Δήλωση τιτλοφερόμενη «κυβερνητικό πραξικόπημα σε ΑΔΑΕ και ΕΣΡ με ακροδεξιό deal» εξέδωσαν ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος, στην οποία αναφέρονται στην έγκριση της νέας σύνθεσης της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ σήμερα, Πέμπτη, από τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Σε αυτό το σημείο, υπενθυμίζεται πως η θητεία των μελών της ΑΔΑΕ έχει λήξει εδώ και ένα χρόνο,

Στη δήλωσή τους οι κ. Κασελάκης και Φάμελος εξαπολύουν μία σφροδρή επίθεση, με σοβαρές κατηγορίες και χαρακτηρισμούς κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «πρακτικές Όρμπαν», για μεθοδεύσεις που πλήττουν τη δημοκρατία και το κράτους δικαίου και για ακροδεξιά deal με την Ελληνική Λύση, ενώ ισχυρίζονται πως παραβιάστηκαν προβλέψεις του Συντάγματος. 

Η δήλωση Κασσελάκη-Φάμελου

Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρη η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη και του προέδρου της ΚΟ του κόμματος Σωκράτη Φάμελου: 

«Κλιμακώνονται οι μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη που πλήττουν βάναυσα τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα μας. Σήμερα, με ένα ξεκάθαρο deal με την ακροδεξιά Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ολοκλήρωσε το πραξικόπημα αλλαγής της σύνθεσης δύο ανεξάρτητων αρχών. 

Και μάλιστα της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ που ασχολούνται με την ελευθερία του τύπου και την πολυφωνία στα Μέσα Ενημέρωσης αλλά και με το σκάνδαλο των υποκλοπών, δύο υποθέσεις που έχουν εκθέσει τη χώρα μας την τελευταία τετραετία διεθνώς», συμπληρώνουν. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παραβιάζοντας τις προβλέψεις του Συντάγματος για διακομματική συνεννόηση και διαβούλευση, μέχρι και την πρόβλεψη της πλειοψηφίας 3/5 και απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και αναβολή της συνεδρίασης.

Η αδιανόητη κυβερνητική παρέμβαση στην ΑΔΑΕ έγινε ενώ δεν υπάρχουν ακόμη απαντήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αποτελεί άρα ευθεία και εκδικητική παρέμβαση στο έργο της Αρχής, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης κρίνει ότι δεν τον ικανοποιούν οι έρευνες και τα πορίσματα που αποκαλύπτουν την εμπλοκή της κυβέρνησης και της ΕΥΠ στο σκάνδαλο.

Αποτελεί επίσης ακραίο κοινοβουλευτικό περιστατικό η αποκάλυψη του εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης ότι το ακροδεξιό deal της κυβέρνησης για το ΕΣΡ ενδέχεται να συνδέεται με πρόστιμο κατά του κ. Βελόπουλου ύψους 2 εκατ. ευρώ από την απελθούσα διοίκησή του.

Για να πετύχει δε τον στόχο της η ΝΔ, που έχει φτάσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως, επέλεξε να αφήσει έξω από τη σύνθεση του ΕΣΡ επιστήμονες και καθηγητές εγνωσμένου κύρους όπως συνηθιζόταν μέχρι σήμερα

Οι ξεκάθαρες πλέον συνεννοήσεις με την ακροδεξιά, με ξεδιάντροπα ανταλλάγματα, πιστοποιούν την παρακμή του κράτους δικαίου στη χώρα μας και επισημοποιούν τη στροφή της κυβέρνησης σε «πρακτικές Όρμπαν» για τον έλεγχο της εξουσίας.

Η σημερινή επιλογή του κ. Μητσοτάκη προμηνύει αντίστοιχες μεθοδεύσεις στο μέλλον και στις υπόλοιπες Ανεξάρτητες Αρχές, εφόσον ο κ. Βορίδης πιστός στην ακροδεξιά του αφετηρία θέλει να ξεμπερδεύει με τη δημοκρατία και τις αρχές της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα σταματήσει να αποκαλύπτει τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις Μητσοτάκη μέσα και έξω από τη Βουλή. Παράλληλα θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου που θα ανατρέψει και τον κ. Μητσοτάκη και τους ακροδεξιούς συμμάχους του και θα φέρει στην Ελλάδα μία προοδευτική διακυβέρνηση αλλά και αποκατάσταση και ενίσχυση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του κράτους δικαίου».