Τίτλοι τέλους μπαίνουν για τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που εκμεταλλεύθηκε τα συναισθήματα αγανάκτησης των πολιτών για να γίνει κυβέρνηση και στη συνέχει να τινάξει στον αέρα τη χώρα αλλά και τις ελπίδες που είχε καλλιεργήσει τάζοντας τα πάντα στους πάντες.

Αυτοί που θα έσκιζαν το μνημόνιο και θα χτυπούσαν τα νταούλια για να χορεύουν οι αγορές, φέρνοντας τελικά ένα τρίτο, αχρείαστο, μνημόνιο που κόστισε δεκάδες δισεκατομμύρια  αποκαλύπτονται. Οι μάσκες πέφτουν πριν καν ανοίξει το Τριώδιο. Ευτυχώς αυτήν τη φορά τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ του (πρώην) Αλέξη Τσίπρα και του (νυν) Στέφανου Κασσελάκη δεν επηρεάζουν τη χώρα και τους πολίτες.

Το κόμμα που μετέτρεψε τον λαϊκισμό και τη διχαστική ρητορική σε πολιτική τακτική οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον χώρο που του ανήκει στο τόξο της πολιτικής, όπως αυτό περιγράφεται από τα δεξιά μέχρι τ’ αριστερά. Χωρίς πυξίδα, χωρίς ιδεολογικό πρόσημο με αρχή, μέση και τέλος, ένας αχταρμάς από τσιτάτα και ατάκες κλείνει τον –ευτυχώς σύντομο– βίο του στην πολιτική ως κόμμα εξουσίας.

Είτε μείνει ο Κασσελάκης, είτε  τον… φύγουν –μέσα από τις προβλεπόμενες στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ διαδικασίες που ενδέχεται να αποφασιστούν και στην Πολιτική Γραμματεία – δεν αλλάζει τίποτα.  Αυτός ο ετερόκλητος σχηματισμός, που βρέθηκε να συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, αδυνατεί να παρέμβει στις εξελίξεις. Η τοξικότητα με την οποία διαπότισε την ελληνική πολιτική σκηνή και ο διχαστικός λόγος που έφτασε στο σημείο να αναπαράγει στην καθημερινότητα μια εμφυλιοπολεμική ρητορική μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ.

Όσα λέγονται περί επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα και ανάληψης πρωτοβουλιών ακούγονται τουλάχιστον αστεία. Ο πολιτικός αρχηγός που πήρε ένα σημαντικό ποσοστό για κόμμα το 2019 δεν κατάφερε για μια τετραετία να αναμορφώσει το κόμμα του, γεγονός που καθιστά δύσκολη την όποια νέα παρέμβαση.

Όπως και να έχει, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέδειξε με την παρουσία του στα δρώμενα της Κουμουνδούρου την πραγματική συγκολλητική ουσία των στελεχών του ακόμη και με την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα αν θελήσει να παραμείνει διότι έχει τη σφραγίδα ή αν τον διώξουν μέσα από συνοπτικές διαδικασίες, ουδόλως αλλάζει τα δεδομένα για τη χώρα και τους πολίτες.