Η ενδοσκόπηση που προκάλεσε από το βράδυ της Κυριακής το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε όλα τα κομματικά επιτελεία συνεχίζεται... Ειδικά σε ό,τι αφορά την κυβερνητική παράταξη, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τελούν εν αναμονή των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη βελτίωση του κλίματος – το οποίο, ούτως ή άλλως, κάθε άλλο παρά αρνητικό είναι για την κυβέρνηση, ιδιαίτερα εάν κάποιος δει τι είναι αυτό που απασχολεί την αντιπολίτευση.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Είναι πάντως αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι το ποσοστό που απέσπασε η Νέα Δημοκρατία στην ευρωκάλπη και το εύρημα των αναλυτών πως η διογκωμένη αποχή την έβλαψε ίσως περισσότερο από άλλα κόμματα απαιτούν αυτές τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δεν το αρνήθηκε και από την πρώτη στιγμή έδειξε να κατανοεί τι είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να πει δημοσίως, όπως έπραξε με τη δήλωσή του από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας το βράδυ της Κυριακής. Δηλαδή, να γνωστοποιήσει πως συνειδητοποίησε και ο ίδιος ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα και πιο τολμηρά σε κάποιους τομείς και κυρίως να επαναπροσδιοριστεί η στοχοθεσία ως προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τα κυβερνητικά στελέχη.

Ωστόσο, τι πρέπει να γίνει όσον αφορά στην κατεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας; Δεδομένης της φθοράς που προκάλεσε το νομοσχέδιο για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, όπως είναι αποδεδειγμένο πλέον βάσει των δημοσκοπήσεων και της ανάλυσης των exit polls, ακούγονται όλο και πιο δυνατά φωνές για αλλαγή προσανατολισμού της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας και οι φωνές αυτές φτάνουν ευκρινώς και ως το Μέγαρο Μαξίμου. Αν πρέπει, δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στρίψει το τιμόνι δεξιότερα και να συναντήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο το πιο παραδοσιακό συντηρητικό κοινό ή να παραμείνει σταθερός στο δρόμο τον οποίο έχει χαράξει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της Νέας Δημοκρατίας και πολύ περισσότερο τα ηνία της χώρας. Eναν δρόμο προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό και φιλελεύθερο, όπως αυτόν που ακολουθούν όλα τα σύγχρονα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη.

Αυτή ακριβώς η πολιτική που ακολούθησε ως τώρα ο πρωθυπουργός δικαιώθηκε και η στροφή προς το Κέντρο ήταν αυτή που χάρισε στη Νέα Δημοκρατία τον ανεπανάληπτο διπλό θρίαμβο στις εθνικές εκλογές του 2023. Με μια πρώτη ανάγνωση, δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να παραμείνει προσηλωμένος σε αυτόν το δρόμο. Και ναι μεν υπάρχει ένα κοινό δεξιότερα που θα μπορούσε να ικανοποιήσει, αλλά το διακύβευμα των μεταρρυθμίσεων και της προόδου περνά μέσα από την πορεία στον κεντρώο χώρο.

Ο δημοφιλέστερος και ο ικανότερος

Σε μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση από τις αναλύσεις της ψήφου αποδείχθηκε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ αδυνατούν να κερδίσουν τους κεντρώους ψηφοφόρους, που εξακολουθούν να θέλγονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παρουσιάζεται ως η μοναδική αξιόπιστη λύση του μεγαλύτερου τμήματος του εκλογικού σώματος που παραδοσιακά ταυτίζεται με τις πιο δυναμικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει πολλάκις ότι είναι ικανός να κρατήσει τις ισορροπίες, εντός και εκτός της Νέας Δημοκρατίας, και να ικανοποιήσει αυτήν τη λεγόμενη «δεξιά πτέρυγα», αφού δεν ξεχνά ούτε την πολιτική οικογένεια από την οποία προέρχεται ούτε την ταυτότητα που αυτή έχει – ανεξαρτήτως του αν έχει καταφέρει με ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο να διευρύνει τη σύνθεση και τους ορίζοντές της. Αλλωστε, οδηγός στις αποφάσεις του προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και το παρελθόν. Δηλαδή, όταν τόσο ο Κώστας Καραμανλής το 2009 όσο και –περισσότερο– ο Αντώνης Σαμαράς το 2014 επιχείρησαν «δεξιά στροφή» μόνο και μόνο ως προς τη σύνθεση και την κατεύθυνση της κυβέρνησής τους, το τέλος δεν άργησε να έρθει. Φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να βάλει σε κίνδυνο όχι μόνο την πορεία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την πορεία της ίδιας της χώρας, η οποία από το 2019 έως σήμερα καταγράφει μια εντυπωσιακή ανάκαμψη που αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται από τους πολίτες, ανεξαρτήτως της κομματικής προτίμησής τους. Αλλωστε, διόλου τυχαίο είναι το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται στον δημοφιλέστερο και ικανότερο ηγέτη ακόμη και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ!