Η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος κατά μία εβδομάδα στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ βοήθησε να βγουν στην επιφάνεια κάποιες πτυχές των υποψήφιων που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς 

 Πιο συγκεκριμένα ο Στέφανος Κασσελάκης σε ένα ιδιαίτερα σκληρό άρθρο του υιοθέτησε πλήρως τη φρασεολογία του Παύλου Πολάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Καίγονται τα δάση μας, πλημμυρίζουν οι πόλεις μας, δολοφονούνται εν ψυχρώ οι άνθρωποί μας, κι απ’ αυτούς που το παίζουν κι απ’ αυτούς που είναι εξουσία. Εν έτει 2023 η Ελλάδα δεν μοιάζει με success story.

Όσο πιο δεξιός, πιο πλούσιος και ισχυρός είσαι, όσο πιο δικτυωμένος και προσαρτημένος στην εξουσία, η ευθύνη σου λιγοστεύει. Το βάρος της ευθύνης αυξάνεται όσο μετακινείσαι προς τα αριστερά και προς τα κάτω, προς τα κοινωνικά στρώματα των φτωχότερων και πιο αδύναμων, προς εκείνους που δεν κατέχουν ούτε τα μέσα παραγωγής ούτε τα μέσα επικοινωνίας ούτε κανένα μέσο γενικώς, και ιδίως προς εκείνους που διαμαρτύρονται και διεκδικούν το δίκιο τους». 

Αφού τα είπε αυτά, πήγε στον Βόλο, φορτώθηκε νερά και έβγαλε φωτογραφίες ότι βοηθάει τους πληγέντες. Ωρες μετά από δημοσίευμα φιλικής στον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδας για τα ελικόπτερα στη βάση στο Στεφανοβίκειο, αντέδρασε αμέσως βγάζοντας δήλωση –σαν να περίμενε το δημοσίευμα–, όπως παλαιότερα έκανε και ο Πολάκης. 

Η χρονική καθυστέρηση στις εκλογές ήταν χρήσιμη για να φανεί το πραγματικό ιδεολογικό στίγμα του Κασσελάκη στην προκείμενη περίπτωση. Από τη μια στιγμή στην άλλη ο νέος αυτοδημιούργητος πολιτικός από τις ΗΠΑ μετατράπηκε σε μια ιδεολογικοπολιτική τοξική έκφραση, που σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στον πολιτικό διάλογο. 

Για τις εκλογές της Κυριακής μπορεί να είναι φαβορί η Έφη Αχτσιόγλου και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι πρώτη στον πρώτο γύρο, αλλά στον δεύτερο γύρο όλοι πιστεύουν ότι θα εμφανιστεί άλλη δυναμική. Οι γνωρίζοντες τα κομματικά δρώμενα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Κασσελάκης στον δεύτερο γύρο φαντάζει ως το αουτσάιντερ προσπαθώντας να κερδίσει ψηφοφόρους όχι μόνο από το εσωτερικό του «αριστεροχωριού».  

Την ίδια ώρα, ενώ η Αχτσιόγλου έχει βάση το 3% του ΣΥΡΙΖΑ και συμμαχίες μόνο εντός του κόμματος, ο Κασσελάκης αποκτάει μια άλλη δυναμική, συγκεντρώνοντας διαφορετικές πολιτικές συνιστώσες που μέχρι σήμερα δεν εκφράζονταν. Πάντως είναι τόσο ερμαφρόδιτο το κοινό που τον στηρίζει, αφού άτομα της νεολαίας που τον βλέπουν σήμερα θετικά δεν έχουν καμία σχέση με όσα εκφράζει ο Πολάκης, που είναι ο πολιτικός μέντοράς του. 

Μία ακόμα πολύ σημαντική διαφορά είναι ότι στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ αρχίζουν σιγά σιγά να αλλάζουν τη στάση τους και να ψάχνουν διαύλους με τη Χαριλάου Τρικούπη βλέποντας τη ροπή του ΣΥΡΙΖΑ προς το 3%. 

Οι συμμαχίες 

Ενας άλλος τομέας που θα έχει τη δική του σημασία στις εκλογές της Κυριακής είναι η δυναμική των συμμαχιών. Ο Νίκος Παππάς στον δεύτερο γύρο διαφαίνεται ότι θα πάει με τον Κασσελάκη όπως και οι περισσότεροι «προεδρικοί», αν το δίδυμο είναι Αχτσιόγλου-Κασσελάκης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πάει με την Αχτσιόγλου, αφού έχουν μία κοινή δεξαμενή, την αριστερή πτέρυγα, από όπου προέρχονται και οι δύο. Όσο για τον Στέφανο Τζουμάκα, έχει σχεδόν μηδαμινή επιρροή. Όλα αυτά συντείνουν στην αρχική πρόβλεψη ότι θα είναι ντέρμπι ο δεύτερος γύρος... 

Σε κάθε περίπτωση, μετά και τη μεγάλη καταστροφή με τις πλημμύρες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε στο ελάχιστο την παραμικρή κίνηση να εμφανιστεί λιγότερο τοξικός ως προς την πολιτική ζωή. Ακολουθώντας το δόγμα Πολάκη, θεώρησε ότι όλοι συνωμότησαν απέναντί του και με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός άλλαξε το πρόγραμμά του λόγω της φυσικής καταστροφής και θα πάει στη ΔΕΘ μία εβδομάδα μετά, στην Κουμουνδούρου υποστήριζαν ότι δεν θέλουν να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, αφού αλλάζει μοιραία και το πρόγραμμα του Σωκράτη Φάμελλου. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να υποδείξουν να πάει ο πρωθυπουργός μέχρι την Πέμπτη! Λες και μπορούσε να προβλέψει κάποιος τη φυσική καταστροφή... 

Αν παρατηρήσει κανείς τις αλληλοσυγκρουόμενες φατρίες της Κουμουνδούρου, οι περισσότεροι υποψήφιοι πρόεδροι και κάποιοι συνεργάτες τους πλειοδοτούν σε καταστροφολογία, fake news και πρακτικές που κάθε άλλο πάρα κοντά σε έναν υγιή πολιτικό βίο είναι. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν την επομένη ημέρα των εκλογών, αφού οι χαμένοι της διαδικασίας ενδέχεται να αυτονομηθούν ανεβάζοντας στο έπακρον τη στείρα αντιπολίτευση και την τοξικότητα στην πολιτική ζωή για να δικαιολογήσουν την πολιτική τους ύπαρξη. 

Ενώ διανύουμε την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, τίποτα δεν προμηνύει καλύτερη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Δευτέρα το πρωί, αφού η πληθώρα των αντιπαραθέσεων έχουν ήδη δείξει ξεκάθαρα την ιδεολογικοπολιτική ανομοιογένεια του μικρότερου σε ποσοστά κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.