Η Παναγία παρακολουθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του να συμπληρώνει το παζλ της διακυβέρνησης. Μιλάμε φυσικά για την «Παναγία με το θείο βρέφος» του Κωνσταντίνου Παρθένη. Ο πίνακας συνδυάζει την ορθόδοξη θεοσέβεια με το κίνημα αρ νουβό, εξ ου και η ρέουσα μορφή της Παναγίας και του θείου βρέφους. «Η Παναγία σε μοντέρνα εκδοχή», παρατηρεί ο πρωθυπουργός. «Iσως αυτός ο πίνακας να λέει από μόνος του την ιστορία της νεότερης Ελλάδος». Oπως επίσης μπορεί να λέει και την ιστορία της νεότερης Νέας Δημοκρατίας. Της Ν.Δ. που συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο, τη Δεξιά με το Κέντρο, το gov.gr με τον φράχτη στον Eβρο, την επενδυτική βαθμίδα με τα μη κρατικά ΑΕΙ. Πράγματι, ο πίνακας αυτός μπορεί να λέει πολλά. Τι λέει όμως για τον ίδιο; Επιζητεί την ευλογία του θείου ή τον κρέμασε στον τοίχο ως ένα διπλό νεύμα στους διαφωτιστές και στη «Δεξιά του Κυρίου;».
Συχνά διακρίνουμε στους ορθολογιστές μια σιωπηλή κλίση προς την πίστη. Η τετράγωνη λογική μπορεί να συμπληρώνεται από φετίχ. Ο Μητσοτάκης αποδίδει σημασία σε κάποια αντικείμενα – και δεν αναφερόμαστε μόνο στα 2-3 κομποσκοίνια που συχνά φοράει στον καρπό ή στο κεχριμπαρένιο κομπολόι του. Κάθε αντικείμενο που διαθέτει (π.χ. το ρολόι του) έχει συναισθηματική αξία. «Πρόκειται για δώρα από μέλη της οικογένειάς μου».
Ο σταυρός και η τύχη
Κορνίζες με οικογενειακές φωτογραφίες είναι τοποθετημένες πάνω στο γραφείο του με τέτοιο τρόπο που μοιάζουν σαν να σχηματίζουν ένα προστατευτικό τόξο. Δεν αποχωρίζεται ποτέ ένα σταυρό που φοράει στο στήθος του πάνω από 20 χρόνια. «Είναι δώρο της Μαρέβας και δεν βγαίνει ποτέ», λέει αναφερόμενος στη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Ακόμη κι όταν ο σταυρός βγαίνει για λίγα λεπτά (π.χ. για μια τυπική ιατρική εξέταση), θα τον βάλει προσεκτικά στην τσέπη του παντελονιού του μέχρι να τον ξαναφορέσει. Δεν θα τον δώσει σε κανέναν άλλον.
Ο Μητσοτάκης δίνει την εντύπωση ότι θέλει να εξορίσει την τύχη απ’ όλα όσα κάνει, ότι θέλει μέσα από τον ορθολογισμό και την εργασιομανία να προσδιορίζει πλήρως τα αποτελέσματα κάθε πρωτοβουλίας του. Αυτό λίγο-πολύ ισχύει. Παράλληλα όμως σέβεται την τύχη. «Η τύχη έχει τεράστια σημασία και δεν μπορείς να την εξορίσεις ποτέ τελείως».
Οι επικριτές του λένε ότι είναι τυχερός. Οι υποστηρικτές του απαντούν ότι χτίζει την τύχη του. Οι προληπτικοί τον κατηγορούν ότι φέρνει την ατυχία (πανδημία, πόλεμος, κρίσεις). Οι ορθολογιστές απαντούν ότι αντιμετωπίζει τις κρίσεις καλύτερα από άλλους.
