Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμεναν την Κυριακή, ημέρα που θα ολοκληρωνόταν το συνέδριο του κόμματος, αλλά και ημέρα που ξεκινά το… Τριώδιο. Όπως κάθε φορέας που τιμά τον εαυτό του και εμπλέκεται στα καρναβάλια, ξεκίνησαν τις προκαρναβαλικές εκδηλώσεις ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Τα όσα γίνονται από το Σάββατο και δείχνουν να κορυφώνονται μέχρι την Τρίτη –που αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος– το επιβεβαιώνουν.

Οι ανταλλαγές επιστολών μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας που συνεδρίασε εκτάκτως, αλλά δεν κατέληξε πουθενά μετά από 6 ώρες συζητήσεων, η απουσία του προέδρου του κόμματος που δεν «καταδέχθηκε» ούτε να συμμετάσχει μέσω zoom, skype ή όποιας άλλης σχετικής εφαρμογής, έρχονται απλά να προστεθούν σε όσα συνολικά συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου και πέριξ αυτής. Και να επιβεβαιώσουν πως το κόμμα που έγινε γνωστό με το όνομα ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την τοξική ρητορική και την εκμετάλλευση της αγανάκτησης των πολιτών, οδεύει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε. Ίσως και χαμηλότερα.

Το ερώτημα για το αν τελικά θα γίνει και πώς το συνέδριο πλανάται στον αέρα. Τα σενάρια που κάνουν λόγο ακόμη και για πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη ώστε να αποπεμφθεί από τη θέση του προέδρου, δίνουν και παίρνουν. Την ίδια όμως ώρα κανείς δεν κάνει το βήμα που ενδεχομένως θα έδινε και μια λύση στον αργό θάνατο που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και που παρακολουθούν ανήμπορα να αντιδράσουν τα –όποια– μέλη του έχουν απομείνει.

Η διάσπαση που ξεκίνησε μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη παίρνει την τελική της μορφή. Αυτήν της διάλυσης, της «οριστικής διάλυσης» που έγραφαν και τα καταστήματα που έκλειναν και επιχειρούσαν να ξεπουλήσουν με κάθε τρόπο το εμπόρευμά τους. Ουδείς γνωρίζει πώς μπορεί να συνεχίζουν να συμπορεύονται τα στελέχη του κόμματος με τον πρόεδρο που ήδη τους έχει σχεδόν υβρίσει μέσω της επιστολής που ο ίδιος έστειλε στην Πολιτική Γραμματεία.

Ουδείς γνωρίζει από την άλλη πώς ο Στέφανος Κασσελάκης θα συνεχίσει να ηγείται αυτών των στελεχών που τα έχει δείξει ως τους υπεύθυνους των διαρροών που γίνονται και που λειτουργούν σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ ενώ παράλληλα έχει ουσιαστικά υποστηρίξει πως κυνηγούν «χίμαιρες».

Η απόφαση να συνεδριάσει την Τρίτη εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες που δύνανται να οδηγήσουν ακόμη και σε ακύρωση το συνέδριο. Κάτι που ενδεχομένως επιθυμεί και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος από την προηγούμενη εβδομάδα έχει προχωρήσει σε κινήσεις που, αν μη τι άλλο, είναι ιδιαίτερα προκλητικές έναντι των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Κινήσεων που ήταν αναμενόμενο να προκαλέσουν αντιδράσεις.

Όπως και να έχει, το θέμα είναι πως στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να υποστηρίξουν πλέον πως οι πολίτες τούς δίνουν σημασία, αλλά αυτό γίνεται για λάθος λόγους. Ήδη άλλωστε το ζήτημα περνά στον τομέα της… ψυχαγωγίας μαζί με όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις αυτής της περιόδου.