Στη διόρθωση πολιτικών που στενοχώρησαν τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ο οποίος έκανε αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Μάκης Βορίδης είπε ότι από τις απώλειες της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές δεν προέκυψε ενίσχυση των κομμάτων που τοποθετούνται αυτής. Θύμισε πως στις ευρωεκλογές του 2019 τα κόμματα αυτά κέρδισαν 701.000 ψήφους, στις εθνικές εκλογές του 2023 απέσπασαν 724.000 και την περασμένη Κυριακή 736.000 ψήφους και συμπέρανε ότι τελικά κέρδισαν μόνο 35.000 περισσότερες ψήφους από το 2019. 

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων δεν ψήφισαν τώρα την ΝΔ, είπε ο Μάκης Βορίδης, δεν πήγαν στο ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στον Κυριάκο Βελόπουλο, αλλά προτίμησαν να μείνουν στο σπίτι τους. «Σωστά ο πρωθυπουργός μιλά για αποτελεσματικότητα. Σε τελευταία ανάλυση οι άνθρωποι αυτοί μετακινούνται στην αποχή γιατί έχουν στενοχωρηθεί με συγκεκριμένες πολιτικές. Οι συγκεκριμένες πολιτικές είναι που πρέπει να διορθωθούν. Και, συνδέονται ενδεχομένως με ορισμένα ζητήματα στρατηγικής κατεύθυνσης και πολλές από αυτές έχουν να κάνουν με εφαρμοστικά πράγματα», υπογράμμισε. 

Υπάρχουν και ιδεολογικά ζητήματα, όπως είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε ότι τον καλύπτει απολύτως αυτό που είπε για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάποια ζητήματα, σημείωσε, λειτούργησαν σωρευτικά και «η ανάταξη σημαίνει ότι συγκεκριμένες πολιτικές που στενοχώρησαν πρέπει να διορθωθούν». 

Ο Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα που έπαιξαν ρόλο στην ψήφο των πολιτών, όπως είναι η ακρίβεια. Ευχήθηκε να ήταν σε θέση η αντιπολίτευση να προτείνει κάποια ιδέα, την οποία εν συνεχεία θα εφάρμοζε η κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι ιδεολογικό, υποστήριξε και παρατήρησε ότι μόνο στον ΦΠΑ έχει διαπιστωθεί διαφωνία με την αντιπολίτευση. Επανέλαβε ότι στις χώρες στις οποίες μειώθηκε ο ΦΠΑ, δεν μειώθηκαν οι τιμές. Η πύκνωση των ελέγχων είναι, εξάλλου, μια πρόταση που συγκράτησε από τη συζήτηση στο τηλεοπτικό στούντιο, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποια ιδέα στο συρτάρι που θα εφαρμοζόταν στην περίπτωση αρνητικού για την κυβέρνηση, εκλογικού αποτελέσματος. 

Στα θέματα πυροπροστασίας και των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών οικοπέδων, ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε σωστή τη στρατηγική, αναγνωρίζοντας συγχρόνως ότι στην εφαρμογή υπήρξαν πολλά ζητήματα. Γενικά μιλώντας πάντως απέδωσε τα εύσημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη για την τεράστια προσπάθεια που έχουν καταβάλει. 

Κλείνοντας με τα θέματα της οικονομίας, διευκρίνισε ότι το μακροοικονομικό δεν είναι άσχετο με την τσέπη του πολίτη. «Ξέρουμε τι γίνεται όταν αυτό στραβώσει», σχολίασε και κάλεσε τους συνομιλητές του να αναλογισθούν τι θα είχε συμβεί αν η χώρα, αντί να έχει την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, είχε ύφεση. «Δεν θα είχε αυτό επίπτωση στην ανεργία;», διερωτήθηκε.