Η πέμπτη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό και την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ. Όμως, ο πρωθυπουργός δεν αναζήτησε άλλοθι σε αναλύσεις που αναφέρονται στην πρωτιά της κυβερνώσας παράταξης, ούτε και στη διαφορά με το δεύτερο κόμμα, που πράγματι είναι η μεγαλύτερη στο σύνολο των ευρωεκλογών που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα. Και αυτή είναι η διαφορά που επιβεβαιώνει για ποιον λόγο παραμένει κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η ΝΔ δεν έφτασε στον στόχο της, τόνισε ότι ακούει δυνατά τη φωνή των πολιτών που ζητούν να προσπαθήσει περισσότερο και διαπίστωσε άμεσα τη διαμαρτυρία για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και τις αυξήσεις. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, με περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες για μεγαλύτερη προσπάθεια και λιγότερες αστοχίες"

.Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός έδειξε για ποιον λόγο οι πολίτες τον εμπιστεύτηκαν και εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται. Αναγνωρίζει τις αστοχίες και τις διορθώνει. Δεν αναζητεί δικαιολογίες και άλλοθι, όπως δεν χρησιμοποίησε ως άλλοθι το 41% τους πρώτους μήνες της νέας θητείας του. Αυτό είναι ένα ψέμα, μια προπαγάνδα που στήθηκε χωρίς να πατά πουθενά. Χωρίς να το έχει επικαλεστεί ποτέ ο ίδιος.Δεν χρησιμοποίησε καν την πέμπτη συνεχή νίκη του από τις ευρωεκλογές του 2019 και μετά, ούτε ότι συνέτριψε το 2023 την αντιπολίτευση.Στο πλαίσιο αυτό καταγράφεται η πολιτική κυριαρχία του. Ακόμη και το γεγονός πως οι πολίτες δεν επέλεξαν την αρνητική ψήφο, δεν πήγαν σε ένα από τα δύο κόμματα που δηλώνουν κόμματα εξουσίας δείχνει ότι δεν εμπιστεύονται κανέναν άλλον από αυτούς που θέλησαν να εισπράξουν τη διαμαρτυρία για να την εκμεταλλευθούν μικροπολιτικά.Στον αντίποδα, δεν υπάρχει κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επί της ουσίας, όχι τυπικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη δεν έπεισε. Αντιθέτως, έχασε και ποσοστά, τόσο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 όσο και σε σχέση με τις εθνικές που θέλησε ο πρόεδρός του να κάνει τη σχετική σύγκριση ώστε να δείξει πως υπάρχει μεγάλη υποχώρηση της Ν.Δ.Οι δηλώσεις περί μείωσης της διαφοράς είναι τραγικές και φυσικά δεν αξιολογούνται. Η πραγματικότητα είναι πως μια διαφορά της τάξης του 13 και του 14% δεν μπορεί να θεωρείται μήνυμα αποδοχής μιας εναλλακτικής πολιτικής πρότασης που δεν υπήρχε.Από την άλλη, και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη και αυτήν τη φορά δεν έπεισε ότι μπορεί να είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση. Παρέμεινε στην τρίτη θέση. Δεν εισέπραξε ούτε ψήφους από τ' αριστερά ούτε απο το κέντρο και την κεντροδεξιά. Η άνοδός του, ανεπαίσθητη σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Σημαντική με τις ευρωεκλογές του 2019, αλλά η τρίτη θέση δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς.Με απλά λόγια, από τη μια πλευρά υπάρχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ, που σε μια δύσκολη συγκυρία διατήρησε την πρώτη θέση, από την άλλη δύο κόμματα που κανένα δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι αποτελεί τον άλλον πόλο του πολιτικού συστήματος. Τουλάχιστον όχι με αυτά τα ποσοστά.Έτσι το πολιτικό σκηνικό με το ενάμισι κόμμα παραμένει και δεν δείχνει ν' αλλάζει στο άμεσο μέλλον...