Σαφής ότι ο κανονισμός SAFE για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ, που εγκρίθηκε χθες, διασφαλίζει το εθνικό συμφέρον και κατοχυρώνει τις ελληνικές θέσεις ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου.
Οπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, δεν πρόκειται για μία μόνιμη διαδικασία αλλά, «για ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ως βασικό εργαλείο της ΕΕ για τη στήριξη της ευρωπαϊκής άμυνας». Συμπλήρωσε στη συνέχεια πως η Ελλάδα, μέσω των συντονισμένων προσπαθειών του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, συνεπικουρούμενου από την υφυπουργό, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πέτυχε στον κανονισμό SAFE να ενσωματωθεί η αρχή της ομοφωνίας για κάθε συμφωνία της ΕΕ με τρίτες χώρες στον τομέα της άμυνας.
Αναφερόμενος στο casus belli από την Τουρκία, ο yφυπουργός τόνισε: «Το να έχει μία χώρα casus belli απέναντι σε κράτος-μέλος της ΕΕ είναι ασύμβατο με τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή άμυνα. Το casus belli υφίσταται εδώ και 30 χρόνια – είναι στόχος όλων των ελληνικών κυβερνήσεων η άρση του». Σχολιάζοντας σχετική αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, σημείωσε: «Απορώ γιατί το ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησε τόσα χρόνια, δεν κατάφερε την άρση του casus belli, αν το θεωρεί κάτι τόσο εύκολο».
Ο υφυπουργός υπογράμμισε πως η στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν θέση που ανέδειξε πρώτος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και ότι πλέον αποτελεί βασικό ευρωπαϊκό πυλώνα στον τομέα της άμυνας.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει ρόλο και λόγο σε κάθε συμφωνία που θέλει να συνάψει η ΕΕ με τρίτη χώρα. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της και την έχει κατοχυρώσει στα κείμενα».