Με ένα σαφές μήνυμα μαζικής συμμετοχής και συσπείρωσης για ισχυρή φωνή στην Ευρώπη με ψήφο στη Νέα Δημοκρατία, υψώνοντας τείχος στην τοξικότητα και τον λαϊκισμό της Αντιπολίτευσης και με βασικό διακύβευμα την πολιτική σταθερότητα, προκειμένου ο ίδιος και η κυβέρνηση να συνεχίσουν το μεταρρυθμιστικό τους έργο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών, το Σαββατοκύριακο στη γενέτειρά του την Κρήτη, ατενίζει τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, πρόταξε το εθνικό και ευρωπαϊκό διακύβευμα των εκλογών, τονίζοντας ότι «ο λαϊκισμός απειλεί και από τα Δεξιά και από τα Αριστερά», με τους δήθεν πατριώτες με τις περικεφαλαίες από τη μία πλευρά και τα λεφτόδεντρα από την άλλη και κάλεσε τους πολίτες να στείλουν ένα ήχηρο μήνυμα στην κάλπη στις 9 Ιουνίου.

Η αιχμή για τον Κασσελάκη και την επίθεση στη δημοσιογράφο

Ο πρωθυπουργός στιλίστευσε εμμέσως πλην σαφώς και τη στάση του Στέφανου Κασσελάκη, προς τη δημοσιογράφο Ρένα Παυλάκη: «Φανταστείτε να είχαμε εμείς τέτοια συμπεριφιρά, σε μία γυναίκα δημοσιογράφο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έφερε για μία ακόμη φορά το βασικό διακύβευμα της ευρωκάλπης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα το 2019 ήταν το «μαύρο πρόβατο» και το «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης, ενώ 5 χρόνια μετά «η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει την αξιοπιστία της και να αποκτήσει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη». Επανέλαβε το μεγάλο όφελος των πολιτικών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης, με το Ταμείο Ανάκαμψης να φέρνει στην χώρα 36 δισ. ευρ, τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και το σχέδιο για Ταμείο Αμυντικών δαπανών, το οποίο θα διακδικήσει η χώρα από την ΕΕ προκειμένου να μην επιβαρύνεται συνεχλως ο έλληνας φορολογούμενος.

«Μετρατρέψαμε στην πράξη τα σύνορα της Ελλάδας σε σύνορα της Ευρώπης»

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, επισήμανε τον ενεργό ρόλο της χώρας στη διαχείρισή του σε ευρωπαίκό επίπεδο και σημείωσε με έμφαση: «Εμείς μετατρέψαμε στην πράξη τα σύνορα της χώρας σε σύνορα της Ευρώπης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι ευρωβουλευτές θα πρέπει στις Βρυξέλλες να υψώνουν τη σημαία της Ελλάδας και όχι των κομμάτων τους» και υπενθύμισε ότι είναι επιζήμιο για την χώρα να πρωτοστατούν και να στηρίζουν ενέργειες που προωθούν την περικοπή κονδυλίων για την Ελλάδα, φωτογραφίζοντας τη στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο ψήφισμα για το Κράτος Δικαίου.«Δεν χρειάζονται ευρωβουλευτές που κινούνται με μικρομματικά συμφέρονατα αλλά πατριώτες», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Από το Ρέθυμνο υπενθύμισε και τις διεδκικήσεις της κυβέρνησης, μέσω της ΕΕ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, προϊδεάζοντας για θετικά αποτελέσματα και από ττην πρόσφατη κίνηση να στείλει επιστολή στην Κομισιόν για την ακρίβεια στα προϊόντα των πολυεθνικών εταιρειών: «Την εποχή της μεγάλης κρίσης και της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, εμείς πήγαμε και είπαμε στην Ευρώπη, «βάλτε πλαφόν στο φυσικό αέριο» και από τότε άρχισαν να πέφτουν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Γιατί, σήμερα, θυμάστε πώς ήμασταν πριν από δύο χρόνια. Δεν ήταν το πρώτο μέλημα μας τότε οι τιμές του σούπερ μάρκετ, ήταν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες, όμως, επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα ανακουφίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Αναφερόμενος στα έργα υποδομής και Ανάπτυξης στην περιοχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόταξε το νέο αερόδρομιο στο Καστέλλι, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2027, τον Βόρειο Οδικό Άξονα, ο οποίος έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, η οποία και αυτή ολοκληρώνεται ταχύτατα.

Οι αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Από το Ρέθυμνο ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να επαναβεβαιώσουν την ισχυρή εντολή στη ΝΔ και στον ίδιο, αψηφλωντας τις...αντιπολιτευτικές σειρήσεις που μιλούν για αλαζονεία του 41%, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται για αλαζονεία αλλά για ισχυρή λαϊκή βούληση. «Θα βρεθώ μια εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές-, να πάω και να διαπραγματευτώ ως επικεφαλής του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος της Ευρώπης, έχοντας εκλέξει τον μέγιστο δυνατό αριθμό ευρωβουλευτών που μπορούμε και βάζοντας τη Νέα Δημοκρατία πάντα στην πρώτη γραμμή του ευρωπαϊκού πραγματισμού».

Σε μία ιστορική αναδρομή μάλιστα της ευρωπαϊκής πορείας της Ν.Δ έκανε ειδική αναφορά στον Κων/νο Καραμανλή και τον Κων/νο Μητσοτάκη. «Ξέρετε, η ιστορία της παράταξής μας είναι ταυτισμένη με την Ευρώπη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μάς έβαλε στην Ευρώπη, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπέγραψε τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Και δεν ξέρετε πόσο συγκινούμαι που βλέπω ανάμεσά μας πολλούς παλιούς φίλους του πατέρα μου, ο οποίος ειδικά εδώ, ειδικά στο Ρέθυμνο, είχε πολλούς ιστορικούς φίλους.

Και βέβαια, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ως ένας πραγματικός Ευρωπαίος πολιτικός, είχε διαγνώσει τη σημασία που έχει η Ευρώπη για την πατρίδα μας. Όπως βέβαια, το είπε και ο Πρόεδρος, είχε προειδοποιήσει -να μην το ξεχνάμε και αυτό- για τους κινδύνους της δημοσιονομικής απειθαρχίας. Ήταν μπροστά από την εποχή του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και με σεβασμό καθώς πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκαν επτά χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή. Είμαι σίγουρος, όμως, ότι αν σήμερα ήταν μαζί μας, θα έκανε και αυτός έναν προεκλογικό αγώνα για να εξηγήσει τη σημασία της Ευρώπης στην καθημερινότητα όλων μας».

Το μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κυβερνών κόμμα είναι να μείνει «γαλάζια» η Κρήτη και στις ευρωεκλογές , στις 9 Ιουνίου, μετά το ιστορικό επίτευγμα της ΝΔ να κερδίσει και τους τέσσερις νομούς του νησιού στις εθνικές εκλογές του 2023, κάτι που δεν είχε καταφέρει ποτέ στη μεταπολίτευση. Σε δύο νομούς μάλιστα, τα Χανιά και το Λασίθι τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος άγγιξαν το 40%.

Η εκλογική αντιπαράθεση στην Κρήτη έχει και προσωπικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός καλείται να αντιπαρατεθεί με άλλους δύο Κρητικούς πολιτικούς αρχηγούς, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη.