Αναλυτικές απαντήσεις για την ανανέωση της σύνθεσης της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, έδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra». Σημειώνεται ότι χθες εγκρίθηκε η πρόταση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, για την αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ, των οποίων η θητεία έχει λήξει εδώ και έναν χρόνο, καθώς επίσης και η νέα σύνθεση του ΕΣΡ.

Όπως δήλωσε ο Θανάσης Κοντογεώργης, «πράγματι εντός του 2022 είχε λήξει η θητεία μελών της ΑΔΑΕ και καθώς από το Μάρτιο και μετά ήμασταν σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση, σωστά, και για λόγους θεσμικής τάξης - παρόλο δεν ήταν υποχρεωμένη - άφησε την ΑΔΑΕ να λειτουργεί με την υφιστάμενη σύνθεση. Τώρα έχουμε μια νέα κοινοβουλευτική περίοδο και ο Πρόεδρος της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων ανακοίνωσε αυτήν την πρόθεση και προχώρησαν οι διαδικασίες ως οφείλαμε».

Εξ άλλου, συνέχισε, «αυτό δεν έγινε μόνο για την ΑΔΑΕ, έγινε και για το Εθνικό συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Όλα έγιναν στο πλαίσιο της συνταγματικής και κοινοβουλευτικής τάξης και στους χρόνους που άρμοζε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο πίσω από αυτό».

Σε επόμενο σημείο της συνέντευξης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ανέφερε, ακόμη, ότι «ενώ προχώρησε αυτή η διαδικασία από το Προεδρείο της Βουλής, την επόμενη ημέρα υπήρξε ανακοίνωση για τη σύγκληση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ. Αυτή η σύμπτωση των γεγονότων δεν προκαλεί αισθήματα δυσπιστίας προς την κυβέρνηση αλλά προς μια άλλη κατεύθυνση».

Τέλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ρωτήθηκε και για το δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, σε σχέση με την κινεζική εταιρεία «Huawei» και τον υπουργό Εργασίας 'Αδωνι Γεωργιάδη. «Δεν υπάρχει κάποια στέρεη υπόσταση στις πληροφορίες που μεταφέρονται για το λόγο ότι η Huawei κανένα έργο δεν ανέλαβε στη χώρα. Ο ίδιος ο υπουργός έκανε, νομίζω, μια ανακοίνωση για το τι ακριβώς έχει συμβεί στην περίπτωση αυτή [...] Ο κ. Γεωργιάδης έδωσε όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις, δεν υπάρχει κανένα θέμα», απάντησε ο Θ. Κοντογεώργης.