok, και λέω, έχω μείνει πίσω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποτέ δεν είναι αργά.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Θα έρθω για ιδιαίτερα μαθήματα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποτέ δεν είναι αργά, αλλά σήμερα είναι το ΤikΤok, αύριο μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό, έτσι δεν είναι;

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ναι, σωστό. Ευχηθήκατε και στις δύο ομάδες καλή επιτυχία, πέσατε μέσα και στις προβλέψεις σας και αυτοσαρκαστήκατε με όλη αυτή την ταμπέλα της γκαντεμιάς, που κάποιοι σας έχουν προσάψει. Γιατί δεν πήγατε στον τελικό του Ολυμπιακού, που είστε φανατικός;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επέλεξα να κάτσω να τον δω στην τηλεόρασή μου. Δεν πήγα σε κανένα ματς. Μερικές φορές έχουμε και τα γούρια μας, έτσι δεν είναι; Κι εμείς έχουμε τα γούρια μας, οπότε…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Απλά πήγε ο κ. Ανδρουλάκης που είναι Παναθηναϊκός, που είναι ο γιος του Ολυμπιακός, πήγε ο κ. Κασσελάκης…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επέλεξα να κάνω το ίδιο που έκανα σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια: να μην αλλάξω τις συνήθειές μου. Το ίδιο έκανα και στον τελικό του μπάσκετ. Είναι μεγάλη επιτυχία να έχουμε δύο ελληνικές ομάδες στην κορυφή της Ευρώπης στα δύο δημοφιλέστερα σπορ: ο Ολυμπιακός σε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο, ο Παναθηναϊκός κάτοχος της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ.

Εγώ χαίρομαι προφανώς ως φίλαθλος, αλλά χαίρομαι και ως Πρωθυπουργός, διότι αφενός καταφέραμε και διοργανώσαμε έναν τελικό στην Αθήνα όπου δεν άνοιξε ρουθούνι. Και νομίζω ότι οι φίλαθλοι οι οποίοι πήγαν είδαν άψογη οργάνωση. Πήγαν εύκολα, έφυγαν εύκολα.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Πανηγύρισαν χωρίς να δημιουργηθούν ευτράπελα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πανηγύρισαν. Νομίζω ότι μέχρι και οι ηττημένοι ήρθαν, έφυγαν, χωρίς παρατράγουδα. Αλλά θέλω να θυμίσω ότι τον Δεκέμβριο πήραμε πολύ δύσκολες αποφάσεις για το ποδόσφαιρο. Κλείσαμε τα γήπεδα και είπαμε «ως εδώ», μετά τη δολοφονία του αστυνομικού, του Γιώργου Λυγγερίδη. Και τα γήπεδα ξανάνοιξαν με άλλες συνθήκες, με κάμερες, σε πολύ καλύτερο κλίμα. Είχαμε πολύ ανταγωνιστικά playoff, το πρωτάθλημα κρίθηκε στην τελευταία αγωνιστική, πάλι δεν άνοιξε ρουθούνι.

Λέμε για την Ευρώπη, αυτό είναι Ευρώπη. Γιατί λέμε, μερικές φορές «πώς θα γίνουμε Ευρώπη»; Και τι σημαίνει τελικά να γίνουμε Ευρώπη, για να ξανασυνδέσω τη συζήτησή μας με τις ευρωεκλογές; Αυτό σημαίνει να γίνουμε Ευρώπη παντού, και στο ποδόσφαιρο. Να μπορείς να πηγαίνεις στο γήπεδο με τα παιδιά σου και να μην αισθάνεσαι ότι μπορεί να κινδυνεύσεις καθ' οιονδήποτε τρόπο.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Θα το επιβεβαιώσω, γιατί έτυχε και πήγα και εγώ με την οικογένειά μου και το γιο μου, που είναι έξι χρονών, στο γήπεδο και δεν αισθάνθηκα καμία ανασφάλεια.

