Εν αναμονή σημαντικών αποφάσεων για τη βία στα γήπεδα, καθώς και στους περιβάλλοντες χώρους, σημασία έχει να τονιστεί ότι αυτό που σήμερα προκαλεί οργή στη συντριπτική πλειονότητα του κόσμου συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια. Τότε και τώρα η βία ήταν αποτέλεσμα της ανεπαρκούς εκτόνωσης των επιθετικών ενστίκτων: η διαφορά είναι ότι τα ένστικτα σήμερα έχουν εγκληματικά χαρακτηριστικά, παρόμοια εκείνων που πιστεύουν στη θεωρία «βία στη βία της εξουσίας».

Προφανώς δεν αναφερόμαστε στους οπαδούς που πηγαίνουν στα γήπεδα για να εκτονωθούν, όπως συνέβαινε στα χρόνια της... αθωότητας με ανταλλαγή υβριστικών συνθημάτων και συμπλοκών, αλλά για οργανωμένες συμμορίες που τα μέλη τους χρησιμοποιούν ως άλλοθι τις ομάδες (επιχειρήσεις πλέον) και δρουν ως τρομοκράτες, συχνά με την ανοχή κάποιων, φθάνοντας ακόμα και να σκοτώσουν. Αλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι αρκετοί εξ αυτών συμμετέχουν σε ρόλους μπαχαλάκηδων σε αντιεξουσιαστικές διαδηλώσεις.

Αποψή μας είναι ότι η Αστυνομία δεν έχει καμιά δουλειά στις κερκίδες των γηπέδων. Αποτελεί καθήκον και ευθύνη των επαγγελματικών ομάδων η φύλαξη της περιουσίας τους και του προϊόντος τους. Καθήκον και ευθύνη της Πολιτείας είναι να καθαρίσει τον αθλητισμό από τα εγκληματικά στοιχεία που έχουν διεισδύσει στους συνδέσμους οπαδών των ομάδων: μέχρι και να απαγορεύσει τη λειτουργία τους. Οι πιο τολμηρές αποφάσεις είναι οι πιο ασφαλείς.