Το πλαίσιο δράσεων της επόμενης ημέρας των ευρωεκλογών θα μπει από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην αποψινή του συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Με την παραδοχή ότι η ΝΔ δεν κατάφερε τον στόχο που είχε θέσει, να φτάσει δηλαδή στο ποσοστό των προηγούμενων ευρωκλογών, και με ισχυρή την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του ίδιου να λάβουν το μήνυμα των πολιτών ότι «σας εμπιστευόμαστε, αλλά προσπαθείστε περισσότερο, δουλέψτε καλύτερα και γρηγορότερα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την πρόθεση για μεγαλύτερη έμφαση στα προβλήματα και περισσότερη δουλειά. Άλλωστε, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της κάλπης αντανακλά τη διαμαρτυρία των πολιτών για ζητήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους, όπως η ακρίβεια. «Ακούμε τους πολίτες και μετατρέπουμε τις εκλογές αυτές σε αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027», είναι το μήνυμα που αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός και στη σημερινή του συνέντευξη.

Δεν υποτιμάται, σαφώς, η πρωτιά της ΝΔ στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση και εκτιμάται ότι με δεδομένες τις ανακατατάξεις στην πολιτική σκηνή χωρών, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο ή η Γερμανία, η Ελλάδα καθίσταται πυλώνας σταθερότητας στην Ευρώπη και η ΝΔ βασικός παράγοντας των εξελίξεων στο ΕΛΚ.

Την ίδια ώρα στη ΝΔ επεξεργάζονται τα στοιχεία των εκλογών που δείχνουν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες που πριν από ένα χρόνο εμπιστεύτηκαν το τιμόνι της χώρας στο κόμμα, απείχαν. Πρόκειται για πολίτες που δεν επέλεξαν κάποιο άλλο κόμμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι αιτίες της αποχής μπορεί να είναι πολλές, ανάμεσά τους η κόπωση από τις πέντε εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν, το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές δεν εκλέγεται κυβέρνηση ή και το γεγονός ότι στον προεκλογικό διάλογο κυριάρχησαν θέματα άσχετα με την Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας σε αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση και το κόμμα σέβονται την επιλογή των πολιτών και ακούν το μήνυμά τους, προχωρώντας ταυτόχρονα σε αυτοκριτική, ώστε στα τρία χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές να περιοριστούν οι αστοχίες.