Θέλω να μου πείτε, γιατί χθες έπιασα, προς το τέλος της διακαναλικής σας συνέντευξης, την πρόθεσή σας, μια πρόθεση που έχετε -που από ό,τι κατάλαβα ακόμα είναι στα χαρτιά- να ηγηθείτε κάποιων πρωτοβουλιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να ελεγχθούν λίγο τα social media και οι πλατφόρμες, γιατί υπάρχουν δυστυχώς φαινόμενα εθισμού στα μικρά παιδιά. Έχουμε τα φαινόμενα bullying. Θέλω να μου πείτε τι εννοείτε, γιατί είναι το κοινό μας…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι που το εντοπίσατε, δεν το εντόπισαν πολλοί, ίσως γιατί έχετε μικρά παιδιά.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Λοιπόν, είναι μια «Happy Day» παρέα με τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίον ευχαριστώ θερμά που είναι μαζί μας.

Και πραγματικά θέλω να πω ότι δεν μου ζητήθηκε να μη ρωτήσω το οτιδήποτε και αυτό είναι κάτι που θέλω να το αναδείξω. Με άφησε να ρωτήσω ό,τι πιο χαλαρό, ό,τι πιο lifestyle, ό,τι μου έρχεται στο μυαλό, πολιτικές ερωτήσεις σε όλους τους τομείς και σε όλες τις κατηγορίες.

Λοιπόν, πάμε όμως, γιατί αφήσαμε μία εκκρεμότητα πριν το διάλειμμα. Είπαμε, κ. Μητσοτάκη, ότι χθες, στη διακαναλική συνέντευξη που παραχωρήσατε στους συναδέλφους, αφήσατε να εννοηθεί ότι σκοπεύετε να ηγηθείτε κάποιων πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να ελεγχθούν οι πλατφόρμες των social media, γιατί οι ψυχολόγοι και οι άνθρωποι που γνωρίζουν θεωρούν ότι ο εθισμός στα social και σε αυτές τις πλατφόρμες τροφοδοτεί τα φαινόμενα bullying.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και όχι μόνο. Τροφοδοτούν την κατάθλιψη, πολλά θέματα ψυχικής υγείας στα παιδιά και στους εφήβους μας. Και αυτή τη στιγμή όποιος έχει παιδιά γνωρίζει ότι το μοντέλο λειτουργίας των πλατφορμών αυτών είναι να κρατήσουν τα παιδιά μας και τους εφήβους μας online και χρήστες της πλατφόρμας την οποία έχουν επιλέξει για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Υπάρχει διαδικτυακός εθισμός. Μας το λένε οι επιστήμονες με πολύ ξεκάθαρο τρόπο και αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων μας -νομίζω το ξέρετε και εσείς, ως μητέρα, τα δικά μου παιδιά είναι πιο μεγάλα. Οφείλουμε να κάνουμε κάτι για αυτό.

Η Ευρώπη βρέθηκε ήδη στην πρώτη γραμμή των ζητημάτων ρύθμισης της τεχνολογίας. Θέλω να θυμίσω ότι το γνωστό σε όλους μας GDPR είναι ευρωπαϊκός κανονισμός. Να ακόμα μια υπενθύμιση γιατί αυτά που γίνονται στην Ευρώπη μας αφορούν.

Και πιστεύω ότι το επόμενο βήμα, το οποίο αφορά και τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, θα συμπεριλάβει σίγουρα και ρυθμιστικές πρωτοβουλίες έτσι ώστε να μειώσουμε την επίπτωση του διαδικτυακού εθισμού στα παιδιά και στους εφήβους, γιατί είναι ένα πραγματικό πρόβλημα.

