«Η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και εντολή τετραετίας», επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τις ευρωεκλογές και διασαφηνίζει πως «Οι εκλογές θα γίνουν το 2027»

Ειδικότερα, η πρώτη συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τις ευρωεκλογές αυτήν την ώρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA και τον Αντώνη Σρόιτερ, στην οποία αναμένεται να τοποθετηθεί για το εκλογικό αποτέλεσμα, για τα σενάρια για ανασχηματισμό αλλά και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Μητσοτάκης, επεσήμανε πως το 41% δεν υπάρχει σήμερα, προσθέτοντας πως αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά και τόνισε πως «Αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά».

Αναφέρθηκε στα ζητήματα που προέκυψαν μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ανέλυσε τα συμπεράσματα του, εστιάζοντας στα παρακάτω θέματα.

Τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή τετραετίας, διευκρινίζοντας πως οι εκλογές θα γίνουν το 2027, βάζοντας φρένο στην εκλογολογία.

Θα προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές - Δεν θα πατήσουμε φρένο, θα πατήσουμε γκάζι - Διαχείριση δεν σημαίνει εθίζουμε τον λαό στα ευχάριστα - Δεν πρόκειται να κατέβει ο πήχης των προσδοκιών της κυβέρνησης.

Οι προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα

Σε εθνικό επίπεδο: ακρίβεια, στέγη, Airbnb. ΑΣΕΠ, υγεία, ασφάλεια, καθημερινότητα - MMM, οικονομία, αύξηση μισθών, μείωση ανεργίας, επενδύσεις, αναθεώρηση επιδοματικής πολιτικής, συνέχιση μείωσης φόρων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο: διαπραγμάτευση για τις 4 θέσεις ευθύνης της ΕΕ, άμυνα, ζητήματα τιμών, αγροτικά, ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Για την αύξηση της ακροδεξιάς

Όταν πρέπει να φτιάξουμε νοσοκομεία, αυτό δεν είναι ιδεολογική πολιτική. Το ίδιο όταν αντιμετωπίζουμε μονοπωλιακές πρακτικές και ζητήματα της καθημερινότητας. Αυτά απασχολούν τον κόσμο.

Σταγόνα στον ωκεανό οι διαρροές προς τα δεξιά σε σχέση με αυτούς που δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Ομόφυλα ζευγάρια

Δεν έχουμε κανένα απολύτως ζήτημα τεκνοθεσίας και αλλαγής στον εν λόγω νόμο. Και εγώ ίσωγς δεν μπόρεσα να το επικοινωνήσω όπως έπρεπε.

Κάναμε το δίκαιο και το σωστό, στενοχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους.

Η ΝΔ υπέστη πολιτική ζημιά από τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Για ένα θέμα που αφορούσε πολύ λίγους συμπολίτες μας, συζητούσαμε επί έναν μήνα σαν να μην υπήρχε κάτι άλλο στην επικαιρότητα.

Όχι στις κινήσεις πανικού για την ακρίβεια

Ίσως χρησιμοποιήσαμε κάποιες φορές λάθος γλώσσα – για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Μόνο σημειακές διορθώσεις για τον νόμο.

Θα έλθουν νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια. Αρχίζουμε να βλέπουμε μία αποκλιμάκωση των τιμών, δεν είμαστε ικανοποιημένοι, πρέπει να το δούμε αυτό με πολύ μεγαλύτερη ένταση.

Για τις εκλογές

Αποδοκιμάστηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Έταξαν 45 δισ και πήραν 14%. Ο λαός αποκήρυξε τις εύκολες λύσεις, ξεράθηκαν τα λεφτόδεντρα, δεν προσφέρεται το έδαφος της πατρίδας μας για τέτοιου είδους φυτά.

Υπήρχαν πολίτες που δεν τους πείσαμε για το πόσο σημαντικές ήταν οι εκλογές, υπήρχαν όμως και πολίτες που ήθελαν να μας στείλουν νωρίτερα. Είχα πάρει τα μηνύματα, μιλούσα για την ακρίβεια, τις παθογένειες του βαθέως κράτους. Έβλεπα τα προβλήματα και πριν από την κάλπη. Θέλω να αποδείξω με τον τρόπο μου ότι έλαβα το μήνυμα.

Είναι καλύτερα που πήραμε τώρα το μήνυμα, θα κάνω διορθωτικές κινήσεις.Το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό.

Ο ανασχηματισμός

Οι φιλοδοξίες κάποιων για ξεκούραση το καλοκαίρι θα διαψευστούν. Όταν οι πολίτες μας στέλνουν ένα μήνυμα, κάτι πρέπει να κάνουμε καλύτερα και πρέπει να το αποδείξουμε.

Νομίζω πως είναι ζήτημα της αποτελεσματικότητας ο αριθμός των υπουργών. Έχουμε πετύχει καλό συντονισμό της λειτουργίας του κυβερνητικού έργου.

Πρέπει να ζυγίζουμε εάν υπάρχει περισσότερο όφελος από κόστος στους ανασχηματισμούς. Προσπαθώ να διαλέγω ανθρώπους που πιστεύω ότι έχουν τις ικανότητες να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους.

Αν συγκρίνετε την αρχική με τη σημερινή κυβέρνηση θα δείτε πολλές αλλαγές. Υπάρχει μία ισορροπία που πρέπει να σεβόμαστε για την παρουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το υπουργικό συμβούλιο θα γίνει με τη σημερινή σύνθεση. Σε κάθε κυβερνητική αλλαγή υπάρχουν δύο επιλογές: Είτε να αλλάξει κάποιος αρμοδιότητες και θέση, ή να πάει σπίτι του (ζήτησε συγγνώμη για την έκφραση) και να επιτελέσει τα καθήκοντά του ως μέλος της ΚΟ. Δεν μπορούν όλοι οι βουλευτές να γίνουν υπουργοί.

Δεν με ενδιαφέρει να είμαι ένας πρωθυπουργός που στο τέλος της θητείας θα έχω κάνει μία απλή διαχείριση. Έχω πάρει διαφορετική εντολή. Βάλαμε τον πήχη των προσδοκιών ψηλά, δεν θα τον κατεβάσουμε.

Η εντολή της ευρωκάλπης

Δεν θα έχουμε ζήτημα πρόωρων εκλογών. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027, έχουμε ισχυρή πλειοψηφία. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027, πιστεύω στην τετραετία. Δεν θα πατήσω φρένο, οι πολίτες ζήτησαν να πατήσουμε γκάζι.

Το ζήτημα της αποχής

Υπάρχει κούραση, και πρέπει να δούμε πώς θα αυξήσουμε τη συμμετοχή. Για εμένα είναι οι έβδομες εκλογές από το 2019. Πέντε εθνικές κάλπες, δύο ευρωεκλογές, δύο αυτοδιοικητικές. Κουράστηκε ο κόσμος, δεν καταφέραμε να κινητοποιήσουμε την ευρωπαϊκή διάσταση, και κάποιοι που είπαν «δεν θα χαλάσω το Σαββατοκύριακό μου»….

Το πόθεν έσχες Κασσελάκη

Πρέπει να κάνουμε καλύτερη επικοινωνιακή δουλειά σε βάθος 5ετίας για την Ευρώπη, για το τι γίνεται εκεί.

Όλοι έτρεξαν, εγώ έτρεξα πολύ, κάποιοι ίσως λιγότερο, αυτό θα το αξιολογήσω εγώ. Απεδείχθη ότι θα μπορούσαμε να τρέξουμε περισσότερο. Χρέος μου να γυρίσω όλη την Ελλάδα. Για το πόθεν έσχες, δεν ανοίξαμε εμείς αυτή τη συζήτηση. Αν ο κ. Κασσελάκης το είχε δώσει πριν έξι μήνες, ως όφειλε, δεν θα υπήρχε αυτή η συζήτηση.

Η Βόρεια Ελλάδα

Είναι πιο συμπυκνωμένη η δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία έχω δώσει προσοχή. Εκεί εστιάζεται το πρόβλημα (σ,σ, για τα κόμματα της άκρας δεξιάς).

Για το 41%

Είναι η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία. Δεν υπάρχει πια σήμερα. Είδα τον κόσμο από πολύ ψηλά, είναι η ώρα να τον δούμε και από πιο χαμηλά, δεν είναι κακό αυτό. Σε ανύποπτο χρόνο έχω πει πως αξιολογώ τις συμπεριφορές.

Για την πολιτική αντιπαράθεση

Δεν αισθάνθηκα ότι ζητήματα όπως Τέμπη και υποκλοπές έπαιξαν ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν θεωρώ ότι ήταν καθοριστικά. Και ένας πολιτικός ο οποίος προέταξε τα ζητήματα Δικαίου, δεν κατάφερε να είναι πρώτος. Απέναντι σε έναν νέο και άπειρο πολιτικό ήρθε τρίτος και απέτυχε να έρθει δεύτερος όπως είχε θέσει στόχο.

Όταν πρέπει να φτιάξουμε νοσοκομεία, αυτό δεν είναι ιδεολογική πολιτική. Το ίδιο όταν αντιμετωπίζουμε μονοπωλιακές πρακτικές και ζητήματα της καθημερινότητας. Αυτά απασχολούν τον κόσμο.

Το νέο Ευρωκοινοβούλιο

Ο σταυρός είναι μία βαθειά δημοκρατική διαδικασία. Έχουμε και επανεκλεγέντες και παλιούς. Θα επιδιώξω καλύτερο συντονισμό της ευρωκοινοβουλευτικής μας ομάδας.

Για την Ευρώπη

Για τις τιμές. Παρεμβάσεις για να μην πληρώνουμε ακριβότερα, προϊόντα από άλλες χώρες.

Έχουμε πολλά να κάνουμε. Πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι η Φον ντερ Λάιεν, θα διαπραγματευτούμε τις υπόλοιπες θέσεις.

Οι άξονες της πολιτικής

Ναι στη δουλειά και όχι στα επιδόματα. Δεν θέλω το επίδομα ανεργίας να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τη δουλειά. Να τα δούμε αυτά, δεν θέλουμε κάποιους ανθρώπους να είναι εθισμένοι στα επιδόματα.

Αυτά είναι μόνο κάποιες από τις παρεμβάσεις για την καθημερινότητα που πρέπει να κάνουμε.

Καλύτερες συγκοινωνίες

Έμφαση στην Ασφάλεια

Για τον ΑΣΕΠ, οι ρυθμοί είναι απογοητευτικοί. Είναι πρώτη προτεραιότητα για εμένα αυτό.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ: