μακρόνησος (η) 1. νησί του Αιγαίου πελάγους που βρίσκεται δίπλα στην Αττική και χρησιμοποιήθηκε ως τόπος φυλάκισης πολιτικών κρατουμένων «με δεδομένο ότι η Μακρόνησος σταμάτησε να λειτουργεί το 1957, δηλαδή παραπάνω από μισό αιώνα πριν και 30 χρόνια προτού γεννηθείς, νομίζω είναι καλύτερο να σταματήσεις επιτέλους να την επικαλείσαι» 2. παρελθοντολαγνεία «ώρα να απαλλαγείς από τη μακρόνησο και να ζήσεις επιτέλους στο σήμερα» 3. σκηνικό διαφημιστικών σποτ «εντελώς μάπα το σποτάκι, αλλά με φοβερή μακρόνησο» 

Τι άλλο θέλετε για να πειστείτε; 

Το διαφημιστικό σποτ του Κασσελάκη στη Μακρόνησο επιβεβαίωσε την πίστη μου ότι το πουλέν του συντρόφου Τσίπρα και του συντρόφου Πολάκη είναι ο καταλληλότερος για να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής Αριστεράς. Μέσα σε δυο λεπτά ο σπουδαίος αυτός επιχειρηματίας (;), πολιτικός (;), ινφλουένσερ (;) κατάφερε: να μετατρέψει τη Μακρόνησο σε σκηνικό διαφημιστικού σποτ, να εκμεταλλευτεί σπουδαίους νεκρούς τους οποίους επικαλείται για τις ανάγκες της εκστρατείας του, να αποδείξει ότι η Αριστερά δεν μπορεί να εγκαταλείψει την εμφυλιοπολεμική ρητορική, να αποδείξει πόσο άσχετος με την ιστορία είναι ο ίδιος και οι θαυμαστές του αφού η Μακρόνησος ήταν η κατάληξη μιας εκστρατείας που ξεκίνησε από τον τάφο του αντικομμουνιστή Ελευθερίου Βενιζέλου και του Σοφοκλή Βενιζέλου, δηλαδή ενός πρωθυπουργού κατά τη θητεία του οποίου λειτουργούσε το νησί ως τόπος φυλάκισης και, τέλος, γελοιοποίησε (ακόμα περισσότερο) έναν ναύαρχο του πολεμικού μας ναυτικού χρησιμοποιώντας τον ως απλό κομπάρσο στο ναρκισσιστικό σποτ του. Τι άλλο θέλετε για να πάτε να τον ψηφίσετε την Κυριακή; 

Ανησυχητικά χάχανα 

Η γελοιοποίηση του ναυάρχου (που περισσότερο με ένα ακόμα επεισόδιο στη διαρκή αυτογελοιοποίησή του μοιάζει) θα ήταν μόνο διασκεδαστική αν ο συγκεκριμένος ναύαρχος δεν είχε διατελέσει αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού και μετά των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Δύο θητείες που κάνουν τη γελοιοποίηση, εκτός από διασκεδαστική, και ιδιαιτέρως ανησυχητική. 

Ας μου λυθεί κι εμένα η απορία... 

Τώρα που παρεμβαίνει ο Αρειος Πάγος για τα αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία μπορεί επιτέλους να μου λυθεί κι εμένα η απορία πώς γίνεται (όπως άκουσα από τον αντιπεριφερειάρχη της περιφέρειας Θεσσαλίας) ένα έργο επισκευής μιας γέφυρας να προϋπολογίζεται στα 4,8 εκατομμύρια, αλλά ο εργολάβος που το αναλαμβάνει να παίρνει τον διαγωνισμό ισχυριζόμενος ότι θα το ολοκληρώσει με 1,9 εκατομμύρια. 

Καλέ μου εμφύλιε! 

Χωρίς αστεία, με το διαφημιστικό σποτάκι στη Μακρόνησο ο Στέφανος ο Κασσελάκης απέδειξε ότι είναι ένας πραγματικός αριστερός καθώς ικανοποιεί τη βασική προϋπόθεση για τον πολυπόθητο τίτλο: κόλλημα με το παρελθόν και ειδικά με τον εμφύλιο.