Δεν γνωρίζουμε την έκτασή του ακόμα. Φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή κάνουμε ένα τεράστιο πείραμα με τα παιδιά μας και τους εφήβους. Αλλά εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να μείνω σιωπηλός για ένα πρόβλημα το οποίο σίγουρα αφορά όλο τον κόσμο αλλά σίγουρα αφορά την Ευρώπη. Και η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα κανονιστικά να…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Άρα, να ρωτήσω κάτι για να το καταλάβω στην πράξη: θα μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τα φίλτρα με τα οποία θα περνάνε κάποια βίντεο, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών μας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολλά πράγματα θα μπορούμε να κάνουμε, πέραν αυτού που λέμε «τον έλεγχο του περιεχομένου από τις πλατφόρμες». Να δώσω ένα απλό παράδειγμα: οι πλατφόρμες μάς σερβίρουν συνέχεια υλικό το οποίο πιστεύουν ότι θέλουμε να δούμε. Υπάρχει τρόπος αυτό να περιοριστεί από την ίδια την πλατφόρμα. Να ξεκινάς κάθε φορά μια αναζήτηση από το μηδέν, να μην σου βγαίνει συνέχεια σχετικό υλικό και να μένεις καθηλωμένος στην οθόνη του κινητού.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι παρέμβασης, χωρίς να στερήσουμε από τα παιδιά και από τους εφήβους μας τη δυνατότητα της διαδικτυακής επικοινωνίας. Δεν πάμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν -αυτό δεν μπορεί να γίνει-, πάμε όμως να αναγνωρίσουμε ένα πραγματικό πρόβλημα το οποίο αρχίζει και έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Εγώ προσωπικά θα ήθελα να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί το βλέπω το πρόβλημα μπροστά μου. Συνομιλώ με πολλούς γονείς, συνομιλώ και με παιδιά.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Κάτι αντίστοιχο γίνεται και στην Αμερική;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πλατφόρμες είναι ως επί το πλείστον αμερικανικές. Άρα, στην Αμερική δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο... Υπάρχει και εκεί μια μεγάλη πίεση που επισημαίνει τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Αλλά πιστεύω ότι η Ευρώπη θα είναι στην πρώτη γραμμή, όπως η Ευρώπη ήταν στην πρώτη γραμμή για το GDPR και για το AI Αct, που αφορά ζητήματα ρύθμισης και του χώρου της τεχνητής νοημοσύνης.

Διότι, πια, πρέπει να γνωρίζουν και οι τηλεθεατές μας ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτιάξει κάποιος ένα βίντεο δικό σας ή δικό μου στο οποίο μπορεί να κάνετε ή να λέτε οτιδήποτε. Και μέχρι να εξηγήσετε εσείς ή εγώ ότι το βίντεο αυτό είναι ψεύτικο και είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης, η ζημιά στη φήμη σας, στο κύρος σας ή στο δικό μου μπορεί να έχει ήδη γίνει.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ποιο είναι το χειρότερο fake news που έχει γραφτεί για εσάς και η ζημιά έγινε πριν προλάβετε να το διαψεύσετε, γιατί πολύ απλά δεν ίσχυε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω ακούσει τόσα πολλά που…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Κάτι που σας ενόχλησε, σας πείραξε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, νομίζω ότι αυτό το οποίο με ενόχλησε περισσότερο από όλα ήταν η συστηματική επίθεση στη σύζυγό μου, η οποία ήταν απολύτως ενορχηστρωμένη, εκδηλώθηκε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Η σύζυγός μου -εγώ δεν το έχω κάνει ποτέ- έχει μηνύσει και βουλευτές της αντιπολίτευσης που επιμένουν στην ίδια λασπολογία. Ξέρετε, εμείς…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Την υποστηρίξατε σε αυτή την απόφαση; Γιατί είναι μία γενναία απόφαση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απόλυτα. Όχι μόνο αυτό. Της είπα ότι θα πάω και μάρτυρας στο δικαστήριο για να την υποστηρίξω.

Ξέρετε, εμείς έχουμε και τα καλά της δουλειάς… Έχουμε τα στραβά, τα δύσκολα, έχουμε και τα καλά. Η οικογένεια που είναι από πίσω και βάζει πλάτη δεν έχει το glamour ή την ικανοποίηση ότι μπορεί να αλλάζει τις ζωές κάποιων προς το καλύτερο. Είναι πάρα πολύ άδικο, ανέντιμο, πρόστυχο, θα έλεγα, να κυνηγάς οικογένειες ειδικά, πόσω μάλλον γυναίκες. Και παιδιά, γιατί έχουν ακούσει και τα παιδιά μου πολλά.

