Σύμφωνα με ανάλυση του καθηγητή Γεράσιμου Μοσχονά στον ΣΚΑΪ, στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό του δικομματισμού μεταπολιτευτικά και ταυτοχρόνως ο μεγαλύτερος αριθμός κομμάτων στην Ευρωβουλή, τα οποία ανέρχονται σε 8. Το άθροισμα των κομμάτων που έλαβαν κάτω από 3% είναι 14,56%.
Οταν αθροίζει κανείς το σύνολο των δεξιών, και αφαιρώντας τα κεντρώα, και συγκρίνει το νούμερο με τα αριστερά, προκύπτει ένα 47-49, δηλαδή σχεδόν ισότητα στις δυνάμεις, με ελαφρύ προβάδισμα στα αριστερά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλύτερες δυνάμεις στις λαϊκές περιοχές του Λεκανοπεδίου απ’ ό,τι το ΠΑΣΟΚ. Οπως παρατήρησε ο κ. Μοσχονάς, τα ποσοστά που έλαβαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι τέτοια που δεν δρομολογούν άμεσες διαδικασίες-σοκ στις ηγεσίες τους, αλλά ούτε τους δίνουν και δυναμική για τη συνέχεια. Στην κοινωνική διαστρωμάτωση της ψήφου, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κρατήσει την πρωτιά (αν και με αισθητά πεσμένα νούμερα) στους συνταξιούχους και στις ηλικίες άνω των 45 ετών –συμπεριλαμβανομένων των ελευθέρων επαγγελματιών που τόση συζήτηση είχε γίνει για το φορολογικό.
Στην ηλικία 17-25, τα TikTok και το «φλεξ» του προέδρου Στέφανου δεν απέδωσαν, αφού εξασφάλισε μεν την πρωτιά, αλλά με βραχεία κεφαλή από τον Κ. Μητσοτάκη (20,8% - 17,1%). Επίσης, στα γυναικεία κοινά, κατάφερε να γοητεύσει ένα 19,4%, έναντι 30,6% του Κ. Μητσοτάκη.
Τέλος, στην πολύπαθη Θεσσαλία των πλημμυρών, η Νέα Δημοκρατία πέτυχε σταθερό double score από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ.