Στη γραμμή Κασσελάκη, ο οποίος εγκάλεσε χθες τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ότι αντί να συνεδριάζουν για τα προβλήματα της κοινωνίας, προχώρησαν χθες σε έκτακτη συνεδρίαση για το ερωτηματολόγιο που έστειλε ο πρόεδρος στα μέλη του κόμματος, κινήθηκε ο Πέτρος Παππάς, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

Μάλιστα στην προσπάθειά του να επιχειρηματολογήσει υπέρ του ερωτηματολογίου επικαλέστηκε τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, λέγοντας πως «αποχωρώντας από την ηγεσία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο και ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναδυθεί προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας και να ανέβουν τα ποσοστά μας. Δεδομένων αυτών των συνθηκών, ο πρόεδρος έθεσε τα ερωτήματα τα οποία συζητάμε όλοι μεταξύ μας καθημερινά». Συμπλήρωσε ότι το ερωτηματολόγιο θα λειτουργήσει συμβουλευτικά και «δεν καταργεί τα όργανα, δεν καταργεί τη συντεταγμένη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο».

Σε σχέση με το ενδεχόμενο αναβολής του συνεδρίου είπε πως από τη στιγμή που έχει ανακοινωθεί δεν μπορεί να αναβληθεί, ενώ χαρακτήρισε τα τυχόν σενάρια περί πρότασης μομφής κατά Κασσελάκη «αυτοκτονικά, αν υπάρχουν». «Νομίζω από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν καταθέσει τη ζωή τους στο κόμμα αυτό, δεν έχει τη διάθεση να αυτοκτονήσει και να αμφισβητήσει τον εκλεγμένο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, για ποιον λόγο, για ένα ερωτηματολόγιο;», τόνισε.

Αναλυτικά, στις δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «προβληματικό το να συνεδριάζουν για αυτό (σσ. το ερωτηματολόγιο) τα κορυφαία όργανα του κόμματος αντί για τα προβλήματα της κοινωνίας». Έκανε δε λόγο σε σχέση με το ερωτηματολόγιο για πολλή σκόνη και υπερβολική αντίδραση από τα στελέχη του κόμματος. «Αυτό το οποίο έγινε είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία να απευθύνει ένα ερωτηματολόγιο, κυρίως συμβουλευτικό, στα μέλη του με ερωτήσεις τις οποίες συζητάμε όλοι καθημερινά εδώ και πολλά χρόνια στο ΣΥΡΙΖΑ», είπε, συμπληρώνοντας ότι ήδη ο Αλέξης Τσίπρας το 2019 είχε μιλήσει για ανάγκη διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο και πως ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε όνομα πριν από τρία χρόνια, προσθέτοντας το Προοδευτική Συμμαχία στο όνομά του.

Επανέλαβε την επισήμανση του Στέφανου Κασσελάκη ότι η Πολιτική Γραμματεία θα έπρεπε να συνεδριάσει για τα θέματα της επικαιρότητας, καθώς σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για την κυβέρνηση, όπως είπε, προσπερνώντας το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει την απομάκρυνσή του από την κοινωνία και τις αγωνίες του λαού που του έχει γυρίσει την πλάτη. «Οι αγρότες κατεβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας. Θα έπρεπε ενδεχομένως η συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τα αγρο-κτηνοτροφικά, γύρω από την ακρίβεια, η οποία συνεχίζει να καλπάζει, γύρω από το πρόβλημα της στέγης, γύρω από τα προβλήματα της καθημερινότητας και όχι μόνο. Η εσωστρέφεια δεν παράγει αυτή τη στιγμή κάποιο αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ένα βήμα πίσω», είπε.

Κάλεσμα σε σύνεση

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί, είπε πως αυτό που θα έπρεπε μάλλον να προβληματίζει όλους στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι καταρχήν η εικόνα της κεντροαριστεράς στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε μία περιδίνηση. «Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία εδώ και πολλούς μήνες είναι καθηλωμένα, αλλά εδώ και χρόνια είναι σε πτωτική πορεία και οι δύο εκλογικές ήττες τις οποίες έχουμε υποστεί. Αυτός είναι ο προβληματισμός που πρέπει να έχουμε και ακόμα μεγαλύτερος το πώς θα αντιστοιχιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις ανάγκες της κοινωνίας και στις ανάγκες της κοινωνίας του 2024. Αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να γίνει και νομίζω ότι οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό δεν λειτουργεί θετικά. Καλώ τους καλώ τους συντρόφους μου με ομόνοια, με σύνεση και περίσκεψη να βαδίσουμε στο συνέδριο της Πέμπτης» σημείωσε.

«Είμαστε ένα κόμμα το οποίο καταστατικά λέμε ότι ξεκινάμε από την Αριστερά και φτάνουμε στο προοδευτικό κέντρο. Άρα είμαστε ένα κεντροαριστερό κόμμα. Νομίζω ότι όποιος όποιος το αρνείται αυτό, δεν βλέπει την πραγματικότητα. Έχουμε χαρακτηριστικά αριστερού κόμματος και αριστερού κόμματος, αλλά από τη στιγμή που έχει συγκροτηθεί απέναντί μας ένα κεντροδεξιό μέτωπο με την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, νομίζω ότι αυτό το οποίο πρέπει να κάνει ο αντίπαλος πόλος στην Ελλάδα είναι να συσπειρωθεί και να προτείνει μια εναλλακτική πρόταση στις πολιτικές αυτές», είπε στη συνέχεια.

Σε ερώτηση αν ο στόχος του Στέφανου Κασσελάκη είναι να απομακρύνει από το κόμμα όλα τα παλιά στελέχη αντέτεινε πώς θέλει να αξιοποιήσει όλα τα στελέχη εκείνα τα οποία θέλουν και μπορούν να δουλέψουν για τη νέα εποχή, ενώ για το κατά πόσο η ριζική αλλαγή την οποία επιδιώκει έχει τη στήριξη του κυρίου Τσίπρα, είπε πως τη θεωρεί δεδομένη από τη στιγμή που ως τέως Πρόεδρος είναι εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πως αυτό που έχει σημασία είναι μια πλειοψηφική στήριξη από την ελληνική κοινωνία. Επανέλαβε πως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τη φυσιογνωμία του κόμματος, πως για αυτά τα χαρακτηριστικά θα συνεδριάσουν τα όργανα και πως τα τα αποτελέσματα από το ερωτηματολόγιο θα αξιοποιηθούν στην πορεία του χρόνου, όχι άμεσα.