Λυπάμαι που, δυστυχώς, αυτή η συζήτηση συνεχίζεται ακάθεκτη και από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε αυτό. Δηλαδή αυτό το οποίο αποκαλούμε «πολακισμός», ως μία αφόρητη έφεση στην τοξικότητα με fake news, με κατηγορίες ανυπόστατες, με μισογυνισμό, έντονο μισογυνισμό, δυστυχώς συνεχίζεται ακάθεκτος και από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Θα περίμενα ότι με έναν καινούργιο αρχηγό θα είχαν αλλάξει συνήθειες, αλλά φαίνεται ότι το χούι δεν βγαίνει εύκολα.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Η Μαρέβα, η σύζυγός σας, λυγίζει ποτέ σε αυτές τις επιθέσεις ή έβαλε και έθεσε την κόκκινη γραμμή της και είπε «φτάνει, ως εδώ».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Περάσαμε δύσκολα, πολύ δύσκολα. Και είχε επιπτώσεις και στην ίδια. Είναι σκληρή γυναίκα η Μαρέβα, αλλά όλοι οι άνθρωποι έχουν τις αντοχές τους. Μία πολύ επιτυχημένη επαγγελματίας, έχει κερδίσει χρήματα, προέρχεται από μία πολύ ευκατάστατη οικογένεια. Δεν έχει να απολογηθεί για κάτι.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ναι, είναι μία αυθύπαρκτη προσωπικότητα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Μαρέβα έβαλε την καριέρα της σε δεύτερη γραμμή, γιατί ακριβώς καταλάβαινε ότι ορισμένα πράγματα τα οποία έκανε επαγγελματικά, δεν θα μπορούσε να τα κάνει. 'Αλλαξε καριέρα. Βρήκε μία καινούργια επαγγελματική διαδρομή για να κάνει κάτι το οποίο ήταν απολύτως σίγουρη η ίδια ότι δεν θα μου δημιουργούσε εμένα ποτέ πρόβλημα. Ε, όχι και να κατηγορείται και να την «πυροβολούν] με αυτόν τον τρόπο.

Αυτό δεν είναι κάτι τωρινό. Είναι κάτι το οποίο έγινε, όπως σας είπα, συστηματικά από το 2016 και δυστυχώς συνεχίζεται και τώρα με αμείωτη ένταση.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Τι κάνετε οι δυο σας για να χαλαρώσετε; Δηλαδή, σαν ζευγάρι, τι είναι αυτό που σας ευχαριστεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι τίποτα το ιδιαίτερα διαφορετικό από ό,τι θα έκανε, νομίζω, οποιοδήποτε ζευγάρι. Καταρχάς, μας αρέσει να βγαίνουμε οι δυο μας να φάμε, ήσυχα.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Τα καταφέρνετε; Δεν έρχονται όλοι να σας μιλήσουν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έρχονται αρκετοί και είναι καλό αυτό. Προτιμώ να έρχονται να μου μιλάνε, παρά να με αγνοούν.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Όχι, εννοώ, αυτό το «double date» δεν είναι και τόσο εφικτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακούστε, δεν υπάρχει…. Για εμάς, αναγνωρίζουμε ότι από τη στιγμή που θα βγούμε από το σπίτι μας, δεν υπάρχει πια διάκριση μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής ζωής.

Όταν θα πάω σε ένα εστιατόριο και κάποιος θα έρθει είτε να φωτογραφηθεί μαζί μου είτε να μου πει κάτι, να εκφράσει ένα παράπονο, οφείλω να τον ακούσω. Είναι μέρος...

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Αν το κάνει επιθετικά, θα σας ενοχλήσει; Δηλαδή, αν έρθει με επιθετικό τρόπο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν γίνεται συνήθως έτσι. Ο κόσμος είναι ευγενής και ο κόσμος που έρχεται να μου μιλήσει και να εκφράσει παράπονο το κάνει κατά κανόνα με πολύ κόσμιο τρόπο. Έχω μια υποχρέωση να τους ακούσω και να είμαι παρών εκείνη τη στιγμή, διότι θα είναι η μόνη τους ευκαιρία, ενδεχομένως, να πουν μια κουβέντα στον πρωθυπουργό.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Αν σας φλερτάρουν, θα νιώσετε περίεργα; Είχα δει κάποια στιγμή ένα ενσταντανέ, σας έλεγε μια κυρία, «είστε κούκλος».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, τα αντιμετωπίζω με το απαραίτητο χιούμορ, και εγώ και η Μαρέβα. Νομίζω ότι χρειάζεται αυτό, αλλά από εκεί και πέρα μας αρέσει να καθόμαστε και σπίτι.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Κάνετε και πολλές αθλητικές δραστηριότητες παρέα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, κάνουμε και ποδήλατο μαζί. Παίζουμε και…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Της αρέσει ή το κάνει για να σας συνοδεύσει; Είναι εξίσου αθλητική;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, της αρέσει πολύ. Ναι, και περπατάμε μαζί και παίζουμε τένις μαζί. Μας αρέσει και στους δύο πολύ το βουνό. Νομίζω ότι για να αντέξει μία σχέση…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Για τι θα τσακωθείτε; Για έναν ανούσιο λόγο της καθημερινότητας, ενδεχομένως;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολλές φορές για μικρά πράγματα. Όπως οποιοδήποτε ζευγάρι, έχουμε κι εμείς τους καβγάδες μας.

Και νομίζω ότι η Μαρέβα πολλές φορές είναι η φωνή που με κρατάει γειωμένο. Μου ασκεί συχνά αυστηρή κριτική. Μερικές φορές επειδή δεν είμαι και ο άνθρωπος, προσπαθώ αλλά δεν είμαι ο άνθρωπος που πάντα παίρνω την κριτική πάρα πολύ καλά, μπορεί μερικές φορές να είμαι λίγο ευέξαπτος, αλλά πάντα ακούω αυτό το οποίο έχει να πει.

Αλλά νομίζω ότι για να μπορέσει ένα ζευγάρι να κρατήσει τη σχέση του… Και εμείς έχουμε περάσει από 40 κύματα, δεν το κρύψαμε και ποτέ.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Μάλιστα, πέντε χρόνια πριν που είχαμε κάνει αυτή τη συνέντευξη, είχατε μιλήσει για πρώτη φορά ανοιχτά γι' αυτό το διάστημα, που μείνατε χώρια και πολύ συχνά…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά, να χτυπήσω ξύλο, είμαστε πάρα πολύ καλά. Χαιρόμαστε τα παιδιά μας που μεγαλώνουν και προχωρούν στη ζωή τους. Κοιτάμε πάντα μπροστά, το μέλλον, με αισιοδοξία. Περνάμε ωραία, καλά μαζί, χαιρόμαστε ο ένας τον άλλον, γελάμε πολύ μαζί και απολαμβάνουμε την παρέα ο ένας του άλλου.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Εγώ αυτό που θέλω να πω για την Πρώτη Κυρία είναι ότι είναι μία γυναίκα που δεν είναι δυσπρόσιτη και απροσπέλαστη. Δηλαδή, ξέρω περιπτώσεις που έχει τύχει κάποιος να χρειαστεί να τη βρει, είναι μια γυναίκα που θα απαντήσει στο κινητό της, στο μήνυμα, και αυτό κάτι λέει και για το χαρακτήρα της.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, και με τον τρόπο της θα φροντίσει πάντα να βοηθήσει, χωρίς ποτέ να διεκδικήσει οποιαδήποτε προβολή.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Με τα παιδιά σας θα μιλήσετε για τα προσωπικά τους; Θα εκφράσετε άποψη; «Δεν μου αρέσει αυτός για σένα, αυτή η κοπέλα»;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εννοείται, φυσικά. Έχουμε πολύ άνετη σχέση με τα παιδιά και μιλάμε προφανώς και για τα προσωπικά τους και για τα οικογενειακά και για τα πολιτικά. Τίποτα δεν μας δίνει μεγαλύτερη χαρά από το να είμαστε οι πέντε μας.

Δεν τα καταφέρνουμε πολύ συχνά, γιατί και τα τρία παιδιά μου αυτή τη στιγμή είναι στο εξωτερικό, και τώρα το καλοκαίρι. Σπουδάζουν στο εξωτερικό, τώρα δουλεύουν και τα τρία στο εξωτερικό. Τα δύο έχουν ήδη ψηφίσει με επιστολική ψήφο από το εξωτερικό, όπως πολλοί άλλοι. Θυμίζω ότι σήμερα λήγει η προθεσμία. Όποιος, λοιπόν, θέλει να ψηφίσει…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Έπρεπε να είχαμε υποβάλλει, όμως, τα χαρτιά μας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εννοείται. Όποιος έχει πάρει φάκελο, όμως, σήμερα πρέπει να τον επιστρέψει εντός Ελλάδας. Για εκτός Ελλάδας έχει ήδη παρέλθει η προθεσμία.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Το λέω γιατί κάποιοι, με τους 40 βαθμούς που θα έχουμε την άλλη Κυριακή, σου λέει «προλαβαίνω να ψηφίσω επιστολικά;». Έπρεπε να είχαν προνοήσει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, θα έπρεπε να το είχαν σκεφτεί. Αλλά να κάνω κι εγώ μια έκκληση για συμμετοχή. Μιλήσαμε λίγο στην αρχή της εκπομπής για τη σημασία των ευρωεκλογών, για τις σημαντικές αποφάσεις που θα παρθούν στην Ευρώπη.

