Σε κατάσταση «σοκ και δέος» βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ πέντε ημέρες πριν από την έναρξη του «πολυαναμενόμου» -για πολλούς λόγους- συνεδρίου μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να ανοίξει θέμα ονόματος αλλά και θέμα ταυτότητας για το κόμμα και μάλιστα με την αποστολή σχετικού ερωτηματολογίου προς τα μέλη και τους φίλους που έχουν εγγραφεί στο isyriza.

«Ζαλισμένα» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθούν τις εξελίξεις ενώ η κίνηση της Όλγας Γεροβασίλη να ζητήσει σύγκληση των οργάνων του κόμματος εντός της εβδομάδας και πριν από την έναρξη του συνεδρίου, δείχνει ότι η κατάσταση -μια ακόμη φορά- τείνει να μετατραπεί σε πεδίο εσωκομματικής σύγκρουσης. Πολύ περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία η βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής θέτει θέμα διάλυσης του κόμματος.

Το ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη ήρθε τέσσερις μήνες πριν τις ευρωεκλογές καιτη στιγμή που υποτίθεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ολοκληρώσει έναν μεγάλο κύκλο… διαλόγου, προσυνεδριακού μάλιστα, προκειμένου να τεθούν στο συνέδριο οι θέσεις και οι προτάσεις του κόμματος. Μάλιστα, υπάρχει ήδη κείμενο θέσεων που αναμενόταν να τεθεί ως βάση συζήτησης στο τριήμερο που έρχεται.

Και μπορεί τα στελέχη της… ηγετικής ομάδας πέριξ του Στέφανου Κασσελάκη να υποστηρίζουν πως το ερωτηματολόγιο δεν αφορά το επικείμενο συνέδριο, εν τούτοις δεν διευκρινίζουν τι αφορά, δεδομένου ότι εκεί θα έπρεπε να συζητηθούν όλα τα θέματα και κυρίως οι θέσεις του προέδρου.

Η δυσαρέσκεια εντός ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο κόκκινο. Πολλά στελέχη αδυνατούν να καταλάβουν τι τελικά συμβαίνει και υποστηρίζουν πως τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές το κόμμα κινδυνεύει να βρεθεί διαλυμένο, να διαιρεθεί και πάλι χάνοντας την παραμικρή ελπίδα να παραμείνει στη δεύτερη θέση – την οποία δημοσκοπικά έχει ήδη χάσει.

Θέματα όπως η αλλαγή ονόματος και η πολιτικοϊδεολογική ταυτότητα ενός κόμματος δεν μπορεί να ανοίγονται μετά το συνέδριο. Σίγουρα όχι πέντε ημέρες πριν από αυτό με προοπτική… μελλοντικών χρόνων. Είναι δεδομένο άλλωστε πως πλέον το συνέδριο θα κινηθεί γύρω από αυτά τα θέματα και εκεί αναμένεται να γίνει το απόλυτο μπάχαλο.

Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ με την Κουμουνδούρου να παρακολουθεί αμήχανη τις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη.