Για πύρρειο νίκη της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με τις ευρωεκλογές να αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση στην κυβερνώσα παράταξη. Ναι μεν η ΝΔ έλαβε το μήνυμα της κάλπης, εντούτοις έμπειροι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την πολιτική κυριαρχία του. Αλλωστε, αφενός έχει κερδίσει πέντε συνεχείς εκλογικές διαδικασίες, αφετέρου έχει double score (και βάλε) σε σχέση με τον δεύτερο. Μάλιστα, για την ακρίβεια, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας είναι (περίπου) το άθροισμα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, η γαλάζια παράταξη είναι από τις λίγες που συγκρατεί δυνάμεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν το κόμμα Μακρόν εμφανίζεται τρίτο – και ήδη ανακοίνωσε εκλογές για τον επόμενο μήνα– ενώ και η κυβέρνηση Σολτς κρέμεται από μια κλωστή.

Μεγαλοπιάστηκε

Στο μεταξύ, ο λαϊκισμός του Κυριάκου Βελόπουλου… απέδωσε, καθώς οι θεωρίες συνωμοσίας και τα fake news του έδωσαν «πόντους» σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι διπλασιάζει τα ποσοστά, φτάνει το 9,5% και εκλέγει δύο ευρωβουλευτές. «Ξεκινάει επιτέλους μια πατριωτική διακυβέρνηση για τη χώρα. Είμαστε πραγματικά επίσημα η αντιπολίτευση της χώρας και θα συνεχίσουμε μέχρι να κυβερνήσουμε την Ελλάδα. Αυτό είναι δεδομένο. Ολοι οι Ελληνες μπορούν να συστρατευθούν με μας», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος θέλει τώρα να δείξει ότι είναι εν αναμονή… πρωθυπουργός.

Αντίστοιχη ήταν η αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ. Ειδικότερα, είχε άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές (5,35%), και –επίσης– άνοδο σε σχέση με τις διπλές εκλογές του 2023, που είχε συγκεντρώσει 7,7%, ενώ χθες έφτασε στο 9,4%. Στους μεγάλους νικητές συμπεριλαμβάνεται η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει το πολυπόθητο 3% και να βρεθεί στην Ευρωβουλή. «Η Φωνή Λογικής ήρθε για να μείνει», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια, προσθέτοντας ότι χθες έγινε το μεγάλο βήμα.

Αντιθέτως, στους χαμένους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και ο Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κατάφερε καν να πλησιάσει το ποσοστό των προηγούμενων εθνικών εκλογών, ενώ θυμίζουμε ότι ο πήχης είχε τεθεί στο 16 με 17%. Και βέβαια με αυτό το ποσοστό δεν εδραιώνει την κυριαρχία του στην Κεντροαριστερά, σε έναν χώρο που θα «αναγκαστεί» να ανασυνταχθεί από σήμερα. Αντιστοίχως, το ΠΑΣΟΚ μπορεί μεν να αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πλησίασε τον στόχο που είχε θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης: δεύτερη θέση με ισχυρό ποσοστό, προκειμένου στις επόμενες εθνικές εκλογές να διεκδικήσει την κυβέρνηση. Τελικά, συγκέντρωσε 12,9%, δηλαδή 1,8 μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται δεύτερο κόμμα πίσω από τη Νέα Δημοκρατία σε 21 εκλογικές περιφέρειες και ειδικότερα σε Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Αργολίδα, Γρεβενά, Δωδεκάνησα, Εβρο, Ευρυτανία, Ηλεία, Θεσπρωτία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λακωνία, Λάρισα, Λευκάδα, Πιερία, Ρέθυμνο, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίο.

Ορατότης… 2%

Την ίδια ώρα, μεγάλη ήττα υπέστη η Νέα Αριστερά. Το νεοπαγές κόμμα συστάθηκε για να προλάβει τις ευρωεκλογές, έχοντας στελέχη που βρίσκονται στη Βουλή (εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά δεν πέτυχαν να συγκεντρώσουν το 3%. Και βέβαια ορισμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ διερωτώνται αν πλέον οι 11 «νομιμοποιούνται» να κρατούν τη βουλευτική έδρα, από τη στιγμή που ουσιαστικά οι πολίτες τούς γύρισαν την πλάτη. Επίσης, έδρα στην επόμενη Ευρωβουλή, παρά τις φιλοδοξίες τους, δεν κατάφεραν να κατακτήσουν τόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος όσο και ο Πέτρος Κόκκαλης.

Τέλος, ούτε κερδισμένοι ούτε χαμένοι είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αλλά και η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού. Και οι δύο επιβεβαίωσαν τα ποσοστά τους, καταφέρνοντας να έχουν παρουσία στην επόμενη Ευρωβουλή. «Αυξήσαμε τα ποσοστά μας σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Θα συνεχίσουμε με σθένος, με συνέπεια και με σοβαρότητα να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια του ελληνικού λαού, όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα αλλά, από αύριο, και μέσα στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Δ. Νατσιός.