Καταλαβαίνω, περάσαμε από πολλές εκλογές, οι πολίτες είναι κουρασμένοι. Είναι όμως πολύ σημαντικό να έχουμε μεγάλη συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές ή τουλάχιστον μεγαλύτερη απ' αυτό που κάποιοι προσδοκούν. Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθούν και οι φωνές εκείνες που ξέρουν να διεκδικούν στην Ευρώπη την επόμενη μέρα αυτά τα οποία είναι καλά και χρήσιμα για την πατρίδα μας.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Σωστό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς έχουμε αποδείξει πέντε χρόνια ότι μπορούμε να ξαναχτίσουμε το κύρος της χώρας στην Ευρώπη. Η φωνή της Ελλάδας μετράει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει μεγάλη σημασία σε αυτό να προστεθεί και μία ομάδα ευρωβουλευτών που να ξέρει, να μπορεί να διεκδικεί, και να γνωρίζει επίσης πώς δουλεύουν οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Θέλω να πούμε, επειδή είναι το κοινό μας αυτό και δεν θέλω να το ξεχάσουμε, διευρύνθηκε με έναν σημαντικό τρόπο η ομάδα των νέων γυναικών που μπορούν να διεκδικήσουν το επίδομα μητρότητας, και ηλικιακά και κατ' επάγγελμα. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το περιμένουμε, να δούμε και περισσότερες γυναίκες να απολαμβάνουν το επίδομα μητρότητας; Γιατί το δημογραφικό είναι ένα τεράστιο θέμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, πια κάναμε την εξίσωση -είχαμε κάποιες δυσκολίες με την πλατφόρμα, αλλά το θέμα λύθηκε-, ελεύθερες επαγγελματίες, αγρότισσες, οι οποίες δεν έπαιρναν επίδομα μητρότητας, τώρα δικαιούνται εννιά μήνες τον κατώτατο μισθό. Είναι μια σημαντική ανακούφιση, δεν είναι η μόνη, όμως.

Στηρίζουμε τη μητρότητα και την οικογένεια. Επίδομα γέννας. Εμείς το κάναμε και το πήγαμε μάλιστα από τα 2.000 στα 2.400 ευρώ και αυξανόμενο, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Αύξηση του αφορολόγητου. Μεγαλύτερες αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους που έχουν παιδιά. Περισσότερα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ολοήμερο σχολείο σε περισσότερα δημοτικά σχολεία, γιατί πρέπει οι εργαζόμενες μητέρες και οι οικογένειες να γνωρίζουν ότι μπορούν κάπου να αφήσουν το παιδί τους, αλλά όχι σε ένα «πάρκινγκ παιδιών».

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Σωστά. Και βλέπουμε και πολλές εταιρείες ιδιωτικές που με κάποιο τρόπο και αυτές προσπαθούν να τονώσουν…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να το πω αυτό, έχουμε δει ιδιωτικές πρωτοβουλίες, μία τράπεζα είδα ότι ανακοίνωσε ένα πολύ…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Και εδώ στον όμιλό μας είναι οι εταιρείες, το έχουμε αναφέρει στη στήλη του Βερύκιου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σημαντικό, εσείς το κάνατε. Και ακριβώς θέλουμε να δώσουμε και παραπάνω κίνητρα στις ιδιωτικές εταιρείες να κάνουν κινήσεις στήριξης των οικογενειών που θα επιλέξουν να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.

Έχουμε μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα. Το δημογραφικό αφορά και τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ γιατί σχεδόν 100.000 συμπολίτες μας, άντρες και γυναίκες συνταξιούχοι, επέλεξαν να γραφτούν στην πλατφόρμα και αυτή τη στιγμή να μπορούν να έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους. Διότι, παλιά, 30% μείον. Είτε δεν το έκαναν, είτε το έκαναν μαύρα.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ήρθε η ώρα να σηκωθούμε, ε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να φύγω. Είχα τόσα ενδιαφέροντα πράγματα να πω αλλά…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Μου δώσατε λίγο χρόνο, μπορούσα να έχω άλλο τόσο και να κάνω πολύ ωραία ερωτήματα και να κάνουμε αυτή την κουβέντα. Σας ευχαριστώ θερμά, καλή επιτυχία, καλή δύναμη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας εδώ. Καλή συνέχεια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γεια σας.