Παρά τη ρετσινιά περί γκαντεμιάς (που την έκανε βίντεο στο TikTok και την ξόρκισε με επιτυχείς αθλητικές προγνώσεις για ΠΑΟΚ, ΠΑΟ και Ολυμπιακό), αυτή η πενταετία έχει αποδείξει ότι η γκαντεμιά έχει πέσει ολόκληρη στο κεφάλι των αντιπάλων του. Μήπως έχει κάποιο κρυφό γούρι; «Ακόμη κι αν είχα, νομίζεις ότι θα σου το έλεγα;». Σε άλλο σημείο της συζήτησης αφήνει να εννοηθεί ότι αν υπάρχει κάποιο γούρι, αυτό είναι ο σταυρός του.
Παραδέχεται ότι είναι άνθρωπος των αριθμών. «Πιστεύω πολύ στη δύναμη των δεδομένων και στην αξία της λογικής ανάλυσης. Γι’ αυτό και επιμένω πολύ σε συστήματα αξιολόγησης και μέτρησης. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις δημοσκοπήσεις». Μελετάει το έργο προκατόχων του. Επικεντρώνεται κυρίως στα λάθη τους έτσι ώστε να μην τα επαναλάβει.
Πάντως τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για το αξίωμα. Τον Νοέμβριο του 2022 η Τζόρτζια Μελόνι βρισκόταν μόλις ένα μήνα στην πρωθυπουργία της Ιταλίας και έπεσε πάνω στον Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. «Κυριάκο, θα είναι πάντα τόσο δύσκολο;». «Τζόρτζια, θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο προτού γίνει πιο εύκολο…».
Μέσα στην πρέσα του Μαξίμου, ο πολυσυζητημένος αυτοέλεγχος του Μητσοτάκη έχει τις εξαιρέσεις του. Μπορεί να γίνει φωνακλάς. «Φωνάζω σπάνια, αλλά ακριβώς επειδή το κάνω σπάνια νομίζω ότι είναι αποτελεσματικό». Τελικά κρύβει ή δεν κρύβει τα συναισθήματά του; «Δεν τα κρύβω και δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να τα κρύβω».
Αθλείται σχεδόν κάθε μέρα. «Για μένα ο αθλητισμός είναι απαραίτητη ψυχολογική εκτόνωση, είναι τρόπος για να καθαρίσει το μυαλό μου». Προσέχει τον ύπνο και τη διατροφή του και κρατάει πάντα ένα μικρό ποσοστό χρόνου για την οικογένειά του και για τις δραστηριότητες που αγαπά. «Hμουν πάντα πειθαρχημένος. Για μένα η πειθαρχία δεν είναι ασκητισμός. Είναι ο τρόπος που έχω για να κάνω αυτά που θέλω».
Δεν κυνηγάω τα ρεκόρ, αλλά μερικές φορές η Ιστορία τα φέρνει έτσι ώστε οι δυνατότητες κάποιου πολιτικού να συναντιούνται με τις ανάγκες της κοινωνίας. Μπορεί σε κάποια άλλη χρονική συγκυρία αυτά τα οποία πρέσβευα να με καθιστούσαν περίπου αδιάφορο.
Είναι τόσο πειθαρχημένος ώστε κάποιοι διέδωσαν ότι στο πρωινό του τρώει μόνο επτά αμύγδαλα και ποτέ οκτώ. Γελάει. «Δεν μετράω τα αμύγδαλα ένα ένα, απλώς τρώω λίγα». Και τι αθλήματα κάνει; «Τένις, ποδόσφαιρο και λίγο μπάσκετ. Οχι με πολιτικούς. Μόνο με φίλους εκτός πολιτικής. Για τένις πηγαίνω αργά το βράδυ στον Ομιλο Αντισφαίρισης, δίπλα στους Στύλους Ολυμπίου Διός».
Το κινητό που δεν κλείνει
Τα Σάββατα, όποτε μπορεί, παίζει ποδόσφαιρο σε ένα πρωτάθλημα αποφοίτων σχολείων. «Η ομάδα μου έχει προκριθεί στον τελικό στο αντίστοιχο Conference League». Δεν αθλείται δημοσίως. Εξαίρεση έκανε το Πάσχα όταν βγήκε για ποδήλατο «για να κάψει το αρνί», όπως είπε. Γνωρίζει πολλούς Ελληνες που θα έκαναν το ίδιο; «Ναι, γνωρίζω πολλούς που αισθάνθηκαν την ανάγκη να αθληθούν μετά το αρνί». Τα κινητά είναι μάστιγα. Χτυπούν διαρκώς. Κλείνει ποτέ το δικό του; «Από τη στιγμή που υπάρχουν παιδιά που ζουν στο εξωτερικό, το κινητό μου δεν κλείνει ποτέ, ούτε μπαίνει στο αθόρυβο. Αν όμως και τα τρία παιδιά μου είναι στο σπίτι, τότε το κλείνω». Και πώς ενημερώνεται αν τύχει κάτι έκτακτο; «Υπάρχει το τριψήφιο, που αν χτυπήσει τη νύχτα ξέρεις ότι δεν είναι για καλό».
Πρόσφατα απέκτησε έναν δεύτερο αριθμό και συσκευή κινητού. Νόμιζε ότι έτσι μπορεί να περιοριστούν οι πολλές κλήσεις. Εχει διατηρήσει το παλιό κινητό, αλλά το τσεκάρει ελάχιστα. Τελικά όσοι είχαν τον παλιό αριθμό έχουν και τον καινούργιο. «Εκανα μια τρύπα στο νερό».
Ξεπέρασε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε χρόνο παραμονής στην εξουσία. Τι άλλο απομένει να επιτύχει; «Δεν κυνηγάω τα ρεκόρ, αλλά μερικές φορές η Ιστορία τα φέρνει έτσι ώστε οι δυνατότητες κάποιου πολιτικού να συναντιούνται με τις ανάγκες της κοινωνίας. Μπορεί σε κάποια άλλη χρονική συγκυρία αυτά τα οποία πρέσβευα να με καθιστούσαν περίπου αδιάφορο. Στη δεδομένη συγκυρία, όμως, η πραγματικότητα αποφάσισε διαφορετικά».
Τι πρέπει να κάνει ώστε οι άνεμοι να παραμείνουν ούριοι σε τρία χρόνια από σήμερα; «Πρέπει να συνεχίσω να κάνω αυτό που πιστεύω ότι κάνω καλά. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να κάνει μεγάλα άλματα εκσυγχρονισμού. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τη δεύτερη τετραετία είναι να χαλαρώσεις ή να θεωρήσεις ότι η δύσκολη δουλειά έχει γίνει».
Οταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης έλεγε ότι οκτώ χρόνια στην πρωθυπουργία αρκούν. Τώρα πάμε στα δώδεκα; Ζυγίζει την απάντησή του. Δεν προτίθεται να φύγει, αλλά δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι επιδιώκει να ριζώσει στην εξουσία. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κερδίσει η Ν.Δ. τις εκλογές του 2027 και προφανώς θα είμαι επικεφαλής. Αυτό που είναι επίσης βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει ζωή για μένα μετά την πολιτική, αρκεί να έχω την υγεία μου».
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν στη Βουλή έως τα 85 του, το 2004. Ο Κυριάκος θα είναι έστω έως τα 75 του, το 2043; Θεωρεί ότι η απάντηση είναι αυτονόητη. «Θα το απέκλεια ότι θα είμαι στην πολιτική σε 20 χρόνια. Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον να παραμείνω στην πολιτική όταν κλείσει ο κύκλος της πρωθυπουργίας μου».
«Θα πω όχι»
Μήπως αυτός ο κύκλος κλείσει πολύ σύντομα; Μήπως σηκωθεί και φύγει ένα πρωί του φθινοπώρου; Το όνομά του παίζει στην Ευρώπη για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, αν δεν «περπατήσει» η ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Το αποκλείω». Μα αν του προταθεί; Θα την αρνηθεί; «Θα είναι τιμή για τη χώρα και για μένα, αλλά θα πω “όχι” ακόμη κι αν μου προταθεί. Δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι πολιτικοί, αλλά πιστεύω ότι έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό που δεν μου επιτρέπει να αποδεχθώ μια θέση πέρα από αυτή που ο λαός με έταξε».
Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής