Την ώρα που Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης «ξορκίζουν» την εσωστρέφεια και την αποτίμηση της ήττας και της αποτυχίας εκπλήρωσης των στόχων που είχαν θέσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο προχωρά σε αναλυτική αποτίμηση τους αποτελέσματος των ευρωεκλογών, αλλά δρομολογεί και το restart που απαιτείται αναμορφώνοντας και την πολιτική του στα επίπεδα του εφικτού, δείχνοντας ότι τελικά είναι ο μόνος που έλαβε το μήνυμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου.

Τα περί ανασχηματισμού είναι ένα τμήμα που μπορεί να συνδεθεί με το λεγόμενο restart. Ομως δεν είναι το μόνο. Κυρίως δεν είναι η βάση στην οποία θα στηριχθεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίζεται να έχει ήδη κατανείμει τα κουτάκια που πρέπει να γεμίσουν ή να συμπληρωθούν στο πλαίσιο της πολιτικής της τριετίας μέχρι τις εκλογές του 2027. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha αλλά στο Bloomberg, όχι απλά έδειξε πως γνωρίζει τις αιτίες που οδήγησαν τους ψηφοφόρους της ΝΔ στην αποχή, αλλά και ότι μεριμνά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών.

Επί της ουσίας εντατικοποιεί μέριμνες και τομές που είναι σε εξέλιξη αλλά δεν είχαν απτά αποτελέσματα, ορατά στους πολίτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι οι πολίτες εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται. Οτι δεν επιθυμούν κάποιον άλλον να διαχειριστεί το παρόν και το μέλλον τους σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον. Γνωρίζει όμως ότι περιμένουν και περισσότερα από αυτόν. Οτι έστειλαν ένα μήνυμα μένοντας στην γκρίζα ζώνη της αποχής, αδυνατώντας στην παρούσα φάση να εμπιστευτούν κάποιον από τους επικεφαλής των δύο κομμάτων που εμφανίζονται ως κόμματα εξουσίας.

Η προεκλογική περίοδος έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ακούσει απευθείας τους πολίτες. Τι τους απασχολεί, τι τους φοβίζει, τι επιθυμούν για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Το δήλωσε και στη συνέντευξή του, προτάσσοντας τα ζητήματα της ακρίβειας, της Yγείας, της ασφάλειας, αυτά δηλαδή που αποκαλούνται μαζί με μια σειρά άλλων, όπως για παράδειγμα οι υποδομές, ως ζητήματα της καθημερινότητας. «Ξέρετε, η προεκλογική εκστρατεία είναι και μία ευκαιρία όχι μόνο να μιλήσουμε αλλά και να ακούσουμε. Και εγώ όπου πήγαινα, επειδή έχω αυτή τη συνήθεια να έχω το μπλοκάκι μου και τους συνεργάτες μου, σημείωνα και επιμέρους ζητήματα τα οποία απασχολούσαν τους πολίτες. Γι’ αυτά βασικά, πέρα από τα μεγάλα στα οποία αναφερθήκαμε, μου μίλησαν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το πλέον σημαντικό στην αποτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το γεγονός πως απέφυγε να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι μέσα από όλες τις δυσκολίες και τις κρίσεις, αλλά και τα λάθη και τις παραλείψεις, βρέθηκε και πάλι νικητής με διαφορά από το δεύτερο κόμμα που άγγιξε το 13,5%, διαφορά ιδιαιτέρως μεγάλη αν υπολογίσει κανείς ότι αφορά ένα κόμμα και μια κυβέρνηση που βρίσκεται στη δεύτερη θητεία της. Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε σχεδόν ως… δώρο τη μείωση των ποσοστών, εξηγώντας πως με αυτόν τον τρόπο κάποιοι, στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματoς, θα δουν τον κόσμο από πιο… χαμηλά και όχι από το ύψος του 41%. Α

λλωστε, γνώριζε και γνωρίζει ότι το ποσοστό που έλαβε στις 25 Ιουνίου του 2023 έπαψε να υπάρχει στις 26 του ιδίου μήνα, την επόμενη μέρα δηλαδή, όπως γίνεται μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, όπως γίνεται για κάθε κυβέρνηση που κρίνεται από εκεί και πέρα από το έργο της, τις πράξεις και τις παραλείψεις της, τα λάθη και πώς αυτά αναγνωρίζονται και διορθώνονται.

Από το βράδυ της Κυριακής των εκλογών πάντως οι πολίτες έχουν βρεθεί μπροστά σε ένα πρωτοφανές –σχεδόν– σκηνικό. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης, θριαμβολογούν σχεδόν για το αποτέλεσμα της κάλπης.

Απέτυχαν ως προς την υλοποίηση των στόχων που είχαν θέσει, απέτυχαν να εισπράξουν τη φθορά της κυβερνώσας παράταξης, απέτυχαν να πείσουν πως αποτελούν εναλλακτική λύση έστω και για μια αρνητική –σε βάρος της κυβέρνησης– ψήφο, απέτυχαν να αναδειχθούν ως κόμματα εξουσίας και να πείσουν πως μπορούν να διεκδικήσουν την πρωθυπουργία και τη διαχείριση της χώρας.

Εφτασαν στο σημείο να χάνουν και δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά δηλώνουν σχεδόν νικητές.

Θριαμβολογούν για το αποτέλεσμα. «Είναι πολύ ικανοποιητικό το αποτέλεσμα», δήλωσε μιλώντας χθες στα «Παραπολιτικά FM» ο Στέφανος Κασσελάκης, έτοιμος να ηγηθεί της… προοδευτικής παράταξης εμφανίσθηκε το βράδυ των ευρωεκλογών ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ανατροπή ζητούσε ο πρώτος, δεύτερη θέση ο δεύτερος. Δεν έγινε τίποτα από όλα όσα έθεταν ως πρόταγμα, δηλώνουν ικανοποιημένοι και υποστηρίζουν πως το αποτέλεσμα αποτελεί τη βάση για την αντεπίθεση. Στην ουσία όμως ξορκίζουν το… κακό.

Ξορκίζουν την εσωστρέφεια και την αμφισβήτηση που ήδη αρχίζει να καταγράφεται εκ των… έσω. Ενα εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να αποτιμάται.

Επί της ουσίας. Μόνο έτσι θα αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις.

Μόνο έτσι δεν επαναλαμβάνονται τακτικές που έφεραν το δυσμενές αποτέλεσμα.

Και ίσως μόνο έτσι μπει τέλος στο λαϊκισμό και την τοξικότητα.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»