Με Παύλο Πολάκη και Δώρα Αυγέρη να βγαίνουν μπροστά και τον Νίκο Παππά να… σιγοντάρει, η «ομάδα Κασσελάκη» μάλλον δείχνει στους διαφωνούντες –εσωκομματική αντιπολίτευση– την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα σχέδιο «εκκαθάρισης» πριν από τη διενέργεια του έκτακτου συνεδρίου, η ημερομηνία του οποίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Το ενδεχόμενο το συνέδριο να μετατραπεί σε ρινγκ, κατά τη διάρκεια του οποίου θα βγουν όλα τα… άπλυτα στη φόρα, προκαλεί ανησυχία στην «ομάδα Κασσελάκη» που εξετάζει είτε να μεταφέρει την πραγματοποίησή του για την άνοιξη και μετά –ώστε να έχει καταφέρει να ενσωματωθεί κάπως στην πολιτική και κυρίως στη συριζαϊκή πολιτική σκηνή ο νέος πρόεδρος– είτε να γίνει ένα ξεκαθάρισμα, ένα «αφουμιγκέισον», όπως είπε ο Πάνος Καμμένος, πριν από αυτό.

Δεδομένης της δυσκολίας που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ ως προς την υλοποίηση διαγραφών, οι πέριξ τον Κασσελάκη εμφανίζονται να επιλέγουν την τακτική των… προγραφών. Άλλωστε η λογική της δολοφονίας χαρακτήρων και των προσωπικών επιθέσεων έχει μετακομίσει στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη μέσα από τη στενή του σύνδεση με τον Παύλο Πολάκη. Δεν είναι ο μόνος. Η Δώρα-το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είμαι εγώ-Αυγέρη εμφανίσθηκε να δηλώνει περίπου ότι σε όποιον δεν αρέσει μπορεί να φύγει.

Οι παραιτήσεις θα διευκολύνουν την ομάδα Κασσελάκη ώστε να πάνε σε ένα συνέδριο όπου θα υπάρχουν οι καθιερωμένες γκρίνιες –όπως συμβαίνει σε όλα τα συνέδρια–, αλλά δεν θα υπάρχουν αναφορές ανάλογες με αυτές που έχουν γίνει μέχρι τώρα από στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης ακόμη και ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος μέχρι σήμερα σπάνια έμπαινε στη διαδικασία να θέσει θέματα ιδεολογικοπολιτικά στο εσωκομματικό πεδίο.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα σημερινά δεδομένα θα μετατραπεί σε αρένα. Οι μονομάχοι θα κληθούν αν αγωνισθούν οι μεν υπέρ της μετάλλαξης του κόμματος σε κεντρώο ή δε στη διατήρησή του με βάση τη σημερινή (χθεσινή) τοποθέτηση ως προς τα αριστερά του πρόσημα. Με τα σημερινά δεδομένα πάντα, ο μόνος που δεν θα μπορεί να τοποθετηθεί θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης – εκτός και αν επιλέξει να το κάνει μέσω… βίντεο.

Στο πλαίσιο αυτό η λύση της… οικειοθελούς αποχώρησης παλαιών και κορυφαίων μέχρι πρόσφατα στελεχών εκτιμάται πως είναι η καλύτερη. Διαφορετικά Πολάκης, Παππάς, Πέτρος Παππάς, Δώρα Αυγέρη αλλά και ο παρά τω προέδρω Ευάγγελος Αποστολάκης δεν θα δήλωναν δημοσίως ότι όποιος δεν συμφωνεί με τον αρχηγό μπορεί να φύγει. Απομένει όμως να μάθουν και οι υπόλοιποι τι ακριβώς θέλει και αυτός…

Υγ.: Οι διαφωνούντες πάντως δύσκολα θα τους κάνουν το χατίρι να φύγουν αναίμακτα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνουν προς το συνέδριο εκτιμώντας πως μέχρι τότε θα μπορούν να πλαγιοκοπούν τον Στέφανο Κασσελάκη και την ομάδα του. Ο νέος πρόεδρος άλλωστε –όπως φαίνεται– είναι «διατεθειμένος» να προσφέρει… πολεμοφόδια στους επικριτές του.