Στις 21.5.2014 σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι δεν θα έρθει σε σύγκρουση με «τους παραπλανημένους ψηφοφόρους» της Χρυσής Αυγής και ότι «τα δημοκρατικά κόμματα έχουν καθήκον να τους ξανακερδίσουν», κλείνοντάς τους το μάτι. Ηταν μάλιστα η περίοδος που ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμαζόταν να κυβερνήσει και πρόβαλε την «αντισυστημικότητα» και τον πεζοδρομιακό τσαμπουκά ως κύριο χαρακτηριστικό, γεγονός που γοήτευε τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε απέναντι στη Χρυσή Αυγή είναι γνωστό και καταγεγραμμένο. 

Στις 4.10.2020, ο τότε διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή» και τέως διευθυντής του γραφείου Τύπου του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της έκδοσης της απόφασης του δικαστηρίου για την εγκληματική οργάνωση, δημοσιεύει το άρθρο «Το τριπλό ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής», στο οποίο μεταξύ άλλων αποδίδει ξεκάθαρες ευθύνες στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, λέγοντας: «Σε όλο εκείνο το διάστημα πολλές φορές ακούστηκε ότι οι χιλιάδες ψηφοφόροι του ναζιστικού μορφώματος “δεν μπορεί να είναι όλοι φασίστες” ή ότι δεν γνώριζαν την εγκληματική δράση του (…). Στην πραγματικότητα δεν πρέπει να υπήρξε ούτε ένας ψηφοφόρος της Χ.Α. που να μην ήξερε τι είναι αυτοί οι άνθρωποι και τι κάνουν. Iσα - ίσα: η ψήφος αυτή ήταν καθαρή επιδοκιμασία της εγκληματικής τους δράσης. Επιδοκιμασία των επιθέσεων και των πογκρόμ σε μετανάστες, της ματσίλας που απέπνεαν, των μπλόκων σε αιρετικού περιεχομένου θεατρικές παραστάσεις, της τζάμπα τουρκοφαγίας και των εθνοπατριωτικώνπαρατών με τους πυρσούς (…)». 

Ερχόμαστε στο σήμερα, όπου όλα όσα έγραφε ο Τσέκερης στην «Αυγή» έχουν βολικά ξεχαστεί και στον ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται (εκ του ασφαλούς) να ψηφίσουν τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από το Κοινοβούλιο. Ο λόγος; Μα φυσικά τα όσα δήλωσε μετά λόγου γνώσεως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στο MEGA την Τετάρτη: «(…) στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν Χρυσή Αυγή να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε (…)». 

Κακοπαιγμένη παράσταση σε τρεις πράξεις

Σε μια κακοπαιγμένη παράσταση σε τρεις πράξεις εξελίσσεται ο σφιχτός εναγκαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου των μηχανοδηγών του ΟΣΕ. Πράξη πρώτη: μετά την τραγωδία ήταν τόσο συντετριμμένος ο πρόεδρος των μηχανοδηγών, που την ώρα που τα σωστικά συνεργεία έδιναν μάχη το πρώτο του μέλημά ήταν να πάρει σβάρνα τα κανάλια και να λέει μεγαλοστομίες και ανακρίβειες που βολεύαν τον ΣΥΡΙΖΑ – του οποίου ο ίδιος αποτελεί κομματικό στέλεχος. Πράξη δεύτερη: αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στήνεται χαμηλού επιπέδου κομματικό σόου με επίσκεψη Τσίπρα στο σωματείο των μηχανοδηγών. Πράξη τρίτη: τώρα βλέπουμε έναν μεγαλοσυνδικαλιστή να καπηλεύεται τον πόνο των ανθρώπων (όπως έκανε από τις πρώτες ώρες) και να λειτουργεί ως προπαγανδιστής του ΣΥΡΙΖΑ. Επιμύθιο: αυτή ακριβώς η αντίληψη του κομματικού συνδικαλισμού διέλυσε τον σιδηρόδρομο και αυτή ακριβώς η αντίληψη όχι μόνο δεν πρόκειται να έχει πολιτικά οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προκαλεί ανυπολόγιστη ζημιά. 

Κουμουνδούρου σε ποινικό πανικό 

Υπό το κράτος του πανικού που έχει κατακυριεύσει την Κουμουνδούρου, έφτασαν στο σημείο να μοντάρουν βίντεο με μισή απάντηση του πρωθυπουργού, εργαλειοποιώντας χυδαία και αναίσχυντα μέχρι και τους συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών. Ηταν αναμενόμενο ο ανεξάρτητος fact checker «ellinikahoaxes» να κατηγοριοποιήσει το εν λόγω βίντεο και όσους το αναπαρήγαγαν (ΣΥΡΙΖΑ, trolls και φίλια ΜΜΕ) στα «fakenews» και σχεδόν ακαριαία το facebook να βάλει στις σχετικές αναρτήσεις ένδειξη «ψευδείς πληροφορίες». Πάντως, ο μόνος ευνοημένος από τη βραδύτητα της δικαιοσύνης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς ήδη θα ήταν ποινικά υπόλογος για «εξαπάτηση εκλογέων» κατά το άρθρο 162 του Π.Κ., αφού «όποιος με ψευδείς ειδήσεις ή συκοφαντικές διαδόσεις που ανάγονται στο πρόσωπο κάποιου υποψηφίου ή με άλλον τρόπο εξαπατά εκλογέα είτε για να μην ασκήσει εκλογικό του δικαίωμα είτε για να μεταβάλει το εκλογικό του φρόνημα σε κάποια από τις εκλογές που αναφέρονται στο άρθρο 161 τιμωρείται με φυλάκιση». 

Κόμμα σε θλιβερή κατάσταση 

Δική του ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρισης των εκλογικών αποτελεσμάτων δημιούργησε και θέτει σε εφαρμογή ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας θα καταγράψει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο όλα τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής, επιστρατεύοντας μάλιστα συνολικά 22.000 εκλογικούς αντιπροσώπους. Οι επόπτες και εκλογικοί αντιπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται στα 21.198 εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια, προκειμένου να διασταυρώνουν τα αποτελέσματα της κάλπης που θα καταμετρά ο εκεί αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής. Δύο παρατηρήσεις: η απελπισία της συντριβής αναγκάζει το κόμμα του Τσίπρα αφενός να περάσει σε full QAnon συνωμοσιολογικό αφήγημα, αφετέρου να προσβάλει ευθέως ως «στημένους» 22.000 δικηγόρους, δικαστικούς και λοιπούς αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής. Πρόκειται δηλαδή για μια άκρως θλιβερή κατάσταση. 

Περί ντοσιέ και εθνοσήμων 

Αντιγράφω από tweet τους τέως γ.γ. της εθνοσωτηρίουκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., Ακρίτα Καϊδατζή: «Το ντοσιέ με το εθνόσημο είναι για δραστηριότητες του πρωθυπουργού. Προεκλογικό αγώνα κάνει ως αρχηγός κόμματος, όχι ως πρωθυπουργός. Η σημειολογία σαφής. Κράτος λάφυρο. Κομματικό κράτος. Πλιάτσικο δημόσιων πόρων για ιδιωτικούς σκοπούς.Να τον χαίρονται οι “φιλελεύθεροι”φίλοι του». Με λίγα λόγια ο συγγραφεύς καυτηριάζει την εικόνα του πρωθυπουργού να δίνει συνεντεύξεις και να κρατά ντοσιέ με το εθνόσημο. Και έρχομαι εγώ και ρωτάω γιατί είναι τόσο δύσκολο να τσεκάρουν με ποιο τρόπο έδινε προεκλογικές συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά κανάλια ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός το 2019. Και απαντώ: κυκλοφορούσε από κανάλι σε κανάλι με το ίδιο ντοσιέ, με το ίδιο εθνόσημο.