Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από το πρωί της Κυριακής στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου η Όλγα Γεροβασίλη ξεκίνησε τον «ανένδοτο» κατά του Στέφανου Κασσελάκη, με τη σκληρή δήλωσή της, αναφορικά με το ερωτηματολόγιο που απέστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης, μέσω του iSyriza. Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος -από την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης απουσίαζε, καθώς βρισκόταν στο Λονδίνο- ο πρόεδρος του κόμματος επέλεξε να τοποθετηθεί μέσω επιστολής, στην οποία κατηγορούσε όλους για όλα, ακόμη και τον Αλέξη Τσίπρα, μνημονεύοντας τις αστοχίες επί των ημερών του. Φυσικά, η Όλγα Γεροβασίλη δεν το άφησε να πέσει κάτω καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυρία Γεροβασίλη φέρεται να είπε «σου επιστρέφω την επιστολή σου».

Η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι

Χθες και στο πλαίσιο της ομιλίας του στο LSE, ο Στέφανος Κασσελάκης το πήγε ένα βήμα παραπέρα, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «αν οι δομές του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσαν σωστά, τότε εγώ δεν θα έπρεπε να είμαι πρόεδρος. Θα έπρεπε να υπάρχει μια διαδικασία, ένα τυπικό. Το γεγονός ότι κάποιος άσχετος με το κόμμα (σ.σ.: χρησιμοποίησε τη λέξη outsider) παρέκαμψε όλο αυτό το πράγμα -ασχέτως από τα προσωπικά μου χαρακτηριστικά, τα οποία διέφεραν από τους ανθυποψηφίους μου- θα έπρεπε να υπάρχει ένα εδραιωμένο θεμέλιο». Εύλογα κανείς υποθέτει, ότι η συγκεκριμένη φράση, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και για τους υπόλοιπους, που ήταν πιο μετριοπαθείς. Από το πρωί, στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν στο αντάρτικο και άρχισαν να «πυροβολούν»:

Ο Κώστας Ζαχαριάδης είπε ότι «δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη. Εκλέξαμε πρόεδρο και αυτό δεν το αρνείται κανένας, δεν εκλέξαμε μονάρχη».

Ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι «δεν είναι σωστό, είναι άδικο το περιεχόμενο της επιστολής Κασσελάκη. Αν δεν είχε ληφθεί η πρωτοβουλία για το ερωτηματολόγιο και αν χθες δεν είχαμε πάρει τέτοια επιστολή χωρίς ο κ. Κασσελάκης να γνωρίζει γιατί συγκλήθηκε η Πολιτική Γραμματεία, δεν θα ήμασταν πρωτοσέλιδο σε 6-7 εφημερίδες».

Ο Γιώργος Τσίπρας είπε ότι η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα θα βοηθούσε πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προσέθεσε ότι «πρέπει να εξασφαλίσουμε την πολιτική λειτουργία μέχρι τις ευρωεκλογές (…) Αν δεν υπάρξει συνεννόηση, να υπάρξει ένας άνθρωπος που θα συγκεντρώνει τη συναίνεση όλων μας, ομόφωνα, να προχωρήσουμε μέχρι τις ευρωεκλογές».

Ενώ μέχρι και ο Πάνος Ρήγας έθεσε έναν εντελώς άπιαστο στόχο στον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας «πρέπει να έχουμε πάνω από 18% στις ευρωεκλογές για να έχουμε τους όρους ως αξιωματική αντιπολίτευση να πάμε στις εθνικές εκλογές».

Η βέβαιη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα

Είναι σαφές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μετράει μέρες πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αφήνοντας στην άκρη τους βερμπαλισμούς, αν δει κάποιος την ουσία των δηλώσεων, ο Γιώργος Τσίπρας είπε ότι πρέπει «να εξασφαλιστεί η πολιτική λειτουργία μέχρι τις ευρωεκλογές», το οποίο αφενός σημαίνει παραδοχή ότι δεν υπάρχει πολιτική λειτουργία αυτήν τη στιγμή, αφετέρου το όριο που δίνει στον Στέφανο Κασσελάκη είναι η επομένη των ευρωεκλογών και τίποτα παραπέρα. Στο ίδιο πνεύμα κινείται ακόμη και ο εντελώς μετριοπαθής κύριος Ρήγας, ο οποίος με τον τρόπο του δείχνει την αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, θέτοντάς του στόχους για τις ευρωεκλογές, που δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να επιτύχει. Ακόμη κι αν ανακρούσει πρύμναν ο Στέφανος Κασσελάκης και «συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις» -κάτι που δεν φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό-, παραμένει ένας πρόεδρος με ξεκάθαρη ημερομηνία λήξεως: εκείνη των ευρωεκλογών. Αν κάτι είναι σίγουρο πια, είναι το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει τη «μετά βαΐων και κλάδων» επιστροφή του, μετά τις ευρωεκλογές. Το μόνο που μένει να αποδειχτεί είναι εάν τελικά ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι εκείνος που θα παραδώσει στον Αλέξη Τσίπρα, ή κάποιο άλλο πρόσωπο που θα αναλάβει μεταβατικός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.