«Η πρωτοβουλία του προέδρου ακύρωσε το συνέδριο των μελών και μαζί και την τελευταία ευκαιρία για ανασύνταξή μας ενόψει ευρωεκλογών», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Ραγκούσης κατά την τοποθέτηση του στη μαραθώνια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πάνω από τέσσερις ώρες. 

«Υπάρχει ένας ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο κι αυτός δεν είναι, ούτε το ερωτηματολόγιο, ούτε το συνέδριο, είναι η συνεχής υποχώρηση της κοινωνικής και δημοσκοπικής επιρροής του κόμματος» είπε ο Γιάννης Ραγκούσης και πρόσθεσε ότι η επιστολή Κασσελάκη προς τα μέλη της ΠΓ πιθανότατα ξεκίνησε ένα πρόωρο blame game ενόψει ευρωεκλογών.

Για την κακή εικόνα του κόμματος στις δημοσκοπήσεις, είπε ο Γιάννης Ραγκούσης, ευθύνονται λανθασμένες πρωτοβουλίες που ελήφθησαν από τον  Στέφανο Κασσελάκη και τους συνεργάτες του, κυρίως τους τελευταίους δύο μήνες. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις δηλώσεις περί «άρρωστης αξιωματικής αντιπολίτευσης», στο δάνειο των 250.000 ευρώ, στην υποτιθέμενη πρόταση υπουργοποίησης του Στέφανου Κασσελάκη από τη Νέα Δημοκρατία και στη διαφοροποίηση βουλευτών από την κομματική γραμμή στο ζήτημα του γάμου των ομόφυλων.  

Ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι συμφωνεί με το ερωτηματολόγιο αλλά διαφωνεί με την απόφαση να μην δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα κάτι που είναι «βαρύτατη προσβολή στα μέλη του κόμματος που θα το συμπληρώσουν». 

«Ωστόσο, το συνέδριο είναι η κορυφαία στιγμή των μελών του κόμματος. Το συνέδριο είναι ώρα των μελών. Και δυστυχώς το ερωτηματολόγιο με τα συγκεκριμένα ταυτοτικά ερωτήματα που θέτει, εκ των πραγμάτων, έληξε το συνέδριο θέσεων πριν καν αυτό ξεκινήσει. Με άλλα λόγια το συνέδριο αναβλήθηκε ήδη. Υπό αυτή την έννοια η πρωτοβουλία να θέσει αυτά τα θέματα μετά το τέλος του προσυνεδριακού διαλόγου και όχι στην αρχή του, ακυρώνει την κορυφαία στιγμή των μελών. Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι έχει πια νόημα να συζητάς για τα δευτερεύοντα θέματα σε ένα κόμμα που δεν ξέρεις πως ονομάζεται, που πηγαίνει κοκ. Άρα η πρωτοβουλία του προέδρου ακύρωσε το συνέδριο των μελών και μαζί και την τελευταία ευκαιρία για ανασύνταξή μας ενόψει ευρωεκλογών» κατέληξε ο Γιάννης Ραγκούσης.