Ούτε μία ούτε δύο, αλλά έξι ολόκληρες ώρες κράτησε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία όμως ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης «γύρισε την πλάτη» στέλνοντας μια επιστολή μέσω της οποίας επιτέθηκε στα στελέχη του κόμματος. Και τι αποφάνθηκαν; Ότι είναι κόμμα… μελών.

Είναι αλήθεια πως τους τελευταίους μήνες είχαμε ξεχάσει κάπως τις πολύωρες συσκέψεις και συνεδριάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές που θύμιζαν εποχές που μαζεύονταν για να αναλύσουν ένας μείζον –κατ’ αυτούς– θέμα σε διάφορα στέκια, μιλούσαν επί ώρες και ανέβαλλαν τις όποιες… αποφάσεις για μια άλλη φορά.

Τη Δευτέρα τα ξαναθυμηθήκαμε. Κυρίως λόγω των έξι ωρών που κράτησε η συνεδρίαση του κομματικού οργάνου. Αυτού που συγκλήθηκε εκτάκτως προκειμένου να συζητήσει από κοινού με τον Στέφανο Κασσελάκη το θέμα που άνοιξε με το ερωτηματολόγιο που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα μέλη και το περιεχόμενό του. Δηλαδή τα θέματα ταυτότητας και ονόματος που έθετε.

Το ζήτημα είναι πως και από την 6ωρη συνεδρίαση δεν προέκυψε τίποτα. Στην κυριολεξία όμως. Από τις 760 λέξεις της ανακοίνωσης που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της Πολιτικής Γραμματείας, υπάρχουν δύο τρία σημεία που μπορεί να θεωρηθούν απάντηση στην επιστολή Κασσελάκη, η οποία προηγήθηκε και η οποία επί της ουσίας ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος που δεν θέλησε να λάβει μέρος στη συνεδρίαση.

Ένα σημείο για παράδειγμα είναι αυτό που λέει ότι «οι χίμαιρες και τα σενάρια συνωμοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανέναν στο ΣΥΡΙΖΑ» και ένα άλλο που επισημαίνει πως «είμαστε κόμμα μελών, όχι κόμμα στελεχών και βεβαίως όχι ένα αρχηγικό κόμμα». Άντε και ένα τρίτο στο οποίο τονίζεται ότι «ο διάλογος μέσα στον προοδευτικό χώρο είναι αναγκαίος. Αφορά τις οργανωμένες και συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις. Όχι τις διασπάσεις τους και βεβαίως όχι προτεραιότητες εξωπολιτικών κέντρων που φαντάζονται εξελίξεις ερήμην ή ακόμα και ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Απαντάμε με τις πρωτοβουλίες μας σε όσους πιστεύουν το αντίθετο».

Βέβαια αυτό το τελευταίο είναι λίγο διφορούμενο, γιατί θα μπορούσε να εκληφθεί ως… σπόντα στον πρόεδρο αναφορικά με το σημείο που κάνει λόγο… για εξωπολιτικά κέντρα, αν και οι περισσότεροι στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη στην πορεία προς την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόλοιπη ανακοίνωση είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» αφού κάνει λόγο για κοινωνία που «βγαίνει ξανά στο προσκήνιο», για «περίοδο ακινησίας που ξεκίνησε με τον περιορισμό των μετακινήσεων λόγω πανδημίας και κράτησε μέχρι και πριν λίγο καιρό λαμβάνει τέλος» ενώ χαιρετίζουν και στηρίζουν «το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα» και «το κίνημα των αγροτών».

Αποκαλύπτουν δηλαδή ότι ακόμη ελπίζουν σε μια κοινωνική έκρηξη. Ότι αναζητούν την οργή και την αγανάκτηση σε μια απέλπιδα προσπάθεια να παραμείνουν πολιτικά ζωντανοί ως κομματικός σχηματισμός που έχει χάσει κάθε λόγο ύπαρξης.

Και ως κερασάκι στην τούρτα, στη γνωστή συριζαϊκή λογική, μπαίνουν και αυτοί που επιβουλεύονται το κόμμα, τη δυναμική του και το… μέλλον του. Και φυσικά και μια αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όλα αυτά για να συζητήσουν τα εσωκομματικά τους. Την εσωστρέφεια που οι ίδιοι επαναφέρουν στο προσκήνιο συνεχώς. Τους μεταξύ τους τσακωμούς και τον διαρκή καβγά με τον Στέφανο (της Ελλάδας) Κασσελάκη.

Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για κρυφά μηνύματα και νοήματα. Ίσως. Απλά σε αυτές τις 760 λέξεις όποιος τα βρει ας τα πει και στους άλλους….

Υγ. Εντάξει, ας μην είμαστε υπερβολικοί. Έβγαλαν μια απόφαση. Να ξανασυνεδριάοουν την Τετάρτη.